Főoldal Friss WorldSkills 2017: ez egy nagyon kemény verseny volt

WorldSkills 2017: ez egy nagyon kemény verseny volt

szerző Csonka Imre

A múlt héten érkezett haza a magyar csapat Abu Dhabiból, a szakmák olimpiájáról. A rendezvény nívóját, volumenét és résztvevőinek számát tekintve talán minden idők legnagyobb és legszínvonalasabb ilyen jellegű eseménye volt.

Worldskills 2017 - magyar csapat

Babanecz Csaba, Stadler Bence, Liszi Roland és Fekete Zoltán (j-b)

Az 1300 versenyző és a kimagaslóan sok nevező nemzet már előrevetítette, hogy nagyon kemény és szoros verseny várható.

A magyar versenyzők egy bronzérmet és kilenc kiválósági érmet nyertek a fiatal szakmunkások világversenyén.

A magyar csapat részvétele a SkillsHungary program részeként, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve valósult meg. A versenyre a bútorasztalos és az épületasztalos szakma szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosította.

Babanecz Csaba Euroskills főszakértőt, a magyar asztalos csapat egyik felkészítő szakértőjét arról faggattuk, hogyan is zajlik egy ilyen óriási rendezvény, hiszen mi itthonról nem látunk a színfalak mögé.

Ha jól tudom, a szakértők már a versenyzők előtt a helyszínre utaztak és megkezdték az előkészítő munkákat. Miben áll a ti feladatotok ilyenkor?

Igen, mi néhány nappal korábban érkezünk és azonnal adódnak feladataink. Az úgynevezett C-4. napon a szakértőknek bemutatják a változtatott versenyfeladatot és ismertetik a változtatásokat. Itt van lehetőségünk reflektálni a feladaton történt változtatásokra. Ez minimum 30% és a gyakorlat azt mutatja, hogy többet nem is nagyon szoktak változtatni. Alapvetően a formához és néhány csomóponthoz nyúlnak, a műszaki tartalom érdemben nem változik.
Ezen kívül ezen a napon történik a bemutatkozás és az ismerkedés.

A következő két napban a szakértők átnézik a telepített gépeket. Kicsomagoljuk a ládáinkat és a versenyzőkkel berendezzük a versenyhelyszínt. Nyilván a területet érintésvédelmi és munkavédelmi szempontból is átveszik a szakemberek, de a szakértők végig jelen vannak és segítik a munkát. Ezen kívül az alkatrészek nyers méreteit is ellenőrizzük és ha kell, mert az esetleges változtatások azt igénylik, akkor méretre igazítjuk az alkatrészeket.

Ha jól értem, akkor vannak telepített gépek és mindenkinek a saját gépparkja. Itt mennyire szigorúak az előírások?

A telepített gépeket – úgy mint lapszabászgép, asztalos marógép, egyengető gyalugép, vastagsági gyalugép, szalagfűrészgép, hosszlyukfúrógép – a szervezők kellő mennyiségben a csapatok rendelkezésére adják.
A csapatok saját gépesítése terén történtek változások. Nálunk az épületasztalos területen nem limitálták a használható gépek számát. Történt erre kezdeményezés a bútorasztalos vonalon, ott 5-6 gép használatát engedi a versenyszabályzat.
Nyilván ez a fajta törekvés azoktól a nemzetektől jön, akik gyengébb támogatói háttérrel rendelkeznek. Nálunk szerencsére ez nem áll fen. A magyar csapat szakmai szponzorációja a legnagyobb nemzetek támogatói színvonalával vetekszik.

Nem nyertünk érmet. Nyilván ha ennél szofisztikáltabb megközelítésben nézzük a versenyt, akkor sokkal árnyaltabb képet kapunk. Most, hogy kicsit ti is kiengedhettetek, hogy látod a történteket?

Érmet nyertünk, mindkét asztalos versenyzőnk kiválósági érmet szerzett és csak néhány ponttal maradtak le a dobogóról.

Nagyon keményen dolgoztak és kiváló eredményt értek el.

Egy verseny színvonalát a versenyzők száma és felkészültsége együttesen adja meg. Ez egy baromi nehéz verseny volt. Épületasztalos kategóriában megosztott aranyérmet adtak: Franciaország és Kórea nyert. Nem adtak ki ezüstérmet, viszont kiosztottak két bronzérmet, ezt Svájc és Brazília vihette haza. Stadler Bence az ötödik helyen végzett holtversenyben a tajvani versenyzővel.

Worldskills 2017 - magyar csapat

Stadler Bence

Ha most ezt a “pontok nyelvére” lefordítom, akkor a következőt láthatjuk:
Bence 728 pont, tajvani versenyző 729 pont, svájci versenyző 730 pont.

Tehát, ha mondjuk úgy döntenek, hogy osztanak ezüstérmet, akkor mi bronzérmesek vagyunk, de nem erre akartam fókuszálni, hanem arra, hogy ott vagyunk a top ötben.

Akivel Bence holtversenyben végzett, az a nemzet korábban vagy nyert vagy dobogós volt.

Feltornáztuk magunkat a világ elitjébe, most így jött ki a lépés. Ez egy “technikai sport” rengeteg apró részlettel és millió lehetőséggel, hogy hibázz, vagy épp ne hibázz. A csúcson mindig nagy a tolongás.

Worldskills 2017 - magyar csapat

Liszi Roland

Szerintem a fiúk fantasztikus nagyot dolgoztak,

Liszi Roland szintén kiválósági éremmel a 10. helyen végzett a bútorasztalos kategóriában.

Nekünk, és ez alatt most az egész csapatot értem segítőkkel szakértőkkel szponzorokkal együtt, szóval nekünk előre kell tekinteni és a 2018-as budapesti Euroskillsre kell koncentrálni. Zolinak (Fekete Zoltán) és nekem jövőre nemcsak a saját szakterületünkön, hanem a versenyhelyszín kialakításában is lesz szerepünk.

Múltkori beszélgetésünkor említetted, hogy vannak feltörekvő nemzetek és tudjuk, hogy 2019-ben Oroszországban lesz a Worldskills. Hogy ment az oroszoknak?
Nagyon lelkesek és rengeteg pénzt és energiát tesznek a felkészülésbe. Jártak nálunk is edzőtáborba és tervezünk további közös projekteket is. Nyilván ott nagyobb a merítés (most a versenyzőkre gondolok), de nekünk már nem kell ezzel foglalkozni. Egyelőre ők járnak hozzánk tanulni és nem fordítva.

Gyakorlatilag holnaptól az Euroskillsre koncentrálunk. Készülünk az új csapattal, Bence és Roland tudására és tapasztalataira nagyon számítunk. Ők mint senior versenyzők, hasonlóan a korábbi csapattagokhoz, tevőlegesen is segíteni fogják a felkészülést.

Stadler Bencével és Liszi Rolanddal készített interjúnkat hamarosan olvashatjátok itt a robinwoodon.

Fotók: https://www.facebook.com/skillshungary

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű