Főoldal Friss Mafell LO55 felsőmaró: ezt nagyon akarom!

Mafell LO55 felsőmaró: ezt nagyon akarom!

szerző Csonka Imre

A hazai fa- és asztalosipari szakmai fórumok elvétve írnak csak a Mafell fejlesztéseiről. Nálunk, a robinwood.hu-nál nem csak a szerkesztőség, hanem személy szerint nekem is nagy kedvencem ez a német cég, így szívesen mutatjuk be őket bármikor.

Vitathatatlanul nem olcsó, de az a kis fájdalom idővel elmúlik, az élmény pedig mindenért kárpótol majd.

Az ácsipar felől érkeztek a faiparba, de számos, kifejezetten asztalosokat célzó fejlesztéssel rukkoltak már elő.
Ilyen most az LO55 névre hallgató felsőmaró is, amit a májusi Ligna Hannoveren láthatott először a nagyérdemű.

Mafell LO55A gép első ránézésre egy kis-és középkategóriás gépnek mutatja magát. Ugyanakkor, ha elengedjük a klasszikus erő alapú megközelítést, hamar világos lesz, hogy ez egy bitang jó gép és vastagon tudja a csupasz teljesítmény béli elvárásokat egészen a középkategória felső határáig.

Mert ugye a névleges teljesítmény nem minden!

Szóval még egyszer, nem ez lesz az a gép, amivel munkalapot fogunk összemarni, vagy gerendavégeket megmunkálni, arra vannak más jelentkezők, viszont minden másra tökéletes, sőt lenyűgöző.

A kialakítás, anyaghasználat és funkció hármas kontextusa most is hibátlan egyensúlyban van. A szokásos Mafell színek, kiváló anyagok és a divatból soha ki nem menő szürke öntvény. Ugyanakkor szakítottak a klasszikus felsőmaró formával, sokkal kompaktabb és letisztultabb vonalvezetés jellemzi ezt a gépet.

Ergonomikus kialakítás, egy fogókar az egyszerű navigálásért és egy, a rögzítésért is felelős gomb fogantyú. Ez utóbbiba integrált gombbal tudjuk kioldani a rögzítést, hogy a marógépet és ezzel együtt a szerszámot pozícionáljuk, majd újra rögzítsük. Tehát nem kell tekerni és megszorítani, csak nyomni! A pozicionálás és a marási mélység beállítása szintén pofonegyszerű, mindezekre a Permafix rendszer a garancia.

Mafell LO55Ez a “frappantírozás” egyébként végig jellemző az innovatív megoldásaikra, mint azt később látni fogjuk!
Itt van mindjárt a szerszámcsere, ami, ha nem is forradalmi, de merőben új megoldással történik. Egy kar lehajtásával oldjuk a kötést és kivehetjük a marószerszámot. Ez a kulcs az amelyik sohasem fog elveszni!

Mafell LO55
A gép maxigázon 24000-et fordul egy perc alatt . Használhatjuk konstans fordulatszámon vagy egy kapcsoló átbillentésével az úgynevezett IPC digitális elektronikus vezérlés segíti a túlterhelés elleni védelmet, valamint a terhelés alatti konstans fordulatszám szabályozást.

Jól pozícionált, kellően erős led fény világítja meg a munkafelületet. Az öntvény talpba integrál elszívó csonk igen hatékony, direkt a szerszámot célozza. Összességében nagyon kezes, a maga 3,3 kg-os súlyával könnyű kis gépet kapunk.

Az alap szettben 20, 30, 40mm-es másológyűrű és adapter, valamint szívóadaptereket és finoman állítható párhuzamvezetőt találunk. A sínekkel való kompatibilitás minden esteben átgondolt. F-LR sínekkel akár sorozatfúrási munkákat is könnyedén elvégezhetünk.

Vezetősín használatakor a sín magasságából adódó szintkülönbség áthidalására is kínálnak kiegészítő adapter, valamint egy rugós talp is a segítségünkre van hasonló helyzetekben.

Az induló ár 780 euró körül mozog, de ez a német 19%-os áfával érthető. Forintos ár egyelőre nem áll rendelkezésünkre, de 315.000 ft körüli összegre lehet számítani. Összehasonlítva a Festool OF 1010-es modellel, aminek ajánlott kiskereskedelmi ára 320.000 Ft, láthatjuk, hogy mennyi az annyi!

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű