Főoldal Friss Befejezte a felkészülést a magyar asztalos csapat, október 15-én kezdődik a szakmák olimpiája

Befejezte a felkészülést a magyar asztalos csapat, október 15-én kezdődik a szakmák olimpiája

szerző robinwood

Szeptember 29-én ért véget a közel másfél éves felkészülési folyamat a szakmák olimpiájára, a WorldSkillsre. A felkészülés a SkillsHungary program részeként, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve valósult meg. A bútorasztalos és az épületasztalos szakma szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosítja.

Gőzerővel készülnek asztalosaink a Worldskills versenyre

Az európai verseny után minden idők egyik legnagyobb világversenyére indul Stadler Bence és Liszi Roland. Bence épületasztalos, Roland bútorasztalos szakmában képviseli hazánkat.

A magyar csapat két versenyzője már maga mögött tudhat egy sikeres Európa bajnokságot, ahol volt lehetőségük belekóstolni egy nemzetközi verseny hangulatába.
Kiváló teljesítményükkel és az elért eredmények alapján ők indulnak az idei versenyen.

Október 10-én indulnak az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, ahol idén közel 1300 versenyző részvételével tartják a világ versenyt.

Impozáns helyszín, fantasztikus körülmények és rengeteg versenyző mellett szélsőséges időjárás és irtózatos nehéz megmérettetés vár fiainkra.
77 ország versenyzője méri majd össze tudását 51 szakmában.

Magyarországot 20 fiatal szakember képviseli 19 szakmában.

Ezek a számok még a WorldSkills történetében is kimagaslónak számítanak.

Rendkívül kemény felkészülési időszakon vannak túl a srácok. Az előzetes versenyfeladatokat mindenki számára hozzáférhetővé tették a szervezők. A felkészülés tehát majdnem élesben folyt. De csak majdnem, mivel ahogy az elmúlt években, úgy most is a verseny előtt kb. 30 %-ban módosítják majd a versenyfeladatot.

Mint azt Babanecz Csaba és Fekete Zoltán, a magyar csapat felkészítői elmondták,

idén némiképpen más a metódus. Míg korábban az aktív szakértők módosítottak a versenyfeladaton, addig idén először egy korábbi, már visszavonult szakértőt kértek fel a versenyfeladat átszabására. A módosításokat ők is, majd csak kint a helyszínen fogják látni és jóváhagyni.

A közel 2m3 méretű, speciálisan a versenyre tervezett szerszámosládák már egy hónapja “elrepültek”. Ennek ellenére a felkészülés folyamatosan zajlott, mivel a szakmai szponzori feladatokat évek óta ellátó Festool Magyarország és H-Didakt Kft. minden szükséges gépből és szerszámból plusz garnitúrát biztosított a magyar csapatnak.

A szerszámosládák terén is történtek módosítások. Maximalizálták a versenyre vihető szerszámosládák méretét és a gépek mennyiségét. A két asztalos versenyző szerszámosládájába egy spéci munkaasztalt is beépítettek, így nemcsak tárolásban, hanem a munkában is segítségükre lesz majd.

A szakértők október 8-án utaztak el, a versenyzők október 10-én szállnak repülőre.
A verseny október 15-től 19-ig tart.

A versenyzők Babanecz Csaba es Fekete Zoltán szakértő irányításával készültek a versenyre a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának nemzetközi szintű Skills felkészítő műhelyében. A versenyzők felkészítését a szakértők mellett Sütő Boglárka szaktanár és a korábbi versenyzők is támogatták.
A versenyzők részére a Festool márkájú gépeket, a szerszámokat, és az összes anyagot a szponzorok biztosítják a felkészülésre és a versenyre egyaránt.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű