Főoldal Friss Fakocka a hegyek között

Fakocka a hegyek között

szerző robinwood

A liechtensteini határ közelében, a hegyek lábánál épített háromszintes épület formáját és anyagpalettáját úgy választották meg, hogy kortárs jelleget kapjon, amely kiemeli a szomszédos házak és gazdasági épületek közül, ugyanakkor ne legyen „testidegen”.

A gazdagon díszített parasztházakkal ellentétben az új épület egy nagyon visszafogott forma és szerkezet. A robusztus beton alap tulajdonképpen egy faanyaggal borított kockát támaszt, amely szilárd és monolit megjelenést kölcsönöz a ház számára. A vízszintes burkolat kezeletlen lucfenyőből készül, amely idővel fokozatosan szürkülni fog.

Az épület megépítéséhez felhasznált összes anyagot a település 50 kilométeres körzetéből szerezték be, a faváz pedig teljes egészében az ügyfél magánerdőjéből származó fa felhasználásával készült.

Az építtető dédszülei a saját fájukból építették a szomszédos parasztházat, majd újraerdősítették az erdőket. A dédunoka ebből a fából építhette saját otthonát, és ugyanezen hagyomány folytatva 750 facsemetével újratelepítették az erdőt a következő generációk számára.

A fából készült szerkezet egy vasbeton lábazaton nyugszik, egy terasszal és egy autóbeállóval egészül ki, amely összeköti az új épületet a régi parasztházzal. A kocsibeálló organikus formájú teteje és az íves falak kialakításának célja a belső térből a kertbe való átmenet megteremtése.

A ház földszintjén egyterű konyha, étkező és nappali található, panorámás ablakokkal szegélyezve, kilátással a környező vidékre. A felső emeletek ablakai gondosan vannak elhelyezve, ügyelve arra, hogy a belső térben ideális fényviszonyok legyenek. A süllyesztett erkély a legfelső emeleten ugyanazt a faburkolatot kapta, mint ami az egész ház homlokzatán látható, transzparens takarást adva ezzel az erkélynek, ugyanakkor a levegő és a fény szabadon juthat a belső térbe.

Az épület falai és mennyezete 24 centiméter vastag lucfenyőből készültek, amelyet szappanos felületkezeléssel kezeltek a felületek védelme érdekében. (Ez a típusú felületkezelési eljárás hasonló az olaj viasz felületkezeléshez. Lúggal előkészítik a felületet, majd egy szappan szerű anyaggal egyenletes filmréteget hoznak létre. Kevésbé ellenálló, mint a viasz, de szép felületet ad, amit egyszerű felújítani és a faanyag nem sárgul be, megőrzi üde színét.)

Fenyőt használtak az ablakkeretekhez, a bútorokhoz és az akusztikus mennyezeti panelekhez, a padlóhoz és a lépcsőkhöz bükkfát, a bútorokhoz, a kültéri padokhoz pedig a szilfát használtak.

A fát helyenként fehér agyag vakolat és fekete acél egészíti ki, amelyet a lépcsőházat szegélyező könyvespolc építéséhez használnak.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű