Főoldal Gazdaság Szigetelési programot indítana az Európai Bizottság

Szigetelési programot indítana az Európai Bizottság

szerző robinwood

Felújítási hullám jöhet Európában az Európai Bizottság új terve miatt. Brüsszelben ugyanis azt tervezik, hogy a régi épületek szigetelésével segítik az uniós klímacélok elérését.

2030-ig összesen 10 millió régi épületet korszerűsítenének.

Ezzel a klímavédelem mellett a gazdaságot is élénkítenék.

“Ez a stratégia nagy lehetőségeket jelent a városaink és a vidék számára, hiszen így azonnal munkához láthatnak. Ez egy olyan terület, ahol a hosszútávú célokat kombinálni lehet a rövidtávú azonnali eredményekkel. És ennek pozitív hatása lesz a kis – és középvállalkozásokra, hiszen ők fogják elvégezni a felújításokat. És pozitív hatása van a életkörülményeinkre is” – mondta az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans.

Jelenleg az épületekre fordítják az unió energiafogyasztásának 40 százalékát. És ez adja a klímagázok kibocsátásának 36 százalékát. A bizottság szerint tíz év alatt 160 000 új munkahely jöhet létre. Egy építőipari szakember szerint a kezdeményezésnek dupla haszna lehet.

“Két perspektíva van. Az egyik azoké az embereké, akik ezekben a lakásokban és házakban laknak. Ők alacsonyabb energiaszámlát fizetnek majd, ha megtörténik a felújítás. Az épületek tulajdonosait pedig pénzügyi előnyökkel, közvetlen támogatásokkal és hitelekkel lehetnek ösztönözni az épületek felújítására” – mondta az építőipari szakember, Cédric de Meeûs.

Az EU azt szeretné, ha ezek a források könnyen hozzáférhetőek lennének. Zöld szervezetek szerint fel kell gyorsítani a program végrehajtását.

“Ha megnézzük az Európai Parlament ajánlásait, láthatjuk, hogy a tudomány szerint a 2050-es karbonsemlegességhez nem elég a 2 százalék, inkább 3 százalékra van szükség a felújítási aránynál. Vagyis nem elég megduplázni, meg kellene triplázni a bizottsági forrásokat” – mondta egy aktivista, Stephane Arditi.

Az uniós felújítási alap tervét még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

Forrás: Euronews

Népszerű