Főoldal Friss A bátorság önmagában kevés, innováció és alapos tervezés nélkül nincs hosszú távú siker (x)

A bátorság önmagában kevés, innováció és alapos tervezés nélkül nincs hosszú távú siker (x)

szerző robinwood

Számtalan olyan asztalosipari üzem van ma Magyarországon, amely a rendszerváltás követően a ’nagy bumm’ idején alakult. A Fagusz Kft. is ide tartozik mégis kivételes ebben a sorban, mivel azon kevesek egyike, akik sikeresen abszolválták a technológiai és generációs váltást is.

FAGUSZ Faipari Kft.

Hajdu Mihály a volt Csehszlovákiában szerzett faipari mérnök diplomát. Az ösztöndíjas éveket követően tele lelkesedéssel tért haza, és kezdte meg az állami ösztöndíj „ledolgozását” az akkori Kőbányai Faipari Vállalatnál.

Hamar a vállalkozói létet választja, és a mai napig sikeresen menedzseli a mára 15 fővel dolgozó üzemet.
Családi vállalkozás a szó legszorosabb értelmében, hiszen felesége, lánya és fia is faipari mérnökként tevékenykedik a cégnél.

Önmagában az a tény, hogy a vállalkozás 30 éve sikeresen prosperál figyelemre méltó, ami azonban igazán kiemelkedő az a tudatos építkezés, a műszaki tartalom és a vállalat fejlesztés terén végzett munka.

A műhely

Az idők hajnalán nyilván alap gépekkel kezdték a tevékenységet, de később a piac megkövetelte a nagyobb léptékű fejlesztéseket. Tevékenységük szerteágazó és egyben sokrétű, mi volt a rendezési elv a műszaki fejlesztések során?
Még friss diplomásként terveztem egy akkor Nívó díjjal is kitüntetett beltéri ajtó családot. Ez a siker megerősített abban, hogy érdemes nagyban és komplexen gondolkozni. Tervezés, gyártás, adott esetben beépítés, mindhárom területen a maximumot nyújtani. Nyilván ezt mondani egyszerű, de hosszú távon következetesen végigvinni komoly kihívás.

2-3 fővel kezdtünk dolgozni, alap asztalosipari gépeken. Ugyanakkor az elsők között voltunk, akik a gyártás bizonyos elemeit CNC kompatibilissé tették.

Volt tudatosság a fejlesztéseinkben és jó adag megérzés is, de mindig arra törekedtünk, hogy olyan dolgokat tudjunk gyártani, amihez magas műszaki tudás, kreativitás és szakértelem kell.

Akkor nem a mennyiséggel akartak piaci előnyhöz jutni?
Nem, ahhoz mi kicsik vagyunk. A szakember gárda és a családom jelenti az igazi verseny előnyt. Másrészről sokkal izgalmasabb egyedi dolgokat gyártani, mint olcsó tucat árut.
Azt gondolom, a cég stabilitása, ami elsősorban igényli a folyamatos és tervezett fejlesztéseket. Soha nem a rövid távú megtérülés vezérelt minket, hanem egy olyan vízió, miszerint a nehéz időszakokban is rentábilisak tudjunk maradni, hovatovább új ügyfeleket szerezni.

Igyekszünk a lehető legtöbb helyen automatizált megoldásokat és szoftveres támogatást kiépíteni.

Ma már a műszaki fejlesztés nem merül ki a ’vasak’ vásárlásában, hiszen üzemszervezés, szoftveres támogatás és termékfejlesztés hármas kontextusába kell elhelyezni adott esetben az új technológiát, szóval ehhez elengedhetetlen egy olyan cég, aki partnerként tekint a fejlesztési projektekre.

Mennyire látja ezt fontosnak?
Nagyon! A fenti érvek mellett ide tenném még a pályázati jártasságot is. Sokat keresgéltünk annak idején még az első CNC gép megvásárlásakor. Mérlegelnünk kellet számtalan tényezőt, végül a BIESSE mellett döntöttünk. Nekünk olyan partnerre volt szükségünk, akik az általunk tolmácsolt, legtöbb esetben a piac által indukált elvárásokra életszerű megoldásokat kínálnak. Azt gondolom, ők azok, pontosabban a Formance Kft., akik hasonlóan gondolkoznak, mint mi. Mi látjuk, hogy partnereink, vagy fogalmazhatok úgy is, hogy a piac mit szeretne, ők pedig tudják, hogy az adott feladatra a Biesse milyen válaszokat tud adni.

Műszaki tartalomban nincs pardon, innovatív megoldásaik, magas minőségű alkatrészekből épített gépek, kiforrott megoldások és talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy a baráti viszony, ami most már több éve stabil alapot ad a kiváló munkakapcsolatnak.

Jelenlegi fő gépünk egy Rover C 5 tengelyes megmunkáló központ, aminek a kiválasztásakor fő szempont volt a nagy „Z” irányú méret, hiszen sok olyan speciális alkatrészt készítünk, ami megköveteli az akár 400 mm-nél is nagyobb anyagvastagságot, valamint a 6 méteres hosszt.
Szoftver oldalról fontos, hogy a megrendelőink által küldött 2D illetve 3D alakzatok is könnyen importálhatók a gép bSolid programjába. A 3D-s valós idejű szimuláció és ütközésfigyelés funkció szintén nagyon hasznos a mindennapi használatban.
Egyébként hamarosan érkezik egy újabb 5 tengelyes CNC tőlük, egy Rover A. Nagyon várjuk és nagyon örülünk, hogy tovább bővül a műhely.

Biesse Rover A

Szállításra kész a Biesse Rover A

Sokrétű a tevékenységük, a belsőépítészeti munkák mellett egyedi bútorok, ácsipari munkák és korpusz bútorok is szerepelnek. A portfólióból mégis kiemelném a Hello Wood csapatával közös projekteket. Mi az igazi motiváció?
A kihívás. Izgalmas és kreatív a velük való kooperáció. A közös munkáink során érzem igazán, hogy mekkora előnyt jelent az a szaktudás és műszaki háttér amire minden esetben támaszkodhatunk. Ez nemcsak a kiváló technológiát és tervezői szoftvereket jelenti, hanem a munkatársak felkészültségét és elhivatottságát is.

Hegyvidék Sign (Fotó: Hellowood.hu)
Hegyvidék Sign (Fotó: Hellowood.hu)
City - Budapest (Fotó: Hellowood.hu)
Textúra Restaurant (Fotó: Hellowood.hu)

Jellemzően egyébként olyan munkákkal keresnek meg minket, ahol nem egyszerű gyártásról van szó, hanem a projekt igényel egyfajta mérnöki szemléletet is.

Igazi kihívás számunkra, hogy ilyen projektekben vehetünk részt.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű