Főoldal Friss Nem lapos, nem kerek – DOMINO

Nem lapos, nem kerek – DOMINO

szerző Mózes Lajos

Kíváncsi lennék, a Festool fejlesztői mit jövendöltek a Domino dűbelező rendszernek, vagy egyáltalán fel tudták-e mérni, mekkorát alkottak. Így 10 év távlatából már látszik, hogy

ez a technológia valóban forradalmasította a fa- illetve bútorszerkezetek összeépítését.

Ma már hazánkban is számtalan asztalosüzemben használják, akár egy-két fős kisműhelyekben is. Ez azért is érdekes, mert a „kézi kisgép” kategóriában relatív magas ára ellenére is sokan megtérülő beruházásnak ítélik, hiszen bonyolult, időigényes műveletek villámgyors kiváltására alkalmas.

Festool Domino XL

A 2006-ban bevezetett Festool DOMINO DF 500 és néhány évvel később megjelent nagyobbik testvére, a DOMINO XL DF 700 összesen 15 különböző dűbelmérethez alkalmazható: 4×20 – 14×140 mm-ig. Az alapötlet az volt, hogy egyesítsék a két fontos kötési rendszer – a köldökcsap és a lapostipli („lamello”) – előnyeit, ám sokáig csak oldhatatlan, „beragasztós” formában volt elérhető.

Az új családtag, a Domino Connector

A közelmúltban azonban megjelent egy oldható változat is, a DOMINO Connector, amely a DOMINO XL DF 700 géppel alkalmazható, 30 mm-es anyagvastagságtól. A gyártóhoz méltóan aprólékosan precíz kötőelemről beszélünk. Az egymással kompatibilis elemekből az elhelyezési módtól függően 3 féle kötési mechanizmus áll rendelkezésre.

Festool Domino connector A lapba csatlakozó vég szétfeszülő körmökkel kapaszkodik a horonyba, míg a bütün átvezetett csapon egy csavarral spannolható kereszthorgony található. Lap-lap felületek összeépítéséhez úgynevezett dupla csap és műanyag illesztő burkolat teszi tökéletessé a kötést.

Festool Domino Connector

Festool Domino connector

Ezáltal káva és keretkötések, szélesítő toldások, vagy akár munkalap összeépítések is pontosan elkészíthetők, de szükség esetén másodpercek alatt oldhatók is.

A kötőelemek helyét a DOMINO XL DF 700 géppel könnyedén elkészíthetjük bonyolultabb mérések vagy sablonok alkalmazása nélkül.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű