Főoldal Alapanyag Kompaktlemez az ereszburkolatok tökéletes kialakításához

Kompaktlemez az ereszburkolatok tökéletes kialakításához

szerző robinwood

Sokszor sok mindent írtunk már a kompaktlemezek építőipari alkalmazásáról. Elsősorban mint kültéri homlokzatok burkoló eleme tudhat magáénak sikereket ez a rendkívül attraktív alapanyag.

  • Szín- és textúra választéka,
  • kiváló műszaki tulajdonságai,
  • időjárás állósága

arra ösztönözi a szakembereket, hogy használatára folyamatosan keressék az új lehetőségeket.

JAF Holz kompakt lemezEreszek zárt és esztétikus burkolása sok szempontból érzékeny pontja a homlokzatok kialakításának. Kompaktlemezek használatával új dimenzióba kerülhet ez a feladat

6 mm-es alapanyagot használnak előszeretettel a kivitelezők. A lapok megmunkálása nem igényel különösebb gépesítést, alap asztalosipari gépekkel elvégezhető. A teherhordó szerkezet lehet alumínium vagy fa. Ez utóbbi esetében fontos, hogy száraz rovar és gombakárosítás elleni védelemmel ellátott anyagot használjunk.
Függetlenül az alapanyagtól a tartószerkezetek kialakításakor törekedni kell a pontos illesztések és síkok kialakítására. Különösen, ha ragasztást választunk a panelek rögzítésére.
Csavar rögzítés esetén lehetőség van a csavarfejek RAL színskála alapján történő szinterezésére, festésére.
Elsősorban a fa utánzatú felületek népszerűek, de egyre többen választják a különböző beton, kő és pala színeket.

A JAF Holz kínálatában 6-7 féle szín folyamatosan raktárról is elérhető.

Ez az eresz kialakítási megoldás 100%-ban karbantartásmentes megoldás. Szépen harmonizál a homlokzat egyéb felületein megjelenő burkolatokkal, rendkívül strapabíró, szín és formatartó.

Alkalmazásával kapcsolatban megkérdeztünk egy gyakorlott kivitelezőt és egy építészt

Nacsa Gábor már több éve alkalmaz kompaktlemezt eresz fedési munkákhoz.

Az az igazság, hogy tulajdonképpen a saját házunkon 5 évvel ezelőtt kezdtük a „kísérletezést” ezzel az anyaggal és technológiával. Ez egy régi szerkezetű és formavilágú épület, de ennek ellenére kiváló megoldásnak láttuk ezt a típusú eresz burkolást.
Én asztalos vagyok, mindkét fiam faipari mérnök, így a technológia fejlesztését házon belül megoldottuk.
Az előkészítés és a konfekcionálás nagy részét a műhelyben elvégezzük. Nyilván, mint minden helyszíni szerelésnél it is szükséges, hogy az építés során pontosítsuk, illetve a körülményekhez igazítsuk a méreteket.
Alumínium és fa vázszerkezetre is dolgozunk, mindkét esetben fontos a pontos síkban tartás és a tiszta egzakt felület. Nem csak akkor, ha ragasztással rögzítünk, hanem csavarozásnál is. Ugyanis tökéletes síkokat csak pontos előkészítéssel tudunk kialakítani.

JAF Holz kompakt lemez

Fontos a pontos és szakszerű váz szerkezet kialakítás

Elsősorban a fa utánzatú felületeket keresik az ügyfeleink, de volt már jó pár RAL színes projektünk is.
Egyre gyakrabban kérik az ügyfelek, hogy ne csak az eresz burkolás esetén, hanem tűzfalak, homlokzatok kialakításakor is használjuk a kompaktlemezt. Meggyőződésem, hogy ebben az irányban rengeteg lehetőség van még az anyagban és a technológiában.
Nacsa Gábor kivitelező

JAF Holz kompakt lemez

Integrált LED világítás az eresz borításban

Építészként egyre inkább preferáljuk azokat a megoldásokat, amik gondozásmentes és hosszútávú konstrukciót adnak.

Tudtuk meg Harmati Gábor építésztől

Speciális tetősík találkozások, ereszek kialakítására korábban a klasszikus OSB plusz dilatáció és-szigetelőanyag, valamint vakolat konstrukciót terveztük be mi is. Mostanra azonban egyértelmű számunkra is, hogy érdemes, ha mód van rá kompaktlemezt választani az épület ezen részeire.

Nyilván nagyobb felületek esetén a drága alapanyag költség elgondolkodtatja a megrendelőt, de ha összességében nézzük a projekteket, a végén elhanyagolható a különbség.

Nehéz számszerűsiteni azt, hogy kompaktlemezzel gyorsan, tisztán és konfrontáció mentesen tudunk dolgozni. A „bosszúság faktor” mindenképpen alacsonyabb.

Egy épület esetén függőleges és vízszintes felületeken is előszeretettel alkalmazzuk a kompaktlemez borítást. Előbbi esetben többnyire alumínium vázszerkezetre utóbbi esetében fa vázszerkezetre dolgozunk.

Eddigi ügyfeleink kivétel nélkül elégedettek voltak a kivitelezési munkákkal. A felületek szín és forma tartósságával.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű