Főoldal Friss Festool TID 18 ütvecsavarozó: okos, erős, szép

Festool TID 18 ütvecsavarozó: okos, erős, szép

szerző robinwood

Ütvecsavarozó, fúró-csavarozó (vagy ahogy a népnyelv hívja: behajtó) kiválasztása során zavarba ejtően széles a kínálat. A választást igazából az nehezíti meg, hogy igyekszünk egy géppel megoldani mindenféle fajta munkát, ami ugye nehezen, vagy csak erős kompromisszumok árán megy.

Erős is legyen, kicsi is legyen, könnyű is legyen, kitartó is legyen…
Nyilván, aki csak bútor beépítéssel foglalkozik, más szempontokat mérlegel, mint aki könnyűszerkezetes házakat épít. De!

Ha lenne egy kicsi, erős, könnyű, tartós ütvecsavarozó, mondjuk 4Ah-s lítiumos akkumulátorral, szénkefe nélküli motorral, akkor azt akarnád…?
Van egy jó hírünk! Van ilyen!

A Festool alapvetően rusztikusabb munkákra optimalizálva kifejlesztette a TID 18 akkus ütvecsavarozóját. A rendkívül robusztus, igazán férfias ütőműnek köszönhetően kiemelkedően hosszú élettartamú gépet a legújabb generációs szénkefe nélküli EC TEC motor hajtja. A 4,0 Ah-s Li- HighPower Compact akkuegység maximális teljesítményt és tartósságot eredményez.

Festool TID 18

Korábban is voltak erős, nagy nyomatékú ütvecsavarozók a piacon. Aki használt ilyen gépet, az tudja, milyen érzés, amikor a behajtó nem a csavart, hanem a csuklót tekeri. A TID 18-as fejlesztésekor szerették volna ezt a problémát kiküszöbölni. Sikerült. A TID 18 az ¼”-os szerszámbefogójával csak a csavart forgatja és nem a csuklót: erről az erőt rabló ellentétes irányú nyomaték nélküli tangenciális ütőmű gondoskodik. Fáradságmentes és kitartó munkavégzést segíti továbbá a mindössze 960 grammos súly is.

Intelligens és erős

A TID 18 akkus ütvecsavarozó 180 Nm-es maximális forgatónyomatékával rendkívül erőteljesnek bizonyul minden csavarozási munkánál. Három fordulatszám-fokozatának és az anyagnak megfelelő munkavégzéshez való intelligens ’T üzemmódjának’ köszönhetően minden csavarozási feladat során a megfelelő teljesítményt nyújtja.

Az intelligens „T üzemmód” lemezek önfúró csavarral fára való csavarozásánál felismeri az átmenetet a lemezből a fába és automatikusan elvégzi a fordulatszám átállítását. A készülék bekapcsolásakor és a fúrási folyamat kis forgatónyomatékkal történő megkezdésekor a készülék a hatékony fúrás érdekében ütőimpulzus nélkül maximális fordulatszámmal forog. Mihelyt a forgatónyomaték a csavarozási folyamat megkezdődése (= a menet fába való belekapása) miatt megnő, a készülék magától csökkenti a fordulatszámot és csak utána kezdi alkalmazni az ütőimpulzusokat. A ’T üzemmódon’ felül a felhasználónak három további fokozat áll rendelkezésére, amelyek minden munkához biztosítják a megfelelő fordulatszámot.

A három fokozat és a T üzemmód előnyei:

  • Védelem a csavarfej letörése ellen
  • Védelem a csavar átfordulása („végtelenített menet”) ellen
  • Anyagnak megfelelő fordulatszámok kiválasztása
  • Kisebb csavarok pontos becsavarása
  • A csavar és a rögzítendő alkatrész sérülésének elkerülése

Az erőt a 4,0 Ah kapacitású Li-HighPower Compact akkuegység biztosítja, de könnyebb csavarozási munkákhoz kérhetjük a 3,1 Ah-s Compact akkuegységet is.

Tökéletes ergonómia, egyéb finomságok 

Az új akkus ütvecsavarozó komfortos használatát átgondolt ergonómiai tervezés segíti. Mágneses bittároló van a gép talpának bal és jobb oldalán is. A bit tartó oldalsó és süllyesztett pozíciója megakadályozza a bitek véletlen lehúzását. A gép kompakt és mindössze 960 grammos súlyú, ami ugye nem számít nehéznek ebben a kategóriában.

Festool TID 18

A praktikus övcsat igény szerint a gép bal vagy a jobb oldalára is felszerelhető. A tökéletesen pozícionált LED-es munkalámpa árnyékmentese világítja meg a munkaterületet. Hosszú ideig tartó vagy fej feletti munkavégzésnél is. Az IMPACT elvnek köszönhetően a TID 18 ellentétes irányú nyomaték nélkül forog, így tartós és fáradságmentes munkavégzést biztosít.

A TID 18 akkumulátoros ütvecsavarozó áprilistól elérhető a szakkereskedésekben.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű