Főoldal Friss BAU München 2023: mutatták a jövőt

BAU München 2023: mutatták a jövőt

szerző Csonka Imre, Mózes Lajos

Április végén tartották az európai építőipar egyik meghatározó seregszemléjét a BAU-t. A müncheni vásárközpontba szervezett esemény minden szempontból visszatérést jelent a covid előtti békeidőkbe.

Intenzív, friss, műszaki tartalomban magas színvonalú kiállítást sikerült abszolválni a szervezőknek.

Négy év kihagyás után, mind a kiállító országok számában (49), mind pedig a kiállítói létszámban (2260) meghaladta a 2019-es szintet és a látogatók számában is hozták a kötelezőt (190 000 fő).

Férfiasan bevallom, első alkalommal látogattam ki erre a rendezvényre. Faipari és bútoripari fókusszal a Holz Handwerk, a Ligna Hannover vagy a kölni bútorszakvásár és a milánói szalon mindig előbbre valónak tűnt.
Hiba volt!

Azt kell, hogy mondjam, ma, amikor a belsőépítészet vagy akár asztalosság egyre inkább interdiszciplináris tudást igényel, a BAU fontos, majdhogynem kihagyhatatlan fórum lesz (lett).

Ennek oka rendkívül egyszerű: saját szakterületemet akkor látom reálisan, ha látom a versenytársakat és a periférián tevékenykedőket, mindkét esetben alapanyag és technológia szempontjából megközelítve.

Magyarán a faablak lehetőségeinek reális feltérképezéséhez kell látnom, hogy az alumínium profilból készülő nyílászárók hol tartanak, mi a trend, mi a divat! Mi most a faépítészet helyzete, az új tömörfa panelek lehetőségei, az üveg, a polikarbonát, dekorok lehetőségei, az anyagokban és a hozzá kapcsolódó megmunkálási módokban rejlő lehetőségekre szintén ez a megközelítés vonatkozik.

A BAU tökéletes fórum egy ilyen összevetésre.

Nekünk faiparosoknak pedig rendkívül hasznos, ha nem a barlang mélyéről szeretnénk szemlélni a világot. Érdemes tehát kitekinteni, mi van ma az építőiparban.

Kezdjük hátulról (ez egyébként tényleg igaz mert a C pavilon sor utolsó traktusát kapták a kisgépek és szerszámok): alapvetően építőipari fókusszal érkezett mindenki, de mivel a faépítészet iszonyú erősen jelen van már, sejteni lehetett, hogy a fa- és asztalosipari kisgépek jelentős erőt képviselnek majd.

Itt és majd a nyílászárók kapcsán később is felvetődött, hogy vajon a Fensterbau és a HOLZ-Handwerk kiállítás párost hosszú távon hogy érinti majd a BAU előretörése, de ez nem a mi gondunk.

Azért teszem ezt a kis kitérőt, mert

a Festool pl. Nürnbergben nem, itt viszont nagyon ott volt!

Így a látogatóknak alkalma nyílt négy újdonsággal is találkozni. Mind a négy jelen van már a hazai piacon, most próbálható volt élesben az elővágós sínes merülőfűrész, a kardfűrész és az új asztali körfűrészgép vagy akár a nehéz, fej feletti munkákban áttörést hozó ExoActive „exoskeleton” külső váz. Ezekről részletesen írunk később.

Elöljáróban csak annyit, hogy a Festool továbbra is a leginnovatívabb kisgépgyártó a piacon, ugyanakkor a fejlesztések egy része kicsit marketingszagú, de minden esetben zseniális.
A piac meghatározó szereplői, mint a Mafell, Dewalt, Makita, Metabo mozgalmas standokkal voltak jelen.
Emellett volt néhány kuriózum, mint például a faszeget belövő szegező pisztoly (!). Csak halkan jegyzem meg, hogy ott tart a faépítészet, hogy valós igény egy ilyen fejlesztés.

A Lignoloc® a világ első lőhető faszege.

Alumínium

Magas ökológiai lábnyoma miatt sokan már temetni kezdték az alumíniumot, de úgy látom, korai volt kongatni a harangokat! Kültéri árnyékolók, filagóriák, nagyméretű tolóajtók és hosszan sorolhatnám a felhasználási területeket, ahol mondjuk meg őszintén, nem igazán van versenytárs.

Ami a környezettudatos kritikákat illeti, valóban nagy az előállítás energiaigénye, ugyanakkor örök, kvázi nincs hulladékhasznosítási probléma vagy nagyon csekély!

Az üveg előretörése és építészeti komponensként való használata egyre meghatározóbb. Méretek formák terén gyakorlatilag nincsenek határok, maximum a pénztárcánk. Érdekes irányvonalat jelent a szolár technológia fejlődésével megjelenő új intelligens üvegek térnyerése.

Dekorok/laptermékek

Arra a kérdésre, hogy a laptermék gyártók jelenleg melyik kiállítást preferálják, nehéz megadni a választ. Német vonatkozásban nagyjából három kiállításon van a hangsúly – a müncheni BAU mellett ott van még az Interzum és a Holz Handwerk.

Idén is ez látszódik: van, aki ide, van, aki az Interzumra összpontosított.

A BAU laptermékes résztvevői elsősorban az építőipari vonal irányából közelítik meg a témát, aztán persze előkerülnek a legújabb dekorok, dekorkombinációk illetve komplex megoldások, hiszen egy adott szín vagy felület már bárhol, bármilyen terméken megjelenhet:

  • a lakásban,
  • a bútorokon,
  • beltéri ajtókon,
  • padlón
  • vagy akár a homlokzaton is.

A Kronospan és a Kaindl közös standján építőipari vonatkozásban központi szerepet kapott az újgenerációs OSB bemutatása, amely az éghajlatváltozás kihívásaira válaszolva újrahasznosított, illetve fenntartható faanyagokból készül olyan technológiával, amely nagymértékben lecsökkenti a VOC kibocsájtást.

Számos érdekes laptermék (Kronoart homlokzatburkoló lemezek, Rocko csempehelyettesítő falburkolatok, Kaindl Optimatt dekorozott lapok, stb.) bemutatása mellett a dekoratív fókuszt a januárban megjelent új „Kronodesign Global Collection 3.0” nagyközönség előtti prezentálása kapta.

A világszerte egységes dekorkollekció a bútorgyártók és belsőépítészek számára valóban új innovatív lehetőséget kínál. Valósághű faerezetek, kifinomult márványok és kövek, természeti ihletésű uni színek, fémes csillogás, fényes és bársonyosan matt táblák, szinkronerezésű textúrák képezik a kollekciót.

154 laminált tábla, 68 munkalap, 24 „Avant-garde” tábla (magasfény, matt/magasfényű akril, fémhatás) alkotja a kollekciót.

Szintén a müncheni BAU volt a helyszíne a Fundermax cég Max Compact Exterior kültéri kompaktlemez kollekciója bemutatkozásának. A gyártó nemzetközi építészekkel együttműködve alkotta meg az „Exterior 2.3” kollekciót, amely két alcsoportra oszlik:

  1. Az „Essential Collection 2.3”-ban a hangsúly a maximális dekor és méretválasztékon van. A kollekció
    összes dekorja (132 dekor) ötféle táblaméretben elérhető NT (finomprégelt selyemmatt hatású) felülettel.
  2. A „Pro Surface Collection 2.3” a kreatív tervezésről szól, érdekes struktúrákkal és optikai effektekkel. Itt kevesebb a szín és csak egyféle táblaméret elérhető (4100×1300 mm), de tényleg egy exkluzív kollekcióról beszélhetünk, ahol háromféle felülettel találkozunk: NG (magasfényű), NY (kőhatású), valamint az NP Paragon ujjlenyomatmentes matt felülettel, kiváló tapintással.

Vasalat

Ebben a szegmensben is tetten érhető a BAU sajátos mivolta. Míg az ablak vonal szerényebben, addig az ajtóvasalatok, különösképpen a kilincs tervező- és gyártó cégek rendkívül széles kínálattal voltak jelen. Nagyon szép tok nélküli megoldásokat és minden igényt kiszolgáló tolóajtó rendszereket mutattak a fejlesztők.

A rendhagyó áprilisi dátum után a jövőben a kiállítás visszatér a korábbi januári megjelenéshez:
BAU 2025
2025. január 13–18., München

Népszerű