Főoldal Dizájn Többszintes oktatási épület tölgyből

Többszintes oktatási épület tölgyből

szerző Csonka Imre

A fával dolgozó emberek számára mindig is evidenciának számított, hogy a fenntartható építészet jövője a fa.  Mára a környezetünkben zajló, a fenntartható építészetet szolgáló törekvések egyértelműen mutatnak ebbe az irányba.

A gondolkodásmód megváltozása, a fenntarthatóságra való törekvés és a fa alapanyagot fókuszba helyező fejlesztések mind azt mutatják, hogy a faanyag szerepe, a megmunkálásához kapcsolódó diszciplínák felértékelődnek.

A közelmúltban zárult le az University of Arkansas faépítészeti innovációval foglalkozó újépületének tervezésére kiírt pályázat. A győztes a Grafton Architects építész iroda többszintes, teljes egészében tölgyből tervezett épülete lett.

faegyetem_3

Az új innovációs központ neve Anthony Timberlands Center. A projektet az Egyesült Államok egyik legnagyobb, 1907 óta működő faanyag forgalmazója, az Anthony Timberlands támogatta. Innentől a névválasztást talán nem is kell magyarázni. Ahhoz, hogy érezzük mennyire veszik komolyan a fához köthető innovációt a tengerentúlon, érdemes kicsit belenéznünk a folyamatokba.

A design és innovációs központ tervezésére az egyetem nyílt előminősített pályázatot írt ki, amire 69 építész iroda jelentkezett. Ezekből választottak ki hatot, akiket felkértek a koncepciótervek elkészítésére, amit aztán nyilvánosság előtt (!!!!) kellett prezentálniuk. Az értékelési folyamatba több jeles építészt is bevontak, akik végül egyértelmű állásfoglalást és döntést hoztak a Grafton Architects tervei mellett.

Csak azért állok meg egy pillanatra, mert fontosnak tartom kiemelni, hogy átlátható folyamatok mentén szakemberek hoznak döntést egy 16 millió dolláros projektről. Innovációról és oktatásról van szó és jelentős ipari támogatásról!

Az épületben egyébként az egyetemen jelenleg is zajló, a fa építőipari célú felhasználásával kapcsolatos innovációs programok, kutatások, illetve a fejlesztés alatt álló faépítészeti és design képzés kapnak helyet.

Az alapanyag választása — mint az több fórumon is hangsúlyozták a tervezők — nem öncélú.

A tölgy, mint az egyik legnemesebb fa, szerkezete, textúrája, az alkalmazott csomópontok, szerkezeti kötések transzparensé tétele már túlmutatnak az épület „épület” funkcióján. Már az oktatás eszközei. Az épület maga a tárgy bemutatását szolgálja, valamint egy nyitott koncepciót, ami a szerkezet mellett a szabadságot és egyfajta befogadást is demonstrál.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű