Főoldal Friss Csak semmi túlzás: egy ház a svájci Alpokból

Csak semmi túlzás: egy ház a svájci Alpokból

szerző robinwood

Ez a projekt egy egyszerű menedékház evolúciója, ahol a belső teret a kandalló köré rendezve tervezték. Az épület egy hegyi legelőn található a svájci Alpokban, 1 070 m tengerszint feletti magasságban, és a Léman-tóba ömlő Rhône völgyére néz. Víz és villany tekintetében teljesen autonóm, fűtését a telken belüli erdőből nyert fával fűtött kandalló biztosítja. Az új építmény alapterületét és térfogatát tekintve megegyezik az egykori lepusztult istállóéval.

A vízió egy völgyre néző, barlangszerű helyiség volt, ahol az origó a kandalló, ami a meleget adja, hőt sugároz, jelentős tömegéből adódóan hőt nyel el és tárol. Ugyanez a tömeg hűti a teret a forró nyári hónapokban.

A technikai szempontok összefonódnak a tér narratívájával és annak felhasználásával.
A házba érve tüzet kell gyújtani, hogy életre keltsük a teret. A kényelem eléréséhez némi hozzájárulásra van szükség, hasonlóan, mint amikor kempingezünk. Ha esik az eső, a zsindelytetőre hulló cseppek hangja megerősíti a menedék érzetét, ahogy a víz gyöngyözik lefelé a kiugró ereszen.

A projekt az automatizált és programozott lét ellentétét képviseli, az emberre összpontosít.
Noha ez egy hely a kikapcsolódásra, olyan apró munkákat is elvár, mint például a fa gyűjtése és aprítása, a hamu eltávolítása a kandallóról, vagy a tűzhely kitakarítása a főzés után, ezek az apró dolgok csak erősítik a kapcsolatot a menedékhellyel. Az ilyen kis feladatok értelmesek, és a kikapcsolódásnál többet nyújtanak. Jó érzés, amikor tudod, hogy

miközben egy kiadós ételt főzöl egy fa tüzelésű kályhán, meleg víz keletkezik a zuhanyozáshoz.

A minimális berendezés nem vonja el a figyelmet a lenyűgöző és folyamatosan változó kilátásról. A tér a luxus érzetét kelti, primitív a szó nemesebb értelmében.

Az épület favázát mintegy 5 mérföldre a településtől gyártották és szigetelték (farost szigetelés), és alig egy nap alatt összeszerelték, míg a cementet a projekthez 10 mérfölddel távolabb állították elő.

A tetőt hasított európai vörösfenyő zsindely fedi. A külső burkolatot 25 mm x 25 mm-es lécekből, a belső burkolatokat 20 mm x 20 mm-es lécekből készült és a közeli fűrészüzemből szerezték be. A zsindely és a burkolat is kezeletlen. A hasított vörösfenyő zsindely erős és ellenálló évezredek óta használják így. A burkolat, csupa helyi lucfenyő, ami ugyan finomabb anyag, de a kiálló eresz által védett.

Az épülettől nyugatra eső vadcseresznye és platán fát figyelembe vették a ház tájolásakor.
Télen átengedik a napfényt, míg nyáron a szükséges árnyékot biztosítják. Hatásuk jelentős, és az építési engedély kérésekor segítették a nagy ablaknyílások indokolását.

Építészek: Cloux Architecture
Terület: 65 m²
Év: 2020

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű