Főoldal Friss Merülőfűrész elővágóval?

Merülőfűrész elővágóval?

szerző Mózes Lajos
Első hallásra mission impossible, de a Festool megcsinálta.

A fejlesztés nem mai, már a 2023-as müncheni BAU kiállításon is láthatta a nagyérdemű. Mi is ott találkoztunk vele élőben, itt a Robinwoodon azonban most foglalkozunk vele kicsit részletesebben előszőr.

Hagyományos kézi körfűrésszel, egy jó lap és egy kipattogzást gátló adapter segítségével egyik oldalon kiváló, míg a vágási felület másik oldalán apró kipattogzásokkal tudtunk csak laptermékeket szabni. Hozzáteszem nem is életszerű, hogy ezt a feladatot a helyszínen kelljen megugrani, a műhelyekben pedig ma már többnyire mindenki elővágós lapszabászgéppel dolgozik, vagy egy szabászatból hozza a korpusz bútorok alapanyagát.

DE!

És mindig van egy de, mert az asztalosság márcsak ilyen műfaj!
Mi van akkor, ha mégis! Mondjuk magasfényű laminált felületekkel dolgozunk, olyan volumenű projekten, ahol versenyt futunk az idővel és nem ajánlatos hibázni, hovatovább 200 kilométerre vagyunk a műhelyünktől…

Nos, akkor életmentő az a tudás, ami a Festool TSV 60K sajátja.

Festool TSV 60 merülőfűrész

Amúgy nem mellesleg jegyezzük meg, hogy a Festool, ha nem is minden estben hangoztatja, de következetesen képviseli azt az ideát, hogy gépeivel és a rendszertartozékokkal olyan műhelyt tudunk építeni, ahol ugyanazokat a típusú munkákat tudjuk elvégezni, mint egy telepített nagygépes műhelyben.
Magyarán, ha van egy TSV 60K típusú merülőfűrészünk, akkor egy kicsit egy lapszabászunk is van….

Mindkét oldalon kipattogzásmentes fűrészelés első vágásra!

Gyakorlatilag a fő fűrészlap elé beépítettek egy gyémánt elővágó lapot. Az elővágó lap egyszerűen, manuálisan pozícionálható és igény esetén kikapcsolható. Ez esetben egy klasszikus merülőfűrészt kapunk. A FastFix orsófék a fő fűrészlapnál, valamint az, hogy az oldalára lerakható a gép, az elővágó fűrészlapnál is egészen

egyszerűvé teszi a fűrészlapcserét.

A két lap 0-45 fokos döntés esetén együtt mozog, tehát a szög alatti szabási munkák is tökéletes minőségben elvégezhetők.

Festool KickBackStop
A gép egyépként az innovatív KickbackStop funkcióval is felruházták, ami nemcsak a munkadarabot védi, hanem a sérülésveszélyt is minimalizálja. A fűrész egy szempillantásnál is gyorsabban érzékeli a visszacsapódást és megállítja a motort a másodperc tört része alatt.

A Festool merülőfűrészei 1980-óta etalonnak számítanak, azt hiszem ezt kevés asztalos vitatja. Az, hogy ez a fejlesztés mit szolgál, az is egyértelmű.

Az is biztos, hogy nem egy átlagos válasz a kihívásokra. A többit majd az idő eldönti!

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű