Főoldal Friss Vezetékkel kontra vezeték nélkül: itt az 54 Voltos akkumulátor

Vezetékkel kontra vezeték nélkül: itt az 54 Voltos akkumulátor

szerző Mózes Lajos

A DeWalt ez év őszén új akku technológiával lép piacra. Az eddig kiszivárgott hírek alapján összegyűjtöttünk néhány infót a világ első 18/54 V konvertibilis akkumulátor családjáról.

Dewalt FlexVolt

A FlexVolt akku a már meglévő 18 V-os gépeken 18 V-os akkuként használható, 6 Ah kapacitással. Ugyanez az akku az új gépeken már 54 V feszültséget szolgáltat.

A FlexVolt lényegében olyan, mint egy 18 V-os tápegység, amiben 3 cellasort párhuzamosan kapcsoltak össze. Az 54 V-os gépeken alkalmazva a cellák sorba kötve lépnek működésbe (amikor is 2,0 Ah kapacitás adódik). Ez azt jelenti, hogy bár a kapacitás kisebb, a nagyobb feszültségű elektromotorok mégis hatékonyabban üzemeltethetők. Nem véletlen, hogy ezt a technológiát először a nagyobb terhelésnek kitett gépeken alkalmazzák (asztali körfűrész, kézi körfűrész, kardfűrész, Alligator fűrész gérvágó, sarokcsiszoló).

Hogy néz ki egy ekkora teljesítmény a gyakorlatban?

A DeWALT XR FLEXVOLT asztali fűrész képes elvágni egyetlen feltöltött akkumulátorral 50 m hosszban egy 19 mm (¾”) vastagságú OSB lapot– ugyanakkor könnyen szállítható egyik helyről a másikra és nincs szükség vezetékes áramforrásra. Súlya mindössze 20 kg körül mozog.

A DeWalt 54V-XR FlexVolt akku egyébként kompatibilis minden 18 V-os, már meglévő szénkfene nélküli XR géppel is. Az intelligens akkumulátor azonnal felismeri a gép jellemzőit és automatikusan a megfelelő feszültség osztályhoz igazodik.

DCG414, DCS575, DCS7485

Íme az új fiúk egy része: az asztali fűrész a DCS7485, a sarokcsiszoló a DCG414, a körfűrész pedig a DCS575 nevet kapta

Az új készülékekhez egy speciális dupla töltő is elérhető lesz, amely gyakorlatilag az összes DeWalt csúszócsatlakozós akku töltésére alkalmas. Innen már csak egy lépés a dupla akkus gép, amely sorba kötve 108V-ot biztosít. Ez már néhány országban gyakorlatilag a hálózati feszültséggel egyenértékű (többek között az USA-ban 110 V).

Várhatóan szeptembertől már Magyarországon is meg lehet majd vásárolni a család tagjait. Ez azért jó hír, mert több idő marad a spórolásra. A brit Toolstop webáruház cikkében talált információkból kiindulva a gépek ára 100 000 Ft és 350 000 Ft közötti skálán fog mozogni.

Most akkor mi miért van?

A FlexVolt akkuk teljesítménye 18 V x 6,0 Ah = 108 Wh, ami önmagában nem egyedülálló a piacon, hiszen más gyártók szortimentjében is megtalálható 18 V/6 Ah (Milwaukee, Metabo, Bosch). Egy szállítási jogszabály miatt azonban a 100 Wh teljesítményű Li-ion akkuknak a veszélyességi besorolás miatt nagyobbak a traszportköltségei. Ezért egy speciális védősapkával a cellákat 3 részre osztották, így lényegében nem egy 108 Wh teljesítményű, hanem három darab 36 Wh teljesítményű akkut értelmezhetünk.

Függetlenül attól, hogy az új FlexVolt forradalmasítja-e az akkutechnológiát, vagy csak egy alternatíva a kisgéppiacon, az irányt mégis meghatározza: az erősebb vezeték nélküli rendszereké a jövő (erről már az idei Holz-Handwerken tett látogatásunk során is sikerült meggyőződnünk). Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy jövőre várhatóan a 9 Ah-s akkumulátorok is megjelennek a Dewalt kínálatában.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű