Főoldal Friss Festool TKS80: az asztali körfűrész

Festool TKS80: az asztali körfűrész

szerző robinwood

Korábban párszor már adtunk hírt arról a fejlesztésről, amit SawStop rendszer néven ismerhetünk és nagyon várjuk már a hazai piacon való megjelenését. Júniusra várható a Festool asztali körfűrésze, melynek kapcsán a szakmai fórumok többnyire a biztonságtechnikai fejlesztést helyezik a fókuszba.

Nem is kérdés, hiszen az asztalos műhelyekben történő balesetek nagy százalékáért még mindig a körfűrészek tehetők felelőssé. Ugyanakkor nem szeretnénk elmenni amellett a tény mellett, hogy

Már csak annak okán is érdemes ezt kiemelni, mivel nem volt eddig ez a típusú gép a kínálatban. Professzionális vonófűrészeik a Precisio CS50/CS70-es széria régóta jelen vannak, de klasszikus asztali körfűrész nem volt.

Az asztali körfűrészbe beépített új SawStop-technológia fokozott védelmet nyújt a súlyos roncsolással járó balesetek ellen

A technológia központi eleme egy patron, aminek a robbanásakor egy rugó egy alumíniumtömböt lök a fűrészlapnak. Mindez akkor történik, ha a körfűrészlap üzemelés közben érintkezésbe kerül az emberi bőrrel.

A fűrészlap kevesebb, mint 5 milliszekundum alatt megáll, és ezzel egy időben a gépasztal alá süllyed. Magyarán a patron robbanásával szinkronban történik a két „esemény”, az alumínium tömb lefékezi a körfűrészlapot, miközben az az asztal alá merül.

A gépen található kijelzőn keresztül egyszerűen kontrollálható az asztali körfűrész aktuális üzemi állapota. Ha világít a zöld LED, akkor a SawStop-technológia üzemkész. A SawStop-technológia igény szerint kikapcsolható. Amennyiben kioldódik az alumíniumtömb, a fűrész néhány mozdulattal újból használatra kész, csupán ki kell cserélni a fűrészlapot és a patront.
Ha a LED folyamatosan világít, folytatható a munka.

A technológiáról bővebben olvashattatok már a Fűrész és virsli című cikkünkben.

És akkor jöjjön maga a gép, mert bitang jó!

Ha a vonófűrészekre tudták volna adaptálni a Sawstop technológiát, akkor valószínű szegényebbek lennénk egy jó asztali körfűrésszel. A Festool TKS80 esetében újfent elmondható, hogy jó társ a műhelyben is, de alapvetően ezt a gépet a helyszíni szerelésekre optimalizálták.

Mérete, súlya (37 kg), tudása azt a célt szolgálja, hogy ne legyen hiányérzetünk helyszíni beépítések során. A gép alapfelszereltségéhez hozzátartoznak a lapcseréhez szükséges eszközök, egy rejtettvágásokhoz szükséges hasítóék és persze a klasszikus hasítóék védőburkolattal. Ezen kívül egy spéci kombinált vezetővonalzó, amely a szögbevágásokat és a párhuzamos vágásokat is segíti. Az alumíniumból készült precíz eszköz reteszelő pontokkal és finombeállítási lehetőséggel is segíti a pontos munkát.

Festool TKS80

A lap emelése és a megfelelő szögbe állítása egyszerű és a kiváló áttételnek, valamint a finombeállítási módnak köszönhetően gyors és pontos is.
A gép asztallapja nem kicsi, 720x850mm, de természetesen ez is tovább növelhető kiegészítő lapokkal. A széltében és hosszában is bővíthető munkafelület kiegészíthető még egy tolóasztallal is a leszabó vágásokhoz.

A lap döntése -2/47° között történhet. Laminált felületek vágásakor, a fűrészlap balra döntésével minimálisra csökkenthetjük a felület kipattogzását.

Festool TKS80
A lábak behajthatók, így szállítása és mozgatása viszonylag egyszerű.

Összességében egy laptermékek és tömörfa megmunkálására egyaránt alkalmas erős és precíz gépet készített nekünk a Festool, nem mellesleg pedig a piac legbiztonságosabb modelljét kapja az, aki a TKS 80-as asztali körfűrésszel lepi meg magát.

Ez is érdekes lehet számodra