Főoldal Friss Aki nem megújuló anyagokból tervez, az dinoszaurusz

Aki nem megújuló anyagokból tervez, az dinoszaurusz

szerző robinwood

Michael Green a kanadai faépítészet egyik úttörője, nyers és őszinte interjút adott a Dezeen oldalán. Ennek lényegét és üzenetét próbáljuk most röviden összefoglalni olvasóinknak.

Az oldalon Timber Revolution néven fut egyébként egy többrészes sorozat, aminek fókuszában a faépítészet áll. Ennek a projektnek a részeként szerepelt Michael Green is. Akiket érdekel a téma, azoknak igazi csemege ez a cikksorozat!

A beton és az acél helyettesítése, lecserélése (ipari körülmények között előállított fa panelekre CLT termékekre vagy bármiféle ragasztott fa szerkezetekre) egy lépés a helyes irányba, de nem tekinthető végkifejletnek.

Ezzel a felütéssel indítja a beszélgetést Green, aki egyébként saját építészeti irodájával a fa szerkezetű építés egyik szószólója. Sok más mellett például ők jegyzik a 2016-ban Minneapolisban tervezett T3-t, ami akkor az Egyesült Államok legnagyobb faszerkezetű épülete volt.

Nincs olyan, hogy fenntartható építészet. Ma a ragasztott fa szerkezetekből való építés a legjobb, de nem lehet nyugodtan ülni a babérokon.

A mass-timber csak egy mérföldkő az úton

Green számára a fa, mint építészeti alapanyag tömeges felhasználása azt bizonyítja, hogy az építőipar el tud lépni a helyes irányba a megújuló anyagokra való átállással, de ez önmagában nem fogja megoldani az iparban jelenlévő túlépítési problémákat és az ezzel együtt járó hulladék problémát.

A modernista építészek nem voltak tisztában az éghajlatváltozással. A 20. század második felében az építészek egyszerűen figyelmen kívül hagyták ezt a problémát. Az 1950-es évektől tudjuk, de a 80-as évektől már kikerülhetetlenül a szemünk előtt volt!

Nyers fordításban valahogy így fogalmaz: „abban az építészeti korszakban rengeteg baromságot láttunk. Dekonstruktivizmus: baromság. Posztmodern: baromság. Ragaszkodunk ahhoz az állításhoz, hogy az acél, az üveg és a beton modernek – bassza meg. Ezek archaikus anyagok. Ezek ipari anyagok. Minden épületnek, amelybe a jövőben létrejön, bioalapúnak kell lennie, és azt hiszem, 10 év múlva ott leszünk, hogy az az építész, aki nem így gondolkodik az dinoszaurusz. Az anyatermészet forradalmában vagyunk, nem az ipari forradalomban.”

Ugyanakkor ahhoz, hogy a tömeges faanyag használatot érjünk el az építőiparban, egy valóban globális megközelítés kell, olyan innovatív konstrukcióba, amely figyelembe veszi a helyi ökoszisztémákat, miközben korlátozza a szükségtelen építkezést.

érvel Green

A világ hatalmas részein vagy nincsenek erdők, vagy rendkívül veszélyeztetett erdők vannak és a faépületek nem jelentenek jó megoldást a fenntartható erdőgazdálkodásból származó állományra. Vannak határok, ameddig ez helyénvaló, tehát a munka, amit most végzünk, a füvekre, a bambuszra és más növényekre és alapanyagokra, valamint a fára összpontosul.

Green úgy véli, hogy a modern építészet úttörői, mint például Le Corbusier, élen jártak volna abban, hogy új anyagokat és módszereket találjanak ki a korlátozott erőforrások és az éghajlatváltozás okozta krízishez való alkalmazkodáshoz. Corbusier fa szerkezeteket építene, de ami még fontosabb, valószínűleg gondolkodna új irányokon is – mondta.

Szerintem túl sokan gondolják az éghajlat változásból adódó problémákkal kapcsolatban, hogy lesz valami csodálatos megoldás, amit Elon Musk talált ki, de nem ő fogja. Az építészek fogják kitalálni.

Népszerű