Főoldal Friss Festool 1010 újratöltve

Festool 1010 újratöltve

szerző Csonka Imre

A Festool felsőmaró szortimentje új taggal bővült, pontosabban egy régi szereplő kapott néhány hasznos újítást, amit a hazai asztalosok idén februártól már élőben is tesztelhetnek majd.

“Autós világból” átvett kifejezéssel élve ráncfelvarráson esett át a legkisebb királyfi, aki eddig is igazán kézre álló kompakt kis gép volt. Nyilván továbbra sem az erődemonstrálás a cél, a munkalap összemarásra, lépcsőkészítésre továbbra is ott az OF 2200 és az OF 1400 modell.

Na de akkor mi végre az új Festool OF 1010?

A megújult gép nagyrészt a korábbi modell alapjaira épült, sőt többnyire megegyezik annak paramétereivel. Ránézésre szinte kottára ugyanazt a gépet látjuk, avatatlan szem nem is igazán tudná megkülönböztetni őket. Alaposabb szemrevételezést követően azonban van néhány igazán praktikus újítás, amivel még vonzóbbá tették a kicsikét.

Festool OF1010A Festool OF 1010-es felsőmarót eddig is igazából a könnyű kezelhetőség és pontosság jellemezte. Az újítások is ezen a vonalon tettek hozzá a gép komfortjához.

Marási munkák esetén hasznos, ha tökéletesen rálátunk a szerszámra, a marási felületre. Ehhez nemcsak az kell, hogy a gép egyik eleme se takarja ki a felületet, hanem az is, hogy legyen elég fény!

Festool OF1010

Érdekes megoldást választottak a fejlesztők. Egy LED világító gyűrűt kapott a gép. A talpba integrált eszköz árnyékmentesen világítja meg a marási felületet. Az ehhez szükséges energiát szolgáltató akkuegység kivehető és USB-C interfészen keresztül újratölthető.

Másik igen hasznos fejlesztés az oldalütköző finomra hangolása. Eztán egyszerűen, szerszám nélkül tudunk finomállításokat végezni.

A gép ezek mellett hozza azokat a „kötelező” elemeket, amelyekhez az elmúlt évtizedekben hozzászoktatott minket a Festool.

Gyors és egyszerű marófej csere, ugyan nem szerszám nélkül, de valóban roppant egyszerű módon, valamint a marási mélység egyszerű és 1/10 mm pontosságú beállítása, szintén a hatékonyságot szolgálja. A rendszerben való gondolkodást, a vezetősínekkel, a marósablonokkal való kompatibilitás is szépen mutatja.

  • Csavarodásnak ellenálló maróasztal a mindkét oldalon rögzített vezetőoszlopok révén.
  • Biztonságos használat a gyorsféknek és bekapcsolás elleni védelemnek köszönhetően.
  • Az anyagnak megfelelő: MMC elektronika az optimális működés és hőmérséklet-ellenőrzés érdekében.
  • Közvetlenül a maróasztalba épített forgácselszívás a D 27 és D 36 tömlőátmérőkhöz.

A gép tehát többet tud az elődjénél, ennek ellenére az alapáron nem változtatott a gyártó.

Várható érkezése a szakkereskedésekbe: 2024. február

Fotó: Festool
Forrás: Festool

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű