Főoldal Friss HELLO WOOD 2018: menedékházak nem csak városlakóknak

HELLO WOOD 2018: menedékházak nem csak városlakóknak

szerző robinwood

A Hello Wood idei nemzetközi nyári egyetemén hét, lakhatásra is alkalmas kortárs víkendház készült el. A Cabin fever (Kabinláz) névre keresztelt, bő egy hetes program során a résztvevő hallgatók – a nemzetközi építészirodák szakembereinek mentorálásával – megtanultak házat építeni, és olyan mozgatható, lakható, egyedi “fakunyhókat” húztak fel, amelyek a későbbiekben akár a Bakony mélyén megbúvó vagy a Káli-medence panorámáját élvező dizájnszállások prototípusai lehetnek.

A Hello Wood az Amerikában már egy ideje divatos kis ház mozgalom egyik európai képviselőjévé válik azáltal, hogy bemutatja a városi ember számára a társadalomból való ideiglenes kivonulást lehetővé tevő kabinházakat.

A Hello Wood nemzetközileg is elismert, innovatív oktatási módszertanának legfontosabb eleme, hogy a világ minden tájáról érkező hallgatók az absztrakt, súlyozottan elméleti egyetemi oktatást gyakorlattal egészíthetik ki. Az idei táborban a hallgatók megtapasztalták, hogy egy kétdimenziós tervrajz hogy is mutat a valóságban.

Hello Wood menedékházakHello Wood menedékházakHello Wood menedékházakHello Wood menedékházak

Megtanulhatták a többi között azt is, hogy miként kell feltenni egy bádogfedést, mikor jó a hőszigetelés, vagy hogy milyen rétegek alkotják a készülő ház falait. A jövő építészei a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredményekkel, két új technológiával is megismerkedhettek.

A világ egyik legnagyobb cementgyártó cége, a LafargeHolcim Airium nevű új anyagát a piacra vezetés egyik első lépéseként, kísérleti jelleggel próbálhatták ki a Hello Wood építészei az egyik ház építésénél.

A Hello Woodhoz hasonlóan a kortárs faépítészetet magáénak valló, a Magyarországon egyedülálló technológiával készházakat gyártó Berger Házak-nak köszönhetően pedig az egyik csapat az előre legyártott falpanelekből való építkezéssel kísérletezhetett.

A rousseau-i elvágyódás újhulláma

Nem véletlenül a víkendházak, vagy más néven a kabinházak izgatták idén a Hello Wood kurátorainak, Pozsár Péter alapítónak és Karig Fruzsina építésznek a fantáziáját.

Az Amerikából induló kis ház mozgalom (tiny house movement) most gyűrűzik be Európába, a saját egyedi házikó megépítésének vágya és trendje most kerül a fősodorba

indokolja Karig Fruzsina.

Az Atlanti-óceán innenső felén a Hello Wood szeretne a kis ház mozgalom egyik éllovasa lenni, ezért igyekszik meghatározni a kabinláz elméleti kereteit is.

Évszázadról-évszázadra, minden korszakban megfigyelhető egy olyan periódus, amikor a jellemzően nagyvárosi emberek tömegesen vágynak vissza egy természetközelibb állapotba.

Egyet hátra lépnek az aktuális társadalmi struktúrából, elvonulnak.

mondja Pozsár Péter.

Rousseau és Heidegger, de a hetvenes években a hippik is hasonlóan tettek. Az utóbbi években a tehetősebb emberek körében terjed az új “elvágyódási” őrület, miközben ezzel párhuzamosan a kis méretű, gyorsan felhúzható, ideiglenes házak a szociális építészetben is népszerűek lettek, noha teljesen más okokból. A kérdés, hogy ugyanaz a tipológia működhet-e egymásnak ellentmondó funkciókkal, eltérő kontextusban, a Hello Wood táborának alkotóit is foglalkoztatta.

Nem csupán kunyhók, dizájntárgyak is egyben

A fából készült házikók nemcsak az építészet szempontjából érdekesek, de a dizájn felől közelítve, és akár egy kisebb régió turisztikai fejlesztésének céljából is van bennük potenciál.

Hello Wood menedékházakHello Wood menedékházakHello Wood menedékházakHello Wood menedékházak

Ebből következik az idei nyári egyetem különlegessége, hogy ezúttal az oktatási program a valódi piaci igényekkel is találkozhat, hiszen a házak valóban lakhatóvá váltak. A táborban elkészült kabinházak prototípusok, amelyek a későbbiekben közművesíthetőek is lesznek.

Azzal kísérletezünk, hogy úgy maradjon meg az oktatás értéke és elmélyültsége, hogy közben a jövőbeni felhasználók szempontjából is értelmezhető termékek szülessenek. Egy ilyen szintű direkt kapcsolódás az emberek igényeivel a klasszikus egyetemi struktúrában nem lehetséges

magyarázza az újszerű megközelítést Pozsár Péter.

Fotók: Marcos Llerena, Bujnovszky Tamás

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű