Főoldal Friss Holz Handwerk und Fensterbau Nürnberg 2022

Holz Handwerk und Fensterbau Nürnberg 2022

szerző Csonka Imre, Mózes Lajos

Még a nyár derekán tartották meg újra élőben és nem a virtuális térben, Európa egyik legnagyobb faipari seregszemléjét. A kiállítás sok sebből vérzett, nyomokban hasonlított csak önmagára, de nagyon olcsó lenne most itt csak a hiányosságokat taglalni. Már csak azért is, mert a szerkesztőség tagjai közül sokan tevékenykedtek a hazai szakmai kiállítások szervezésén, és tudjuk jól milyen nehéz kenyér ez.

A kiállítás minden páros évben a Frontale und Fensterbau szakkiállítással párban várja az érdeklődőket. Ez a szekció most tényleg alulmúlta nemcsak önmagát, de minden szerény várakozást is. Ennek okait nem ismerjük, látogatásunk fókuszában nem is ez a szakterület állt, de sajnáljuk és bízunk benne, hogy 2024-ben már régi fényében ragyog majd.

Szóval a kiállítás (Holz Handwerk) tematikája, felépítése maradt a régi. Minden területen voltak nagy hiányzók. Nyilván ilyen gazdasági környezetben nem kell senkinek sem magyarázkodnia, pusztán csak bánjuk, hogy nem láttuk őket.

Beszámolóinkat szánt szándékkal raktuk az ősz elejére, nem akartuk a nagy nyári melegben terhelni az olvasókat.

Néhány részben összeszedjük azokat az érdekességeket, amik remélhetőleg a hazai faipar számára is újdonságként hatnak majd. Kezdjük a nagygépes szekcióval, mindjárt az egyik legnagyobb márkára a HOMAG újdonságaira és megjelenésére fókuszálunk írásunkban.

HOMAG CITY

HOMAG CITY

Ismerjük a nevet és az elmúlt időszakra visszatekintve cseppet sem gondoljuk túlzónak.

Az arányokat tekintve most is az volt az érzésünk, hogy egy városba érkeztünk…

Nem gondolom, hogy csupán a lokálpatriotizmus mozgatta őket, de megjelenésben és tartalomban is magasra rakták a lécet.

A HOMAG csoport átesett egy arculat váltáson és egy befektetői és menedzsmenti átalakuláson. Mindkettő szemlátomást jót tett az amúgy is jól prosperáló vállalatnak.

A letisztult, egységes arculat jól tükrözi azt a high-tech minőséget, amit a járműiparból érkezett befektetői kör és ebből a szektorból érkező impulzusok is motiváltak.

A HOMAG régen túl van már a szimpla gépgyártói státuszon. Minden fejlesztésük, legyen szó vasról vagy szoftverről, a rendszerben gondolkozást, a rendszerbe illesztést helyezi a fókuszba. Jól látszik ez az értékesítési arányokon is, ami egyértelműen mutatja a szoftver értékesítés erősödését.

Nemcsak hangzatos lózungként tekintenek a digitális jövő kifejezésre, hanem alakítani is próbálják azt.

Digitális műhely

A holnap műhelyében a munkaállomások között a kapcsolat digitalizációja mellett, különböző alkalmazások segítik a munkát, illetve a munkafolyamat követést. Teljesen nyitott rendszerben gondolkoznak, ami modulárisan bővíthető. A gyártási folyamatok mellett a szerszám állapot, üzemóra és megannyi információ, de mindenekelőtt a gyártási paraméterek azok, amiknek tárolása és kommunikálása szoftveres támogatást kap.

Hatékonyabb, tehát olcsóbb gyártás. Kevesebb hiba, tehát magasabb minőség.

Ha rendezzük az egyenletet, akkor azt kapjuk, hogy olcsóbban jobbat!

A kiállítási stand felépítése szakított a régi sztereopiával: „hozzunk ki sok gépet aztán majd jól megmutatjuk”.

Sikeresen ugrották meg azt a feladatot, hogy egyszerre mutassanak meg működő technológiát, a gyártást kiszolgáló szoftveres hátteret, kidomborítva az alkalmazás előnyeit és innovációs értékét, mindezt úgy, hogy izgalmas és rendhagyó teret formáljanak.

Szabad fordításban egy ’digitális tanösvényt’ építettek. Ezen önállóan is végig sétálhattunk és állomásról állomásra ismerkedhettünk meg az innovatív megoldásokkal. Ugyanakkor a könnyebb megértést segítette a kiállításon dolgozó nagyszámú magyar szakmai team.

Túra a „digitális tanösvényen”

A digitális műhely elemei

A Homag online elérhető Tapio platformja, mint operációs rendszer alá az elmúlt években számos új alkalmazás jelent meg. Ezek az intelligens asszisztensek, applikációk vagy komplett szettek az egyes munkaállomásokon támogatják a gyártást, vagy éppen összefogják, összehangolják egy teljes rendszer működését, irányítását. A kompatibilis és moduláris felépítésnek köszönhetően a technológia akár egyesével is bővíthető újabb asszisztensekkel, így lépésről-lépésre haladhatunk a digitális műhely megvalósítása felé.

Az idei nürnbergi Holz Handwerk kiállításon a HOMAG élőben is szemléltette a lehetőségeket, az úgynevezett „digitális tanösvényen”. Ez annyit jelentett, hogy az érdeklődők munkaállomásokon végig haladva érintő kijelzőkön egyenként kipróbálhatták az alkalmazásokat, így szinte játékos

formában megértették azok funkcióit. Ezeken a munkaállomáson az adott technológiához tartozó gépek is jelen voltak élőben.

A Tapio platform előnye, hogy nincs meghatározott sorrend vagy minimum feltétel az applikációk szükségességét illetően, hanem saját igény szerint válogathatunk.

  1. HOMAG digitális tanösvényKiindulásként jól alkalmazható a „cabinetCreator“, amellyel egyszerűen konfigurálhatók a bútorok, a hozzájuk tartozó vasalatokkal együtt. A rendelkezésre álló alapformák testre szabásával létrehozhatjuk saját elemkönyvtárunkat. Végül egy gombnyomásra elindul a gyártási adatok kiexportálása, amelyek elérhetővé válnak a többi munkaállomáson is.
  2. HOMAG digitális tanösvényA táblák szabását támogatja a „Cutting Production Set“ szabászati asszisztens. Ez a digitális asszisztens egyaránt adaptálható álló- vagy vízszintes táblafelosztókra, de akár még formatizáló körfűrészekre is. A szett részeként az „intelliDivide Cutting” szoftver végzi a táblák optimalizálását pl. a „cabinetCreatorból” kapott adatok alapján.
  3. HOMAG digitális tanösvényA szettben található “productionAssist Cutting” digitális asszisztens még azt is lehetővé teszi, hogy formatizáló körfűrészen nyomtassunk etikett címkéket.
  4. HOMAG digitális tanösvényTáblafelosztók esetében a “production Assist Cutting” pontos áttekintést nyújt a szabásterv állapotáról.
  5. HOMAG digitális tanösvényAz élzárók kezelését könnyíti meg a „materialAssist Edge” élanyag menedzsert. Aki ezt használja, az mindig tudja, hogy a használni kívánt élanyagot hol találja és mennyi áll abból rendelkezésre. A rendszer dokumentálja az élanyag fogyást/beraktározást, és megmutatja az adott élanyag rekeszét.
  6. HOMAG digitális tanösvényEgy kis kitérő: a tapio fejlesztői azt is bemutatják, hogyan oldják meg digitálisan a kommunikációt egy szervizzel. A twinio alkalmazás például azt is lehetővé teszi, hogy az élezést végző cég feltöltse az élezés utáni szerszámadatokat (pl. élkörátmérő), így amikor a szerszám a gépre kerül, már automatikusan beállításra kerülnek ezek az adatok.
  7. HOMAG digitális tanösvényEgy kis kitérő: a tapio fejlesztői azt is bemutatják, hogyan oldják meg digitálisan a kommunikációt egy szervizzel. A twinio alkalmazás például azt is lehetővé teszi, hogy az élezést végző cég feltöltse az élezés utáni szerszámadatokat (pl. élkörátmérő), így amikor a szerszám a gépre kerül, már automatikusan beállításra kerülnek ezek az adatok.

A felsoroltakon túl lényegesen több applikáció és összeállítási lehetőség áll rendelkezésre a HOMAG kínálatában, így ki-ki megtalálja magának a megfelelőt, hogy a digitalizálás útjára lépjen.

Aki élőben szeretné megtekinteni cikkben szereplő alkalmazásokat, vagy még többet, jó alkalom nyílik erre hamarosan a gyár házivásárán, a Homag Treff-en, szeptember 27. és október 1. között.

Drillteq V-310 a Homagtól

Mit lehet csinálni 11 m2-en?

A jó válasz: A Homag új függőleges CNC-jével komplett bútoralkatrész- és ajtómegmunkálást végezni. Mindössze 7m2 a gép „lábnyoma”, de 11m2-en már kényelmesen lehet rajta dolgozni. A függőleges elrendezés helyet takarít meg, ami előny a kis alapterületű műhelyekben.

Persze ez műszaki tartalom nélkül, így önmagában még kevés lenne, de itt az is van.

A Drillteq V-310 új távlatokat nyit a gyártás meggyorsításában és automatizálásában annak érdekében, hogy a kisebb vállalkozások is digitális technológiával dolgozhassanak.

Több fúrást, több nútolást és több marást kínál, mint elődjei és mindezt a legújabb kényelmi és biztonsági funkciókkal. Bútoralkatrészek vasalathely kialakítása és egyéb marási, nútolási műveleteinek elvégzése mellett, ajtólapokat is meg lehet vele munkálni: falcolni, pánt- és zárhelyezni, üvegnyílást kivágni.

Akár 45 fúróorsó, két nútfűrész fűrész, egy tipliző egység és egy C-tengely is kérhető a gépre. Ez utóbbival kibővíti a lehetőségeket a szögben vágott alkatrészek marására, fúrására is. Az alkatrészek rögzítése vákuum nélkül, megfogócsipeszekkel történik egy lábpedál segítségével. A mellékidők csökkentését és a helykihasználási szempontokat figyelembe véve a 8-szoros lineáris szerszámtárat a kihúzható ajtóra szerelték.

HOMAG Drillteq V-310

A kezelés a rendelkezésre álló applikációkkal tovább könnyíthető. Így például az IntelliGuide rendszer jelzi, hogy milyen műveletet kell végrehajtani a fizikai szerszámcserélőn az adott megmunkáláshoz. Valamint egy LED-es segédfunkció a munkadarab elhelyezését is megmutatja mégpedig úgy, hogy az alkatrész méretének megfelelő hosszúságú LED-sáv jelenik meg az adagolófelületen.

A kezelő biztonsága kiemelkedő a Homag intelligens SafeScan koncepciójával: Ha a beépített lézerek mozgást érzékelnek a veszélyes zónán belül, a gép azonnal leáll. A program azonban nem szakad meg, hanem csak szünetel. Ha a személy elhagyja a veszélyes területet, a gép automatikusan folytatja a munkát.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű