Főoldal Friss Fűrész és virsli

Fűrész és virsli

szerző robinwood

Azt hitted, hogy ez egy film címe? Tévedtél!
Kicsit fel akartunk izgatni, de tegyük félre a marháskodást.

A körfűrész az egyik legnagyobb ellensége (volt) az asztalosok ujjainak. Gyors, durva és könyörtelen.
A burkolatok szakszerű használatával, odafigyeléssel és megfelelő technológiai ismeretekkel a balesetveszélyt nagymértékben lehet csökkenteni.

A SawStop-technológiát eredetileg Dr. Steve Gass fejlesztette ki az Amerika Egyesült Államokban. Később erre alapozva hozta létre vállalatát, amivel aztán rövid időn belül a telepített asztali körfűrészek vezető forgalmazójává vált az USA-ban. 2017 júliusában az amerikai vállalat százszázalékos tulajdonban lévő leányvállalatként, valamint önálló társaságként belépett a TTS-csoportba. A SawStop LLC továbbra is ellátja az amerikai piacot magas minőségű asztali körfűrészekkel, de fejlesztésük most már Európában és természetesen idehaza is elérhető lesz a Festoolnak köszönhetően.

Festool SawStop

A gépet a 2018-as nürnbergi Holz-Handwerk kiállításon is láthattuk már. Akkor még a licenc és jogi háttér rendezése miatt váratott magára a hivatalos debütálás. Hannoverben is biztosan találkozhatunk majd a fejlesztéssel, és innentől majd opcionálisan kérhetjük a Festool vonófűrész programjába tartozó gépekbe.

A technológia központi eleme egy patron, ami egy alumínium tömböt egy rugó segítségével a fűrészlapnak lök, amikor a fűrészlap az emberi bőrrel érintkezésbe lép. Az, hogy a rendszer aktiválva van vagy sem, egy kijelzőn láthatjuk és ellenőrizhetjük.

Abban a pillanatban, amikor a bőrünkkel érintkezik a körfűrészlap, a robbanófej az alumínium tömböt egy rugó segítségével 5 milliszekundum idő alatt a lapnak löki. Ezzel egy időben az asztal alá süllyed a lap.

Ha a mechanizmus kioldódott, utána cserére szorul. Ezt a munkát pillanatok alatt el tudjuk végezni. Használat előtt ellenőriznünk kell, hogy aktív-e a védelem és már dolgozhatunk is tovább.

Téves kioldás elkerülése érdekében a fűrészelendő anyag vezethetőségét álló fűrészlapnál kontrollálni kell. Ha pirosan világít a LED, akkor aktív a védelmi rendszerünk.

Népszerű