Főoldal Alapanyag Purenit®, a multifunkcionális építőanyag

Purenit®, a multifunkcionális építőanyag

szerző robinwood

“Mi is az a Purenit®?” Kérdeztük évekkel ezelőtt és teszik fel még mindig sokan a kérdést! Felszínes megközelítéssel azt mondanánk, hogy egy szigetelőanyag, de ha alaposabban szemügyre vesszük ezt a terméket, akkor kiderül számunkra, hogy miért is hívja a gyártó funkcionális építőanyagnak!

A Purenit® fejlesztése során alapvető szempontként fogadták el, hogy a megváltozott igényekre az új és egyre szigorúbb előírásokra, valamint az építészek által megfogalmazott kérdésekre nem lehet már a hagyományos alapanyagokkal kimerítő választ adni. Nem szimplán egy új szigetelőanyagot akartak fejleszteni, hanem egy intelligens építőanyagot.

Szigetelőanyagok esetében számos olyan alap kvalitás van, melyet összehasonlíthatunk. Bár a Purenit® nem egy szimpla szigetelőanyag, az összevetés azonban szükségszerű, hogy el tudjuk helyezni ezt a terméket az építőanyagok piacán. Amikor a koncepciót megfogalmazták, egy olyan termék képét rajzolták fel a fejlesztők, ami bizonyos tekintetben a PU alapú szigetelőanyagok kvalitásait mutatja, másfelől több és jobb azoknál.

A Purenit® egy magas hőszigetelési értékű (PUR/PIR) keményhab alapú poliuretán termék.

A siker egyik alappillére a különleges anyag összetétel. Alapvetően poliuretán bázisra épül, ezenkívül fapor, valamint speciális adalékanyagok és kiegészítők képezik az alapanyagot. A „titkos” összetevőkről nem tudunk meg többet a gyártótól.
Nagyon könnyű anyagról beszélünk, hiszen 550 kg/m3 alatti fajsúlyával pehelysúlyúnak számít.

Alaktartása kiváló, nyomószilárdsága szintúgy. Egyszerűen megmunkálható faipari szerszámokkal és gépekkel. Megmunkálás során javasolt keményfémlapkás szerszámok használata, valamint csavarozás esetén az előfúrás. Fontos megemlítenünk, hogy viszonylag merev anyagról beszélünk. Ez egyrészről előny, másrészről viszont odafigyelést igényel, hiszen törhet, sérülhet.

Hővezetési tényezője alacsony, nyomószilárdsága magas

Hővezetési tényezőjét tekintve közelít a polisztirol és a kőzetgyapot értékeihez. Nyilván egy ilyen intelligens anyag esetében nem lehet szimplán egy paraméter alapján következtetéseket levonni, de ez a tényező kiemelten fontos. A Purenit® ugyanakkor jó nyomószilárdsággal is bír (a forgácslapéhoz hasonló), ami sík aljzatra fektetve terhelhetővé teszi, ezért alkalmazható pl. ablaktokok vagy erkélyajtók alá a hőhídmentes beépítés biztosítására.

Éltartó anyag, így nem igényli a bázisfelület vágást, jó kihozatallal konfekcionálható. A szabászatot tovább egyszerűsíti, hogy az anyagnak nincs száliránya. A JAF Holz kínálatában elérhető táblaméret 2240×1220 mm, 10/20/30/40/50/60 mm-es vastagságban rendelhető.

A Purenit® vízálló és rothadás álló anyag. Ennek ellenére kiváló páradiffúziós értékekkel bír. Magyarán felhasználása esetén a lakótér lélegzik, nincs hermetikusan lezárva, mint a polisztirol szigetelések esetében. Lúg és saválló anyag. Különböző ragasztó és bevonati rendszerekkel kompatibilis. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyszerűen toldható, hanem hogy a beépítések során tökéletes finiselést tudunk végezni.

Hőre lágyuló anyag, de hőálló 250 Celsius-fokig!

Akár élben, akár lapban való felhasználása is lehetséges. Faiparhoz kapcsolódó kiemelt alkalmazási területe a nyílászárók beépítése során, ablaktokok alá függőlegesen, míg erkélyajtók, illetve bejárati ajtók alá vízszintesen fektetve minden elvásárnak megfelel (hőszigetel, terhet visel, ellenáll a nedvességnek és egyéb környezeti hatásoknak). Emellett az építészek és kivitelezők leleményessége számos új alkalmazást hozott a korszerű termék számára, emiatt gyakorlatilag egyedülálló a piacon.

PURENIT® 550 MD FUNKCIONÁLIS SZERKEZETI ANYAG

Anyaga: PUR/PIR keményhabból készül, kasírozás nélkül
Tulajdonságai: ellenáll a mechanikai terhelésnek, nyomásálló, alaktartó, ragasztható, vegyszerálló, biológiai és épület-ökológiai szempontból semleges, rothadásálló és nem lebomló, újrahasznosítható
Nyers fajsúlya: 550 kg/m3 (+/-50 kg), DIN EN 1602
Felhasználási hőmérsékleti tartomány: -50°C és +100°C között
Hajlítószilárdság: 5 – 7 MPa, DIN EN 12089
Nyírószilárdság: 1 -1 ,5 MPa, DIN EN 12090
Tűzállóság: E (DIN EN 13501-1), B2 (DIN 4102), BKZ 5.3 (CH)
Duzzadás: 0,8%, DIN EN 68783
Csavarkihúzási ellenállás: 650 – 750 N, M6 x 16 / 3500 – 3800 N, 6 x 60 fa
Hővezető képesség: 0,070 W/(m • K), DIN EN 12667 / 0,086 W/(mK), DIN 4108-4
Lapméretek Standard mérete: 2440 x 1220 mm, 10 – 60 mm
Élkiképzés: Tompa

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű