Főoldal Friss Mafell DSS 300 cc. szigetelőanyag vágó huzalfűrész: precíz, tiszta és sokoldalú

Mafell DSS 300 cc. szigetelőanyag vágó huzalfűrész: precíz, tiszta és sokoldalú

szerző Csonka Imre

A Holz-Handwerk kiállításon látottak alapján az egyik általános megállapítás, hogy egyre nehezebb újat hozni a faiparban, de nagyban segíti az innovációt az új anyagok vagy az esetleg már meglévő anyagok exponáltabb helyre kerülése.

Szigetelőanyagok és azok használata nem újdonság, az egyre szigorodó előírásokat kezdjük idehaza is komolyan venni és ha belegondolunk, hogy 2020-tól csak passzív ház besorolású épületeket építhetünk, akkor mindjárt érthetővé válik a szigetelőanyagok konfekcionálását, megmunkálását célzó fejlesztések előtérbe kerülése.

A Mafell mindig is élen járt a formabontó fejlesztések megvalósításában, speciális sínes körfűrészeik vagy páros tipliző, hogy mást ne említsek, karakteres gépek a mai napig és persze professzionális minőség. Ebbe a sorba illeszkedik a kiállításon látott huzalfűrész is.

Mafell DS300 cc

A fejlesztés célja, hogy egyszerűen, gyorsan és tisztán tudjunk akár nagyméretű szigetelőanyag táblákat méretre vágni. Ránézésre a gép felépítése leginkább egy kézi szalagfűrészre emlékeztet, itt azonban a két tárcsa vagy kerék egy speciális huzalt hajt, amin kis kör keresztmetszetű éles „fogak” vannak.
Mivel huzalról és kör keresztmetszetű forgácsoló fejekről van szó (23 db),

minden irányban egyformán hatékonyak tudunk lenni.

A gépet emelgetni kell és kézzel mozgatni, ezért egy nagyon könnyű, szénszálas vázat kapott, ami egyben a hasítóék szerepét is betölti. A gép felső vezetősíne, az egyszerű, skálán követhető állítási lehetőségek bármilyen szög alatti vágás (dönthető és billenthető is) vagy íves kivágás megvalósítását könnyeddé teszi.

Mafell DS300 cc

Vágáskor viszonylag sok „forgács” keletkezik, ami hátráltathatná a hatékonyságunkat, ezért beépítettek egy piros színű tisztító szíjat, ami kihordja a vágásrésben keletkezett hulladékot. Ezt keresztirányú vágások esetén nem tudjuk használni, ilyenkor egyszerűen levesszük a műanyag szíjat és lehajtjuk a feszítő kereket.

Mafell DS300 cc
Nemcsak egy gép, amit kínálnak, hanem egy komplett rendszer

Egy munkaasztallal és egy hordónak látszó elszívóval egészítették ki a szettet. Az asztal csúszásmentes rétegelt lemezből készült dobozból és alumínium lábakból, valamint az adott munka fazonjához igazítható asztallap elemekből áll. Nagy táblák szabásához ideális munkatárs.

Mafell DS300 cc

Az elszívó igazán fickós darab. A hordó kapott két kereket, egy erőteljes elszívó egységet és egy méretes porzsákot. A gép egyébként alig több, mint nyolc kiló. A hordóra szerelt konzolon egyszerűen tárolhatjuk a gépünket, amíg tartunk egy kis pihenőt.

A gép a Mafelltől megszokott minőséget és szellemi muníciót hordozza, sajnos az az érzésem, a hazai piac éretlen még erre.

Ez is érdekes lehet számodra