Főoldal Dizájn Sikkens bevonatrendszerek nyílászárókra

Sikkens bevonatrendszerek nyílászárókra

szerző robinwood

A német Sikkens festékgyár több mint 225 éves múltra tekint vissza. Ma, mint a világ egyik legnagyobb festékgyártó nagyvállalata, az Akzo Nobel As része. 2015 óta az Akzo Nobel kültéri anyagai függetlenül attól, hogy Németországban, Svédországban vagy Olaszországban készülnek, ezen a márkanéven kerülnek forgalomba. Az Akzo Nobel Coatings festékgyár éves forgalma 6,5 milliárd Euro, ebből persze kisebb részt képviselnek a faipari festékek, de így is ennek a piacnak egyik fontos szereplője.

A cég olyan bevonatrendszereket kínál évtizedek óta, amelyek nemcsak a vállalat környezettudatosságáról ismertek, hanem amelyek a klímaváltozás okozta kihívásokat is folyamatosan követik.

A kontinentális éghajlaton egyre komolyabb szélsőségekre kell felkészülni, a hőmérsékletingadozás és a megnövekedett UV sugárzás hatással van az épületek felületkezelt fa elemeire, így egyre inkább fontos, hogy extrém időjárási körülmények között végzett ellenőrző tesztek álljanak minden egyes fejlesztés mögött. Az Akzo-Sikkens a kültéri anyagokat különböző éghajlati viszonyok között vizsgálja, hiszen más kihívásoknak kell megfeleljen különböző időjárási viszonyok között. Ezért több tesztpont van a világon, ahol az anyagokat tartósság szempontjából is ellenőrzik, a teljesség igénye nélkül, Izlandon, Törökországban, Ausztriában, Malajziában, Svédországban

A Sikkens szakemberei olyan új generációs alapanyagokat fejlesztenek ki, melyek biztos védelmet kínálnak az időjárásnak kitett épületasztalos termékek számára, megkönnyítik a felhasználást, tökéletes végeredményt biztosítanak. Nagyon sokszor találkozunk azzal a nem túl szerencsés gondolattal, hogy „a festék mindent eltakar”, ezért előfordul, hogy gyengébb minőségű alapanyagból kerül kialakításra a szerkezet. Azonban látni kell, hogy a minőségi festett nyílászárókhoz nélkülözhetetlen a jó minőségű alapanyag, a megfelelő ragasztó kiválasztása is és annak szakszerű használata.

Fontos, hogy az anyagok az előírásoknak megfelelő körülmények között kerüljenek felvitelre. Gondolunk itt a műhely hőmérsékletére, páratartalmára, a felhasznált faanyagok nedvességtartalmára és természetesen a felületkezelő anyagok hőmérsékletére is. Lényeges a nyers alapanyag csiszolásának minősége, ez és a köztes csiszolás döntően határozza meg a végső felületet. Elengedhetetlen a szóróberendezés kifogástalan állapota és a megfelelően kiválasztott fúvóka. Lényeges a munkaterület tisztasága, a szellőzés biztosítása, nemcsak a felületkezelés, hanem a száradás fázisában is.

A Sikkens világában a lazúros, áttetsző, enyhén színezett felületeket CETOL, míg a nem áttetsző, festék rendszert RUBBOL márkanévvel jelölik A Cetol lazúros rendszernél döntő a színes impregnálás
minősége Sokszor élnek a faanyag vizes csiszolásos előkészítésével, hiszen így szebb végeredményt lehet elérni, a szálmegkötő impregnálók használatával nemcsak a színes impregnáló alapozó CWP567 egyenletesebb szívódását, homogénebb felületet segítik elő, hanem különböző korhadás, kékülés ellen is védelmet nyújtanak A színes impregnálókat többnyire mártással vagy locsolással viszik fel a felületre.

A felületi minőségen nagyban javít a faanyag vizes csiszolásos előkészítése. Ezzel szemben a szálmegkötő A mártás során, fontos, hogy a szerkezet megfelelő időt töltsön az impregnálókban, legyen ideje a faanyagnak azt magába szívni. A Flow Coating-gal történt locsolás alkalmazásával a szerkezetek felfüggesztésekor a helyes dőlésszöget (kb. 15 fok)  tartani kell a tökéletes kifolyás eléréséhez.

A köztes alapozó réteget nagyfokú áttetszőség jellemzi, általában szórható és locsolható kivitelben készül. A szórható anyag jó töltőképességű, könnyen csiszolható, a mártható anyag gyors száradású, pórustömítő, valamint egyenletes lefolyás jellemzi.

Az idei szezonra többféle bevonatrendszer is megújult, ezek közül talán a legnépszerűbb, a természetes hatású Cetol WF960, 980 kültéri, ipari fedő lazúrrendszer, amely nemcsak összetételében progresszív, de a design trendeket is követi és idén már természetes hatású, matt kivitelben is elérhető. A faanyagok tökéletes védelme mellett kihangsúlyozza annak természetes szépségét, erezetét.

Az áttetsző lazúrrendszerhez tartozó Never Ending Impressions színkollekció különleges hatású design színeket kínál. A Rubbol, festett felület esetén a gombavédelmet ellátó újfajta fehér impregnálót nemcsak egyenletes kifolyás jellemzi, hanem kitűnő szálmegkötő tulajdonsággal is rendelkezik. Az új magas vertikalitású köztes RWP2980 fehér alapozó egyenletesen terül, könnyen és jól csiszolható, fedő és pórusfeltöltő tulajdonságai kiemelkedőek.

Fedő rétegnek a megnövelt vertikalitású Rubbol WF3311-03-25 bevonatokat ajánlja a cég. Selyem matt, illetve matt kivitelben kapható, könnyen szórható és jó terülési tulajdonságokkal rendelkezik. Esztétikus, rendkívül tartós felületeket biztosít vékony rétegben felhordva is.

Idén a trend, beton, alumínium, antracit színek mellett metál hatású kollekció is megtalálható. Az év színe 2020-ban egy kellemes pasztell zöld árnyalat, mely a Tranquil Down névre hallgat, melyet az AkzoNobel trendkutatói választottak. Minden évben a világ minden részéről belsőépítészek, építészek, vegyészek, színnel foglalkozó szakemberek választják ki. A színválaszték gyakorlatilag végtelen, a biatorbágyi festékkeverő laborban a legújabb szoftverekkel és mintavételhez szükséges készülékekkel várják a vásárlókat. Az AkzoNobel / Sikkens színező rendszerben minden megtalálható: kültéri és beltéri, vízbázisú és oldószeres bevonatok. Az alaprendszer tartalmazza a RAL, NCS, Sikkens színpalettákat. Ezeket spektrofotométer és szoftverek segítségével egyéni igények szerint lehet változtatni, kombinálni.

További információ elérhető a Ferme Kft megújult weboldalán.
www.ferme.hu

Népszerű