Főoldal Friss Különleges szakmai konferenciával készül a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége

Különleges szakmai konferenciával készül a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége

szerző robinwood
Május 12-én Sopronban, a Ligneum látogatóközpontban (Bajcsy-Zsilinszky u. 4.) várják az érdeklődőket.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hogyan reagál az európai faablak gyártás az elszabadult energiaárakra?
Szigorodó előírások, kompozit alapanyagok, új szerszámok a láthatáron…

A szakmai konferencia témája rendkívül meghatározó a faablak gyártássál foglalkozó szakemberek számára. Az európai uniós előírásokkal harmonizálva Németország felgyorsítja a nyílászárókra vonatkozó előírások szigorítását, kifejezetten koncentrálva a hőszigetelő képesség javítására. A korábban 2025-2027 között bevezetni kívánt szigorítások határidejét 2023-ra kívánják előre hozni. Az UW értékekre vonatkozóan az eddigi elvárásokat tovább szigorítják. A pontos értékekről még folyik a vita, de az már tisztán látszik, hogy

a 68 mm-es szerkezet mellett már a 78/80-as keresztmetszet sem lesz elegendő a jövőben, továbbá a kétrétegű üvegezés már semmilyen formában nem felel majd meg.

2025 után pedig tovább szigorítanak az előírásokon, nagy valószínűséggel a 90-92-es vagy vastagabb 106-os szerkezetek lesznek már csak megfelelőek az új szabvány szerint.

További nehézséget okoz majd a szigorodó „Co2” előírás, minek okán az alumínium, mint alapanyag is a perifériára kerülhet.

Új alternatív szerkezetek és kompozit anyagok kerülnek majd előtérbe, valamint a fa-fa szerkezetek. Nyilvánvaló, hogy amennyiben ezek a szigorítások valóban érvénybe lépnek, az alapos újratervezést igényel majd a fa és alu-fa ablakok gyártóitól.

Az indokok között egyébként elsősorban az orosz energia függőség felszámolása, a passzív ház irányába való orientáció, valamint az energiaárak emelkedése szerepel. Ráhatásunk sajnos ezekre az előírásokra nincsen. Nyilvánvaló, hogy az ablakgyártás minden komponensét érinteni fogja, ezek mértéke eltérő lehet, de a szerszámgyártás, az üveg, a fríz keresztmetszetek, új típusú kompozit frízek, a vasalatok, stb. mind új megvilágításba kerülnek majd. Halkan jegyezzük meg, hogy a műanyag ablak gyártókkal folytatott versenyt is alaposan átrendezheti az előttünk álló időszak.

A konferenciára ide kattintva lehet regisztrálni

A konferencia programtervezete

13:30
Érkezés, regisztráció

14:00
Köszöntő (Kala Tibor, Famasz Elnök, Prof. Dr. Magoss Endre, Dékán Faipari Mérnöki Kar)

14:20
Mi is az az UW érték, miért fontos, hogyan számoljuk vele? (Előadó: Dr. Pásztory Zoltán Dékán helyettes, Soproni Egyetem)

14:30
Németországi Ablakgyártók Szövetségének álláspontja, javaslatai és megoldási lehetőségek ismertetése az új normatívák fényében. Hogyan reagálnak a szerszámgyártók, mit tesznek a gépgyártók és mit kell tenni az ablakgyártó vállalkozásoknak? (Előadó: Martin Stöger, Pro-Holz tanácsadói testületi tag)

15:00
Lehet-e alternatívája a fa-fa ablakszerkezet az alu-fa szerkezeteknek? Ha igen, akkor miért? (Előadó: Kala Tibor, Leitz)

15:15
Kávészünet, büfé

15:30
A megnövekedett keresztmetszetek, az alumínium perifériára szorulása, az egyre nagyobb súlyú üvegfelületek, új irányok keresésére ösztönzik az alapanyag gyártókat. Milyen anyagokkal kell számolnunk a jövőben? Mit jelent ez a szerszámgyártók számára, mi lesz az alumínium helyett…? (Előadó: Marco Horn, Holz Schiller GmbH)

16:00
„Az igazi ablak az fa” minőségi fa- és fa-alu ablakok a hazai kortárs építészetben. Pályázati kiírás ismertetése, valamint a pályázat céljainak bemutatása. (Előadó: Élő József építész, a CAN Architects Studió építésziroda társ alapítója, Pannonhalma város fő építésze.)

16:25
Konferencia zárás, kérdések, válaszok

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű