Főoldal Dizájn Tengervízzel működő lámpát tervezett egy kolumbiai startup

Tengervízzel működő lámpát tervezett egy kolumbiai startup

szerző robinwood

A kolumbiai E-Dina megújuló energiaforrásokkal foglalkozó startup cég olyan vezeték nélküli lámpát fejlesztett ki, amely a sós vizet alakítja át elektromos árammá. Ez a megoldás a napelemes lámpák alternatívája lehet a hálózaton kívüli közösségekben.

A WaterLight nevű hordozható készüléket 500 milliliter tengervízzel – vagy vészhelyzet esetén vizelettel – kell feltölteni ahhoz, hogy akár 45 napig is világítson.

A mini áramfejlesztőként működő eszköz beépített USB-portján keresztül mobiltelefon vagy más kis eszköz töltésére is használható. A WaterLight hatékonyabb lehet, mint a napenergiával működő lámpák, mivel azonnal regenerálódik.

A WaterLight a nap 24 órájában ionizációval működik, amelynek során a sós folyadékban lévő elektrolitok reakcióba lépnek a lámpa belsejében lévő magnézium- és rézlemezekkel, és áramot termelnek.

Bár ez egy régóta ismert folyamat, az E-Dina kifejlesztett egy olyan módszert, amellyel a kémiai reakciót hosszabb időn keresztül fenn lehet tartani, így az fényforrás működtetésére is alkalmas.

Egy lámpa élettartama alatt körülbelül 5600 órányi energiát tud biztosítani, ami két-három évnyi használatnak felel meg, attól függően, hogy milyen gyakran van rá szükség.

A lámpa henger alakú, Urapán fából készült tokja az aljába integrált áramkörrel, tetején pedig egy lyukas kupakkal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a víz beáramoljon a készülékbe, miközben az ionizációs folyamat során keletkező hidrogéngáz távozni tud.

A sószemcsék elpárolgása után a lámpa kiüríthető és újratölthető, míg a felhasznált víz mosásra vagy tisztításra újra hasznosítható.

A lámpa jelenlegi változatát kifejezetten a Wayúu nép számára tervezték, amely Dél-Amerika legészakibb csücskében, Kolumbia és Venezuela találkozásánál élő őslakos törzs.

Azért választottuk a wayuu közösséget, mert ők egy olyan népcsoport, amelyről a kormány megfeledkezett.

A Wayúu évszázadok óta lakják a Guajira-félsziget távoli, sivatagos vidékét. Bár a társadalom többi részétől távol esnek, a területet minden oldalról a Karib-tenger veszi körül, amely bőséges erőforrást kínál a Vízfény energiaellátásához.

A Wunderman Thompson kreatív ügynökség azon dolgozott, hogy a törzs gazdag kulturális örökségét beépítse a lámpák tervezésébe: a fából készült burkolatba hagyományos szimbólumokat és mintákat véstek, a színes hordozószíjakat pedig helyi kézművesek szőtték a gyarmatosítás előtti időkre visszanyúló technikával.

A tervező cég szerint a lámpa élettartama végére érve teljes mértékben újrahasznosítható.

A cél az, hogy végül a WaterLight tömeggyártású változatát világszerte elterjesszék, hogy ellássák azt a 840 millió embert, akik jelenleg áram nélkül élnek.

A konstrukció különösen hasznos lesz olyan helyeken, mint Szíria, Sierra Leone és Szomália, amelyek nem rendelkeznek átfogó elektromos hálózattal, de közvetlen tengerparti hozzáféréssel rendelkeznek.

Népszerű