Főoldal Friss Ház a gáton

Ház a gáton

szerző robinwood

Alig két órányi autóútra Bécstől található a Csehországi Vranov-gát zöldövezeti területén (Vranov nad Dyjí, Csehország) ez a nyaraló. 

A nagyszülők hétvégi háza szolgáltatta az alapot, átvitt és szó szerinti értelemben is. Így a tervezők csak bizonyos korlátok között mozoghattak a tervezés során.

Alapvetően ez inkább jelentett sajátosságot, mint hibát. A tervezők és a megrendelő is kiemelten fontosnak tartotta a meglévő környezethez való alkalmazkodást és az alázatos beépülést.


A ház funkcióját tekintve maradt a hagyományoknál. Alapvetően hétvégi összejövetelekre, nyaralásokra és baráti találkozókra használja a család. Életvitelszerűen tehát nem lakják.

Az alsó részen a funkcionalitás volt a fő rendezési elv. Minden kis helyet kihasználni, a lehető legtöbb tároló helyet kialakítani. Emellett azért jutott hely egy étkezőnek és egy csodás panorámával bíró nappalinak is.

A tetőtér inkább az elvonulás helye. Itt az építészek mondhatni fordítva gondolkoztak. Kialakították az ideális méretű hálóhelyeket, aztán a fölösleget levágták a tetőből, hogy minél kisebb legyen a ház.

Alapanyag tekintetében természetesen a fa a domináns. Vörösfenyő és lucfenyő mellett CLT panelek formájában van jelen a fa. Az ablakok szintén fából, három rétegű üvegezéssel készültek.

A tó felől nézve látszik igazán, hogy mennyire sikerült környezetbe illeszteni az épületet, és hogy mennyire telitalálat a teljes felületen (a tetőn is!) megjelenő vörösfenyő.

A Prodesi/Domesi stúdióról

2002-ben Pavel Horák és Václav Zahradníček építészek alapították a Prodesi stúdiót, amely kizárólag faépületekre specializálódott. Mivel szeretik végigkísérni a kivitelezési folyamatokat is, három évvel később megalapították a Domesi céget, amely projektjeik kivitelezésével foglalkozik. Mindkét cég a munkák minden egyes lépésében segíti ügyfeleit, az építési engedély megszerzésétől az új házuk kulcsrakész kivitelezéséig. Több mint kétszáz elkészült faépítmény található a referenciáik között, nem csak egyedi tervezésű családi házak, hanem modern középületek is.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű