Főoldal Friss Csigaház a házban

Csigaház a házban

szerző robinwood

Tommy Rand dán építész és tervező olyan házat épített, amelynek csigalépcsője 630 darab CNC-n megmunkált rétegelt lemez elemből készült.

A lépcső egy remekmű, de a ház is megér egy cikket!

Az Aarhus külvárosában található kétszintes házat a minimalizmus szem előtt tartásával tervezték. Öt különböző méretű és arányú, egyenes vonalú blokkból áll, melyeket egy fürtbe rendeztek.

A ház egyik sajátossága az, ahogyan két fő színt, pontosabban textúrát állít szembe: az öntött beton és a norvég pala szürkéje, ami a falakat és a padlót alkotják, valamint a meleg fa felületeket. A bútorok és a fából készült belsőépítészeti megoldások közül is kiemelkedik a csigalépcső ívelt szoborszerű ​​formája, feltűnő kontrasztot mutatva az őt körülvevő csupasz betonfalakkal.

A lépcső megoldás több szempontból is különleges

Az anyagválasztás, nevezetesen, hogy az egész alkotás rétegelt lemezből készült, a kialakítás és a megmunkálás mikéntje is egyedülálló. A 630 darab számítógéppel tervezett, CNC megmunkáló központon kialakított elemet a helyszínen ragasztották össze. Minden oldalról nagyon szép.

Olyan, mint egy csigaház, amely egyre jobban megnyílik, amikor felmész az első emeletre. A ház nemcsak otthona a tervezőnek, aki egyébként ingatlanfejlesztőként is tevékenykedik, hanem üzleti kirakatként is szolgál. 2018-ban motorkerékpár-balesetet szenvedett, amelynek következtében négy hónapig kerekesszékbe kényszerült. Hosszú rehabilitációs időszak következett.

Volt időm gondolkodni és tervezni, hogy megvalósítsam életem álmát, saját házat tervezzek és építsek. Az én elképzelésem az volt, hogy létrehozok valami újat és modernt, ami nem hasonlított más házakra.

magyarázta

A tervezés egyik legfontosabb szempontja az volt, hogy az egész épületben konzisztens stílust tartsanak, minden funkcióban a részletre figyelve. Rand nem csak az épületet tervezte, hanem a legtöbb berendezést is, amiket egy helyi asztalos gyártott le. Ezek a bútorok stílusukban és anyaghasználatban igazodnak a tölgykeretes ablakokhoz és ajtókhoz. A ház mennyezetét takaró faburkolat rejti a világítást, a szellőztetést és az audio berendezéseket.

Szeretem a beton és a fa kombinációját. Ez egyszerre nyerseséget és puhaságot ad a háznak.

Az elrendezést az épület térfogata határozza meg. A földszinten az öt egységben nappali, konyha és étkező, a lépcsőház, egy garázs és egy lakosztály található, amelyben két gyermek hálószoba, iroda és fürdőszoba van. A földszinti terek közül csak kettő folytatódik az emeleten. A csigalépcső hozzáférést biztosít a szülői hálószobához és a fürdőszobához, amely közvetlenül a konyha felett található. Van egy tetőterasz is, amely a nappali felett helyezkedik el.

A földszinti teraszhoz hasonlóan a tetőterasz is a délutáni napsütéshez tájolták. Ügyeltek arra is, hogy a belső és a külső felületek illeszkedjenek egymáshoz. Például a palapadló folytatódik a teraszon. A földszinti terasz és a tető is nyugat felé néz.

A legfontosabb, amelyet e folyamat során tanultam, az volt, hogy ne kössek kompromisszumot a tervezés és az anyaghasználat tekintetében. Nem tettem, és ez minden nap nagy megelégedéssel tölt el, amikor a házban vagyok.

Forrás: Dezeen

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű