Főoldal Alapanyag A furnérozás művészete

A furnérozás művészete

szerző Csütörtöki Tamás

Mindig is sejtettük, hogy a JAF Holz nem szimpla termékként értelmezi a furnérozott alapanyagokat, hanem inkább küldetésként tekint a belsőépítészet ezen szegmensére.

Míg évtizedekkel ezelőtt inkább ódivatú megoldásnak számított egy furnérozott felület, addig mára egyértelműen a design érzékeny megrendelők kedvelt felülete lett. Ez nem csupán valami hóbort vagy aktuális divat, hanem tudatos döntések és történések eredménye.
Elég csak a környezettudatos szemlélet mellé odatenni a természetes felületek iránti egyre növekvő igényt és máris látjuk az irányt!

A furnérozott termékek fejlődését, a belső tér alkotásban betöltött szerepét jól mutatja a belga Decospan cég termékpalettája. Nem vállalok nagy kockázatot, ha azt mondom, a piac meghatározó szereplői, sok esetben felvállalva az úttörő munka kockázatát.

Cikkünknek nem feladata a teljes termékportfólió bemutatása, de néhány termékcsoportot mindenképpen szeretnénk most megmutatni!

SHINNOKI
19-re lapot…

Kezdjük egy látszólag egyszerű termékkel, ami alapvetően nem más, mint egy pácolt, lakkozott, furnérozott MDF.
Az A oldalon 0,6 mm-es színfurnérral, míg a B oldalon kétszer késelt furnért láthatunk, aminek a pácolása és lakkozása megegyezik az A oldaléval. Az A oldalon teríték képzése minden esetben kevert furnérozással készül és csak a furnérok éleit ragasztják. Teritéken belül a rajzolat lehet flóderos és frízes egyaránt, igy természetes tömörfa hatást érhetünk el. A termékek mindkét oldalát azonos módon pácolják és lakkozzák és mindkét oldalon védőfóliával zárják le.

Shinnoki furnér

A kollekciót a tölgy, kőris és dió fafajok határozzák meg, de találunk néhány igazán érdekes és idehaza kevésbé ismert fafajt is a kínálatban.

Kiváló minőségű belsőépítészeti alapanyag, 2790x1240mm táblaméretben és 19mm-es vastagságban.

A termék élzárása színazonosan gyártott (pácolt és lakkozott) 0,6mm-es érfurnérral és 1 mm-es vastagságú ABS-el valósítható meg. Az élzárók különböző szélességben, tekercsenként megvásárolhatók!

 

QUERKUS
tölgy, tölgy, tölgy

Nem akar csillapodni a több mint egy évtizede tartó tölgy őrület. Láttunk már ilyet a bükk vagy a dió esetében, amikor egy milánói szalonon minden az adott fafajról szólt, de amit a tölgy produkál, az egészen egyedülálló.

A JAF Holz furnér kínálata piacvezető itthon és európai szinten is. Emellé érkezett most a Decospan QUERKUS kollekciója, ami szépen összegzi azt, amit a tölgy furnérról ma tudni illik.

Az európai tölgy előtti tisztelgés. 5 kategóriára bontott kínálatot, egyben öt stílust is takar:

  • Natural 0.6, 1.0, 1.5, 2.0 mm
  • Vintage retro 0.6 mm
  • Vintage original 1.0, 1.5 mm
  • Vintage intesse 3.5 mm
  • Smoked 0.6, 1.5mm

A Querkus egy különleges program, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felhasznált faanyag ellenőrzött és szabályozott termőterületekről származzon. Új és ’régi’ faanyagból készült furnérok egyaránt megtalálhatóak a kínálatban.

A régi tölgyfa gerendák felhasználásával az évtizedek óta szolgáló tölgy alapanyag, ami korábban építőipari faanyagként és vasúti alkatrészként szolgáltak, most furnérként élik tovább az életüket. Az öt stílus mellett a különböző felület kialakítások (előcsiszolt, kefélt, fűrészelt) tovább cizellálják a kínálatot. A termékek csak natúr felülettel elérhetőek.

A program kidolgozói azonban tovább gondolták ezt a történetet és a terítékek kialakítását a furnérok és felületek stílusához igazították. A fő rendezési elv a természetes felületek megvalósítása volt. Ennek keretében született például a „deszka szerű” teríték kialakítás, ahol mintha tompa illesztéssel egymás mellé sorolt deszkákból kialakított felületet látnánk.

A programban szereplő felületek kész panelként is elérhetők a vásárlók számára. Qerkus Panel esetében hordozóként 18 mm MDF-t kínál a gyártó (táblaméretek: 3050x1220mm és 2500x1240mm.) Egyedi megrendelés esetén kérhető más mag anyag is.

Emellett a Qerkus Flex termékek formájában is elérhető teljes szín és textúra kínálat. Ebben az esetben egy flexibilis papír hordozórétegre kasírozva tudjuk megvásárolni a kiválasztott furnérból készült terítéket. Használata egyszerű és elegáns. Kifejezetten praktikus íves felületek, pultok kialakításakor.

A termékek elérhetők Qerkus Sheet formában is, ebben az esetben egy 0,4 mm-es vastagságú CPL hordozóra ragasztják fel a megrendelt modellt. Minden szín és struktúra típushoz kínál a gyártó élfurnért.

 

ASTRATA
fát a falra!

A Decospan nemcsak azzal tűnik ki az európai kínálatból, hogy végtelenül igényesen és körültekintően nyúl a faanyaghoz, hanem azzal is, ahogyan fejleszt és jó érzékkel reagál a divat által kínált lehetőségekre. A furnérozott termékek belsőépítészetben való jelenléte, mint arra korábban is utaltunk, nem újkeletű. Ugyanakkor „trendivé válása” igazából 21. századi jelenség.

A bútorgyártás és a belsőépítészeti felületek kialakítása során is kiemelt szempont lett az ökologikus szemlélet, a környezettudatos gyártási folyamatok preferálása, a natúr és természetes életérzés iránti igény és még hosszan sorolhatnánk. A napnál is világosabb tehát, hogy a furnérozott termékek előtti perspektíva igencsak kecsegtető. Emellett ezeknek a termékeknek a stabilitása, alak tartóssága sokkal nagyobb biztonságot garantál, mint a tömörfa alkatrészek esetében tapasztaljuk.

A termékpaletta három elemből áll:

  • csempe,
  • deszka
  • és furnérozott léc.

Ezen belül is a „furnérozott léc”, ami igazán izgalmas és vagány termék. A termék magja normál MDF ez kap három vagy négy oldalról 0,6 mm-es tölgy furnér borítást és elérhető nyers vagy felületkezelt formában.

Felületkezelten csak ki kell venni a dobozból és szerelhető.

Értelemszerűen a négyoldalas kivitel az, ami térbe állítható. 3040 mm-es hosszban és többféle keresztmetszetben elérhető termék három féle felülettel elérhető.

Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Tip-top!

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű