Főoldal Friss A Festool megmutatja, hogy vágd méretre ajtódat burkolatcsere után

A Festool megmutatja, hogy vágd méretre ajtódat burkolatcsere után

szerző Mózes Lajos

Régi lakások renoválása/felújítása során gyakran előfordul, hogy amikor az új padlóburkolat már teljesen készen van, kiderül, hogy az ajtók túl hosszúak és nem passzolnak az ajtótokba. Mi a teendő ilyenkor? Ilyenkor a szemmérték nem elegendő, sokkal inkább precizitásra van szükség. Az ajtók professzionális méretre vágásának módját a Festool szakembere, Nadja Körbel mutatja be kilenc lépésben.

A renoválás/felújítás során legtöbbször nem váratlan, de mégis kellemetlen meglepetés: az ember örül, hogy a parkettát sikeresen lerakta, aztán az ajtók nem passzolnak vissza az ajtótokba. Ezt természetesen meg kell oldani. Nadja Körbel, a Festool oktatási referense bemutatja nekünk, hogyan kell ezt elvégezni, és mire kell közben ügyelni. Tanult szakmája a melegburkolás, tehát igazán otthonosan mozog ezen a téren.

A szemmérték helyett precizitásra van szükség

Ha kiderül, hogy az ajtók nem passzolnak a tokokba, akkor a következőképpen kell eljárni:

  1. testünk kímélése érdekében lehetőleg úgy kell leakasztani az ajtót, hogy az ajtólapot a hátával tartja meg az ember és térdből emeli, illetve cipeli.
  2. A szükséges hosszt közvetlenül az ajtótokon kell lemérni: pontos méretet kell venni, meg kell mérni az ajtótokon az ajtópánt felső éle és a padlószint távolságát – mindkét oldalon.
  3. Az ajtók kényelmes pozícióban történő megmunkálásához az ajtólapot két bakra kell fektetni, vagy ha van, ideális erre a célra az STM 1800 mobil fűrész- és munkaasztal is. Ha az ajtólap biztonságosan felfekszik a munkafelületen, akkor a felvett méretet rá kell mérni.
  4. Az ajtólap precíz méretre vágásához ajánlott vezetősínt használni. Ez kényelmesen rögzíthető az alsó horonyba helyezett pillanatszorító segítségével. Ezután következik a vezetősín finombeállítása, amelynek során a sínt úgy kell beigazítani, hogy a kipattogzásgátló pontosan a jelölésnél legyen.
  5. A precíz vágáshoz legszívesebben új, KickbackStop funkcióval rendelkező TSC 55 K merülőfűrészünket használom a CT MIDI elszívóval. Ez abszolút precíz vágást garantál, méghozzá vezeték nélkül és pormentesen.

  6. A vágott éleket ezután egy kézi csiszolótönkkel vagy csiszolószivaccsal enyhén érdemes megcsiszolni. Végül felakaszthatjuk az ajtólapot, a finombeállítást a sarokvasak és ajtópántok segítségével végezzük majd a munkahelyet a CT MIDI porszívóval kitakarítva, így az ügyfél számára pormentesen át is adhatjuk.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű