Főoldal Friss FESTOOL asztali körfűrész: kompaktabb már nem is lehetne

FESTOOL asztali körfűrész: kompaktabb már nem is lehetne

szerző Csonka Imre

A CSC SY 50 EBI névre keresztelt csoda már egy éve megérkezett hozzánk. A Festoolnak ez a gépe szintén abba a sorba illeszkedik, ahol már kicsit elbizonytalanodunk, hogy mivégre is készült az alkotás.

Mielőtt a zöldek (nem azok, emezek) felhördülnének, előre bocsátom, hogy a gép önmagában briliáns. Igazi ékköve a német márkának, csupán csak azt nehéz definiálni, hogy kinek szánták a fejlesztők.

Amennyiben úgy tesszük fel a kérdést, hogy minek? Arra sejtem a választ. Mivel minden benne van, amit a Festoolnál gondolnak egy kisgépről. Marketing szempontból tehát telitalálat. Azt csak csendben jegyzem meg, hogy

ezzel aztán végleg lebontották a telepített és a kézi kisgép közötti falat.

A masina annyira finom, hogy azon sem csodálkoznék, ha valaki betenné a nappalijába, mindjárt a lemezjátszó mellé.

Eddig tartott a lírikus rész, most lássuk mit tud!

A CSC SYS 50 akkus asztali körfűrész kompakt, kompaktabb már nem is lehetne, hiszen elfér egy Systainerben. Helyszíni szerelések során tehát illeszkedve a többi sysbe csomagolt kisgép méreteihez valahol a toronyba ez is helyet kaphat, amit húzunk magunkkal.


A kis méretek nagyjából determinálják a gép határait. Nyilván nem 4 méteres pallók vágására találták ki.

  • 280 mm-ig terjedő párhuzamos vágásokkal,
  • 450 mm-ig terjedő keresztvágási szélességgel és
  • -2°-tól 47°-ig terjedő szögben végzett vágások esetében azonban kiváló társ.

Az egyedülálló digitális működés rendkívül precíz, tizedmilliméteres pontosságú eredményeket biztosít.

Ha a fenti adatokat konvertáljuk a gyakorlatra, akkor parkettázás, finomabb szerelési munkák esetében valóban precíziós műszert tudhatunk magunkénak. De kiváló segítség párkány vagy koronalécek felhelyezésekor vagy bárminemű finom szabási munkákhoz. Ugyanakkor egészen finom munkákhoz, ajándéktárgyak, makettek készítéséhez, igazán kicsi műhelyek számára is.

A 2×18 V-os dupla akkus rendszer és a szénkefe nélküli EC-TEC motor kombinációja meggyőző teljesítménnyel és áthúzóerővel dolgozik – nincs észrevehető különbség a vezetékes készülékhez képest. Az UG-CSC-SYS szállító- és munkaállvánnyal egyben tökéletes munkaasztal, ráadásul a járműből a felhasználás helyszínére történő szállítása is könnyedén megoldható.

A szénkefe nélküli EC-TEC motor és a két 18 V-os akkuegységet (min. 4,0 Ah) tartalmazó dupla akkumulátoros rendszer kombinációja elég meggyőző erőt képvisel és hosszú üzemidőt biztosít. Természetesen kompatibilis a Festool széles elszívó parkjának minden típusával.

A gyártó erősen fókuszál a pontosságra és a memorizálható adatokra. A magasság- és szögbeállítás (mm és inch) a digitális kijelzőn keresztül parallaxis mentesen történik, azaz pontosabb, mint bármilyen szemmel történő mérés.

  • Rendkívül precíz párhuzamvezetés: robusztus párhuzamvezető kettős szorítóval (egyetlen szorítókarral működtethetők) a pontos beigazítás és a tökéletes vágási eredmények érdekében.
  • Kiemelkedő precizitású szögütköző, a tolószánon lévő horony segítségével optimálisan beigazítható és középpontosan rögzíthető.
  • -70° és +70° közötti gérvágási szögekhez.
  • Abszolút rángatózásmentes: golyós csapágyazású tolószán párhuzamos és szögben végzett vágásokhoz maximális precizitással.
Ha az a kérdés, hogy elfogadnám-e, hát nagyon!

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű