Főoldal Friss Ház az óriás sátortető alatt

Ház az óriás sátortető alatt

szerző robinwood

Falusias környezetbe, többnyire gazdasági épületekkel és mezőgazdasági területekkel övezve épült meg a Takeru Shoji építésziroda tervei alapján ez a ház. Nekünk, akik az úgynevezett “alpesi” házakon keresztül ismerkedtünk meg a mindent takaró sátortető képével, szóval számunkra kissé furcsának tűnhet, hogy egy japán építész ilyen gigantikus palástot tervez.

Ház az óriás sátortető alatt

Közelebbről szemügyre véve azonban ugyanazzal az alázattal találkozunk, mint a legtöbb japán tárgy vagy épület esetében. Az épületet falusi házak, fóliasátrak és egyéb gazdasági épületek közé helyezték el, talán ezért is a fehér héjazat választása. A ház kontúrját az egész épületet meghatározó háromszög profilú tetőszerkezet határozza meg.

Ezzel meg is érkeztünk, hiszen mint mindig, most is a fa, mint alapanyag irányából közelítünk az építészethez. A belső térburkolat, a teljes épületszerkezet, valamint a beépített bútorok többsége is fenyő. Azért ez a pongyola megfogalmazás, mert nem lehet a fotókról megállapítani a pontos fafajt. Ránézésre és textúrára, Luc szerű anyagnak látszik.

Ház az óriás sátortető alattHáz az óriás sátortető alattHáz az óriás sátortető alattHáz az óriás sátortető alatt

Az épület nyitott vége teljes egészében polikarbonát borítást kapott. A természetes fény beengedése mellett az esti kép is igazán imponáló. A központi tér és a garázsbejárat kialakítása olyan, mintha egy nagy sátorponyvát felemeltünk volna. Az önhordó fa vázszerkezetet egy kiemelt alaptestre helyezték, ezzel könnyed lebegő hatást kölcsönözve az épületnek. Maga a ház egyébként nem nagy, a külső bruttó befoglaló méret is csupán 16×8 méter, a hasznos lakótér pedig mindössze 12,7×4,5 méter, ami ugye nincs 60 m2.

Ház az óriás sátortető alattHáz az óriás sátortető alatt

A központi belső tér és konyha mellett az épület mindkét végén galériát találunk, ami egyik oldalon hálószobaként, másik oldalon dolgozószobaként funkcionál.

Egyszerű funkciók, kevés tárolóhely, ebből adódóan kevés sallang, ami a ház belső terét meghatározza. A hatalmas fa borítású felületek, a külvilággal való állandó kapcsolat és a gondosan megtervezett világítás együttesen adja a belső tér különleges hangulatát.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű