Főoldal Friss A kevesebb is elég: Anthony Russo pihenőháza

A kevesebb is elég: Anthony Russo pihenőháza

szerző Csonka Imre

Igazából nyaraló, vagy talán inkább egy hely az elvonulásra. Nem is akárkié ez a ház, bár megvallom őszintén én speciel egy filmjét sem láttam Anthony Russonak, aki testvérével együtt rendezte a Marvel-filmeket.

Szóval én az épület okán álltam meg, de így, hogy tudom ki újította fel ilyen igényesen ezt az 1900-as években épített kisházat, még inkább érdekessé vált számomra. A ház egyébként eredetileg az Erdészeti Szolgálat egyik épülete volt. Víz, villany nélkül, távol a civilizációtól, gyakorlatilag egy őrkunyhó a szolgálatot teljesítő rangereknek.

Persze nincs térerő és talán ez is az okok között volt, amikor a ház rekonstrukciója mellett döntöttek, pontosabban az a tény, hogy itt civilizációs zaj biztosan nem fogja zavarni a pihenni vágyók nyugalmát.


Egy kanyonban kanyargó ösvényen keresztül érjük el a házat. Közvetlenül az épület alatt folyik egy patak, tehát a vízellátás mondjuk úgy, megoldott. A kapcsolatot a külvilággal a régi vezetékes telefonkészülék jelenti, de ezzel is csak a szomszédos őrházakig jutunk el.

2017-ben indult a projekt, amit most látunk, az a 2109 őszi állapot

A ház három szint. Az alsó szinthez egyelőre nem nyúltak. A középső szint és a “háló-torony” esett át a felújításon. A kabin külseje változatlan maradt, kivéve az új tölgyből készült bejárati ajtót. Vagy igaz vagy nem, de az imázs része, hogy a kilincs formáját a patak kövei ihlették…

A középső szinten egy nappaliba lépve érkezünk a házba. Ízlésesen összeválogatott bútorok, finoman fűszerezve svéd, francia, japán és shaker stílussal. A tér középpontjában a kőből rakott kandalló áll. Általában jellemző a belső térre a természetes anyagok használata, kő, meszelt falak és a kiváló asztalos munka. Nemcsak a bútorok és kiegészítők esetében, hanem az ablak megoldásokat nézve is elmondhatjuk ezt.

A létrán megközelíthető hálótorony berendezésekor is dominál a fa és a fű-szövet borítás. Maga a ház alapterülete kicsi, így az étkező és a konyha is szerény méretekben mutat, az étkező gyakorlatilag egy sarokpad és egy asztal.

A konyhában leginkább tetten érhető az az alázatos és egyben művészi kvalitásokat mutató asztalos munka, ami nekünk fával dolgozó embereknek mindig beviszi az ippont.

A csomós cédrus mellett a tölgy egyeduralkodó: a frontok a pult és a falborítás is ebből az alapanyagból készült. A szép és igényes felületek szenzitív megoldást jelentenek.


A finom megoldások sorába simán belefér a mosogatós szekrény patchwork függönye. Persze Adam Pogue tervezte, csak úgy mellékesen mondom.

Mint említettük, nincs áram. Ez csak részben igaz, mert a napelemekről nyert energiát kamion akkumulátorokban tárolják és használják fel az alapszükségletek kielégítésére. Vizet a patakból lehet venni.

A mellékhelység egyben a komposztáló is, tüchtig kis megoldás.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű