Főoldal Friss BIESSE INSIDE: út a jövőbe

BIESSE INSIDE: út a jövőbe

szerző Csonka Imre
Biesse Inside 2019

50 évvel ezelőtt Giancarlo Selci egy olyan cég alapjait rakta le (az első faiparnak szánt fúrógép megalkotásával), amely ma minimum trendformálónak számít, és az innovatív megoldások terén egyik piacvezető (és nem csak a faipari szegmensben).

Október 3-5. között BIESSE INSIDE néven különleges hangulatú rendezvényre várták az érdeklődőket Pesaroba, a Biesse s.p.a. cégcsoport központjába. A BIESSE főhadiszállásán tartott program nehezen leírható a hazai rendezvényeken szocializálódott szakmatársaknak. Nyilván erős felütés, hogy a világ egyik legnagyobb faipari gépgyártója a vendéglátó, de ettől eltekintve is inkább nevezném dimenziókapunak mint „házivásárnak”.

Biesse Inside 2019

Az ősz derekán minden évben vendégül látják a világ minden részéről érkező érdeklődőket. Idén plusz apropót szolgáltatott, hogy az alapítás fél évszázados évfordulójához érkezett az olasz vállalat. 50 évvel ezelőtt Giancarlo Selci egy olyan cég alapjait rakta le (az első faiparnak szánt fúrógép megalkotásával), amely ma minimum trendformálónak számít, és az innovatív megoldások terén egyik piacvezető (és nem csak a faipari szegmensben).

A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít az üzleti partnereik számára. Különleges helyszínen, különleges körülmények között tudják megmutatni a legújabb technológiákat, adott esetben konkrétan a gépet, ami után a partner érdeklődik, hisz a Biesse által gyártott szinte minden berendezése megtalálható itt.

40 különböző gyártócella, táblafelosztók, élfóliázók, CNC fúróberendezések, CNC megmunkáló központok, sok közülük robottal összekötve. Minden termékcsaládból a kisebb üzemeknek szánt berendezéstől a sorban állítható nagy teljesítményű gépekig.

Ez kiváló alkalom az üzleti partnereknek, hogy szakmai kérdésekben konzultáljanak a cég szakembereivel. Az információk ily módon, első kézből való megszerzése valóban jó lehetőség, hiszen sok esetben maguk a technológia fejlesztői vagy a termék menedzserek válaszolnak a felmerülő problémákra.

A gyártás megtekintése, a szakmai „tárlatvezetés” igazi csemege

Az acél hegesztett vázaktól a főbb elemek összeépítésén át a gépek teszteléséig követhetjük végig a gyártási folyamatot, ami a mai autógyártás metodikája szerint történik, hiszen minden egyes gép egyedi megrendelésre készül, az ügyfél elvárásai szerint összeállított opciókkal. A Biesse kb. 10 évvel ezelőtt vezette be a Toyota Kaizen gyártási rendszerét.

Patika tisztaságú gyártócsarnokok, percre pontos gyártásütemezés, precíziós műszerek és akkurátus kézimunka.

Őszinte és bátor dolog a leendő vevőket beengedni a gyárba. Az egyedi gyártás összetevőit testközelből szemlélve a végeredmény sokkal hitelesebbé válik.

A gyár 190 000 négyzetméteréből 5000 négyzetmétert szenteltek egy olyan bemutatóterem kialakítására, ami egész évben egyetlen célt szolgál: megmutatni a BIESSE gépeit.

Biesse Inside 2019

Tehát nemcsak a rendezvény pár napjára nyitják meg a nagyközönség előtt, hanem egész évben az ügyfelek rendelkezésére áll. A gépek, gépsorok technológiai csoportosításban vagy éppen életszerű gyártási konfigurációban vannak telepítve és beüzemelve.

Gyakorlatilag egy gigantikus gyártócsarnokot kell elképzelni, ahol gépek mellett szakértők adnak választ a felmerülő kérdésekre.

A technológiák prezentálása mellett külön teret biztosítanak a szoftverek, szerszámok bemutatására. Itt szintén lehetőség volt a gyakorlati problémák, kérdések átbeszélésére, egy-egy téma alapos körül járására. Mindezeken felül két előadóteremben párhuzamosan folytak előadások, piaci trendeket, technológiai fejlesztéseket bemutató prezentációk.

Biesse Inside 2019

Nehéz összefoglalni a tapasztaltakat, hiszen máshol van a fókusz a különböző szakterületeken. Eltérő szempontok vannak a felület előkészítési/csiszolási technológiák fejlesztése esetén, mint például az élzárás fejlesztés terén. Ugyanakkor mégis csak kirajzolódik egy határozott irány, amit a BIESSE képvisel. Ez pedig az automatizált és digitalizált gyártás nagy és kisvállalatok számára is. Vagy ahogy ők nevezték AutomAction és SmartAction.

A Biesse nem bontja kis- és nagyvállalatra az automatizálást, minden területre kínál egy okos („smart”) megoldást a kívánt kapacitásoknak megfelelően. Egyszerre kell sokoldalúnak lenni és ugyanakkor speciálisnak. Látszólag ellentétes irányú vektorok ezek, de mégsem azok. Egy megmunkálási típusra koncentrálnak azon belül viszont szélesre nyitják a lehetőségeket.

Biesse Inside 2019

A gépek pedig ma már a Bieese-nél úgy készülnek, hogy akár távolról is megállapítható az esetleges hibás működés, és vizsgálható a kapacitások megfelelő kihasználtsága, hiszen egy vásárló a berendezésének biztonságos működésére és a befektetésének mielőbbi megtérülésére vágyik.

A látottak alapján azt gondolom,

az Industry 4.0 hangzatos szólamot a BIESSE elkezdte szétszedni, újraértelmezni és életszerű megoldásokkal feltölteni.

A robottechnológia markáns jelenléte és munkája egyszerre volt meggyőző és lenyűgöző. Nemcsak a munkába állított robotok nagy száma, hanem az előadások témaválasztása is mutatta, hogy mennyire kiemelt terület ez a BIESSE fejlesztési koncepciójában.

A német KUKA robot mellett a japán FANUC cégcsoporttal szoros együttműködésben fejlesztenek ezen a téren. Az eseményt a profi szervezés és a méltán híres olasz vendéglátás mellett a rendkívül magas műszaki tartalom tette igazán értékessé.

November 28-29-én a Formance Kft biatorbágyi Tech-Center bemutatótermében, az Open House rendezvényen találkozhatunk újra a BIESSE és más fontos gyártók legújabb fejlesztéseivel.

A programról hamarosan részletesen is tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ez is érdekes lehet számodra