Főoldal Friss Alapanyag hiány az asztalosiparban

Alapanyag hiány az asztalosiparban

szerző robinwood

Komoly gondokat kezd okozni az alapanyag piacon kialakult helyzet a hazai fa- és bútoripari cégek munkájában. A gazdasági helyzet mondjuk úgy kedvező lenne a faipari cégeknek, hiszen a több oldalról is támogatott magánerős és állami építkezések erőteljes növekedést generáltak a szektor számára.

Bónuszként érkezett az otthonfelújítási program, amiben jelentős volument tesz ki a konyha és egyéb beépített bútorok finanszírozása. Ugyanakkor már a 2020-as év végén is érezhető volt, hogy a pandémia a kiszámítható alapanyag ellátást alaposan átrendezi. A piacok bezárkózása, a kínai import lassulása már szeptemberben előre vetítette a problémát.

Az első negyedév végéhez közeledve már egyértelmű, hogy az “alapvető élelmiszerekkel” bajban lesz az asztalos világ.

Forgácslap, rétegelt lemez, OSB, tehát olyan alapanyagok terén alakult ki országos hiány, amelyek nélkülözhetetlenek az iparág számára.

Nem kivételek ez alól a nagy kereskedő hálózatok sem. Több kereskedő is jelezte már, hogy csak akadozva tudja kiszolgálni az iparosokat. A gyárak pedig nem tudnak elegendő alapanyagot biztosítani. Egyrészt a pandémia korábbi szakaszában történt leállások miatt, másrészt az akadozó alapanyag ellátás őket is sújtja. Nemcsak a rönkfa import, hanem bizonyos adalékanyagok, gyanták és vegyianyagok piaca is kezd beszűkülni.

A szakemberek általános véleménye, hogy amit tapasztalunk az nem hungarikum, inkább egy európai jelenség, ami alól Magyarország sem kivétel.

A pandémia nemcsak a gyártást befolyásolja, hanem a fogyasztást is.

Sok szektorral ellentétben itt azonban nem visszaesés, hanem óriási kereslet növekedés tapasztalható. A home office jelenség kapcsán az otthoni irodák kialakítása mellett, az otthonaikba szorult lakosság minden eddiginél erőteljesebben fókuszál a lakásfelújításra.

Egyelőre nem látszik a folyamat vége. Talán, ha elindul a nyár, ami ugye idén ősszel lesz, akkor kicsit lassul a tempó, de addig vadászni kell az alapanyagot.

A kereskedők többsége az áremelést elegánsan tovább passzolja a vásárlók felé. Nyilván nincs sok mozgásterük nekik sem. A kérdés, mit bír el a piac. Pillanatnyilag a megrendelők tartják a tempót.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű