Főoldal Oktatás Euroskills 2016: mi lesz velünk Svédországban?

Euroskills 2016: mi lesz velünk Svédországban?

szerző Csonka Imre

Közel egy évtizedes munkával sikerült elérni, hogy Lipcsétől Sao Paulóig megtanulják a nevünket. Magyarországon dolgozik egy olyan lelkes és szakértő team, amely hazai körülmények mellett is képes Európa-bajnok csapat felkészítésére. Aztán mintegy slusszpoénként rátalál egy versenyzőre, felkészíti, ő pedig maga mögé utasítja a világot. Nem viccelnek az asztalosok. Az Európa-bajnokságon való egyre sikeresebb szereplés már körvonalazta azt a szakmai munkát, amire a koronát a brazíliai világbajnokságon való szereplés tette fel. A kételkedők néha legyintettek, hogy „szép-szép, de az Európa-bajnokságon az igazi nagy nemzetek el sem indulnak”, aztán egyszer csak megnyertük a világbajnokságot is. Nem csoda, hogy mindenkinek tátva maradt a szája.

Sajnálatos módon olyan szakmai nézetkülönbségek merültek fel, amelyeket már nem tudtunk kezelni.

Laczik Szabolcs – Tooltechnik System kft.

Most annak kellene következnie a történetben, hogy a licenszjogokkal bíró Kereskedelmi- és Iparkamara a világraszóló sikert követően felkérte a szakértőket, valamint a gyakorlati munkában aktívan részt vállaló szakmai szponzort és csapatát, hogy fektessék papírra, mire van szükségük ahhoz, hogy ez a kiváló szakmai munka folytatódhasson, mely pontokon tudják segíteni, könnyebbé tenni a felkészítő munkát, a versenyzőtoborzást és a kiválasztást. Sőt hovatovább arra is kérik ezt a több éve együtt dolgozó csapatot, hogy írják le tapasztalataikat, hiszen úgy tűnik, itt megfogalmazódott egy sikerrecept, és – bár tudjuk, hogy minden szakma más és más, de – lehet, hogy vannak szinergiák és a többi szakmakör is talál olyan elemeket, amelyeket majd be tud építeni a felkészülési munkába.

Na, fogadjunk, hogy nem ez történt! Nem hát!

Volt öröm, heje-huja, kancellárok, miniszterek, válogatott szabólegények és persze a szakértők is előkerültek. Kijelentettek, megállapodtak, figyelmet hívtak fel, de legfőképp bizottságot alakítottak és természeten mindenkit mindenről biztosítottak.

Tovább színesíti a helyzetet, hogy a svédországi Európa-bajnokságot követő EB házigazdája Magyarország lesz. Mivel Magyarország Kormánya kiemelt figyelme övezi a szakmák becsületét, biztosak lehetünk abban, hogy a 2018-as év kiemelt eseménye lesz az Euroskills (persze nem szabad elfelejteni, hogy 2018 nem mellékesen a választások éve is). Szóval megjelent a pénz és megjelent a politika.

Eddig a mese.

Kik lépnek a bajnokok nyomdokaiba?

Kik lépnek a bajnokok nyomdokaiba?

Megpróbáltunk releváns információkat összeszedni a decemberi göteborgi versenyre utazó csapattal kapcsolatban, az alábbiakról tudunk beszámolni:
a válogató(k)-ra való toborzás megkezdődött: a cikk írásakor 42 jelentkező regisztrált. Mivel némiképp változott a kiírás, idéntől csak kétfős keret készülhet: szétbontották a szakmákat és az alacsony számú nevezés miatt a faipari gépkezelőt kivették a versenykiírásból. Ez nehezíti a felkészítő szakértők munkáját, és mint azt Babanecz Csaba – Euroskills szakértő és a göteborgi verseny épületasztalos versenyszámának főszakértője – elmondta, magát a csapatversenyt is átírták. A világbajnoksághoz hasonlóan itt is egyéni versenyszámok lesznek:

egy bútorasztalos és egy épületasztalos versenyző indulhat

majd hazai színekben. Ez sokkal nehezebb műfaj, hiszen egy főben kell koncentrálódnia a tudásnak és nem tudnak egymásnak segíteni a srácok. Bútorasztalos kategóriában 16, épületasztalosban pedig 11 nemzet nevezett eddig.

A szponzorszervezési feladatok elvégzésére egy bizottságot kért fel a kamara. A bizottságnak sajnos nem sikerült megegyeznie az elmúlt időszakban elért sikerek hátterében álló Tooltechnik System Kft. vezetőjével. Neuralgikus pontja ez a történetnek, mivel nem egyszerűen szponzori támogatástól esett el a csapat, hanem egy markáns szakmai háttértől is. A Festool gépek egyértelműen prémium kategóriás támogatottságot jelentettek. Nem véletlen, hogy tízből kilenc csapat ilyen gépparkkal indul a világversenyeken. Tehát az anyagi támogatás önmagában nem elégséges.

World skills 2015 megnyitó

A Worldskills 2015-ös megnyitója. Akárcsak az olimpián.

Laczik Szabolcs, a Tooltechnik System Kft. cégvezetője a következőképp nyilatkozott robinwood.hu-nak: „Sajnálatos módon olyan szakmai nézetkülönbségek merültek fel, amelyeket már nem tudtunk kezelni. A problémák évek óta fennálltak és már a brazíliai verseny előtt is jeleztük, hogy ha a helyzet nem változik, nem kívánunk szerződést hosszabbítani. Az, hogy a kamara ezt mennyire vette komolyan, már más lapra tartozik.”

Babanecz Csaba szerint

több tízmilliós támogatást kell előteremteni.

Nem csupán kézi gépekről, hanem telepített gépekről, szerszámokról, alapanyagokról és folyamatos fejlesztésről is szó van. Emellett szervezésről, előválogató- és válogató versenyek gépesítéséről, lebonyolításáról, a versenyzők több hónapos, több éves felkészítéséről és az ehhez kapcsolódó infrastruktúráról, illetve felkészítési helyszínekről is gondoskodni kell. Meg kell teremteni egy rugalmas hátteret, ami képes a versenyfeladatokhoz és a speciális szituációkhoz is igazodni.

Ez most nincs. Elindult ugyan egy mecénás program, amire a szakma prominensei közül néhányan már jelentkeztek, de olyan kevés konkrétum ismert róla, hogy érdemben nem tudnánk állást foglalni. Reméljük, tudnak majd segíteni a decemberi versenyen való sikeres szereplésben.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy teljesen új keretet kellene építenie a szakértőknek. Volt már erre példa, de akkor rendben volt a hátország és volt kire támaszkodni. A két szakértő Babanecz Csaba és Fekete Zoltán elkötelezett abban, hogy a szakmai munka tovább folytatódjon, de a sikeres munkához szükséges feltételek és a szponzorálás jelenleg nem biztosított.

Messziről persze mi is könnyen osztjuk az észt, de milyen szép lett volna, ha valóban érdemben

meghallgatják azokat, akik a port szívják a műhelyben,

akik az évek alatt több száz gyereket megnéztek. Azokat, akinek van szeme arra, hogy az ismeretlenségből kiemeljenek valakit és csináljanak belőle egy világbajnokot. Azokat, akik félszavakból is értik, mire van szüksége a versenyzőknek és ott állnak mellettük.

Nem csak a fotózáskor.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű