Főoldal Friss A FAMASZ üde színfoltja volt a 2019-es Construmának

A FAMASZ üde színfoltja volt a 2019-es Construmának

szerző Csonka Imre

“Ez is megvolt, még sincs este… “ 

szokta volt mondani nagyapám, amikor pár fröccsel beljebb volt és idejekorán sikerült távoznia a kertből.

Szóval az idei Construmáról is vegyes érzelmekkel tértünk haza, ami persze nem feltétlenül rossz.

Azt hiszem, el kell engedni az a régi becsipődést, hogy ez egy szakkiállítás.

Nyomokban szakkiállítást tartalmaz, de ez egy lakossági fórum, elsősorban azokra látogatókra koncentrálva, akik épp építkezés előtt állnak, vagy már a közepén.

A kiállítók elsősorban eladni szeretnének, illetve önmagukat pozicionálni, ha nem is direkt módon. Innovatív megoldásokkal nem a szakmát, hanem a fogyasztókat célozzák.

A kínálat hektikus. Vannak területek, ahol európai színvonalú és vannak magukat alacsony szinten képviselő szektorok.

Az igazi szakmaiság a konferencia programokban és a kísérő rendezvényeken volt érzékelhető

Az építész kultúrkör hagyományosan erre a rendezvényre fókuszál, egymást követik a szakmai rendezvények. Ehhez az utóbbi években csatlakozott a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, valamint az Országos Asztalos és Faipari Szövetség is.
Idéntől pedig a FAMASZ, azaz a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége.

Új szereplőként a faablakgyártók mindjárt egy önálló standdal és egy szakmai konferenciával járultak hozzá a kiállítás sikeréhez.

FAMASZ Stand Construma

A HELLOWOOD csapatával együtt tervezett és kivitelezett standjuk sokszáz érdeklődőt vonzott a kiállítás öt napja alatt. Természetesen a fa és fa-alu ablakokat gyártó hazai cégek mellett alakították ki az attraktív installációt. A koncepció nemcsak egy találkozási hely kialakítása volt, hanem elsődlegesen a faablak, illetve a fa, mint nyersanyag fókuszba helyezése.

Az érdeklődők mellett sokan egyszerűen csak fotózni és megpihenni tértek be a FAMASZ standra.

Konferenciájukra csütörtök délután került sor. Mint azt korábban írtuk, kiemelt feladatuknak tekintik, hogy a hazai fa és fa-alu ablakok gyártóit közelebb vigyék az építészekhez. Konferenciájukat az Magyar Építész kamara akkreditálta. Moderátornak Élő József építészt kérték fel, aki a Széchenyi István Egyetemen az építészmérnöki kar tanára, emellett egy építész stúdió vezető építésze is.

Élő József (Fotó: Faipar.hu)

Az előadás központi témája a faablak új szerepköre, az enteriőrben és a térformálásban betöltött egyre nagyobb szerepe és a fejlesztési irányok, trendek felvázolása volt. A szakmai hozzászólók és meghívott vendégek hozzáfűzései alapján kedvező kép rajzolódott ki a hallgatóság előtt. A megváltozott vásárlási motiváció, a környezettudatos életvitel és a minőségi termékek felé való orientálódás egyértelműen a fa és fa-alu ablakok térhódítását vetíti előre.

Emellett a szerkezeti és design megoldások is a fa szerkezetek előtérbe helyezését mutatják.

FAMASZ - Construma
Fotó: Faipar.hu
FAMASZ - Construma
Fotó: Faipar.hu
FAMASZ - Construma
Fotó: Faipar.hu
FAMASZ - Construma
Végezetül van itt még valami, amiről nem nagyon szoktak egy ilyen hivatalos beszámolóban írni. Nevezhetjük brancséletnek, vagy szakmai összefogásnak vagy valami nehezen megfogható kohéziónak, ami nélkül nincs egészséges érdekképviselet.
A FAMASZ valamire ráérzett ebből. Nyilván nagyon az út elején járnak még, de egy ilyen közös fotó, ahol a versenytársak összeállnak a szövetség standján, szóval egy ilyen kép többet mond minden szónál.


Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű