Főoldal Friss Kiválóan szerepelt az újonc magyar asztalos csapat az Euroskills döntőjében

Kiválóan szerepelt az újonc magyar asztalos csapat az Euroskills döntőjében

szerző Csonka Imre

A magyar delegáció hazaérkezését követő napon sikerült telefonon utolérnünk Babanecz Csabát és Fekete Zoltánt, a faiparos csapat (épületasztalos, bútorasztalos) felkészítését vezető szakértőket.

Kiváló helyszín, kissé döcögős szervezés, ha röviden szeretnénk összefoglalni a körítést

– kezdi a beszámolót Babanecz Csaba.

A szakértők, megelőzve a csapatokat, pár nappal korábban érkeznek a versenyhelyszínre. A mostani versenyen ez a pár nap igen hasznosnak bizonyult, mivel jó pár dolgot a szakértőknek kellett a helyére rakni. Szerencsére, mire eldördült a rajtpisztoly, minden a helyén volt.

Maga a helyszín egyébként zseniális. Mintha csak erre a versenyre találták volna ki.
A Gothia Towers nevű komplexum adott helyet az idei európa-bajnokságnak. Minden csapat, beleértve a kísérőket és a szakértőket is, egy helyszínen volt elszállásolva. A versenyhelyszíneket is itt alakították ki. Tehát rendkívül elegáns, kényelmes és relaxált volt a környezet.

A versenynek helyszínt adó Gothia Towers Hotel.

A versenynek helyszínt adó Gothia Towers Hotel.

robinwood: Miben volt más a svédországi verseny az előző európa-bajnoksággal összehasonlítva?
Babanecz Csaba: Nyilván rengeteg olyan apró dolog van, amit mi, szakértők látunk csak, mert nekünk van dolgunk vele. Példának említhetném, hogy az európai verseny szabályzatát és ezzel a lebonyolítás metódusát is évről évre közelítjük a WorldSkills szabályaihoz. Ez egy olyan háttérmunka, ami nagy odafigyelést és szakmai rálátást követel a szakértőktől. Úgy kell minden évben javítanunk a versenyen, hogy a színvonal töretlenül emelkedjen.
A versenyfeladatot 30%-ban lehet módosítani, ez is a szakértők feladata. Idén is változtattunk néhány csomópontot és belenyúltunk a pontozási mátrixba is.
De, hogy a kérdésre is válaszoljak, erős verseny volt. Megjelentek olyan nemzetek is, akik ez idáig elsősorban a világbajnokságra koncentráltak. Például az angolok.
A nagy nemzetek egyébként hozták a kötelezőt, itt most elsősorban a francia versenyzőre gondolok, kimagasló teljesítménnyel nyerte meg az idei európa-bajnokságot.

Annyi ponttal, amit idén Bence elért, simán európa-bajnok lett volna Lille-ben.

Újra itt voltak az oroszok, ugyancsak hatodikok lettek, de tudjuk, hogy óriási a merítés és hamarosan ott lesznek az élmezőnyben ők is.

rw: Stadler Bence mindjárt az első versenyén elhozott egy ezüstérmet, ez több mint meglepetés, vagy?
B.Cs.: Úgy fogalmaznék, hogy ez férfi munka volt. Európa-bajnok csapatunk van, angolokkal holt versenyben, de világbajnokok voltunk Brazíliában, respektje van a magyar asztalosoknak világszerte, de ez egyben óriási teher is a fiúk vállán.
Mindezzel együtt, amit Bence letett az asztalra, az egészen fantasztikus.
Ne felejtsük el, hogy most már csak kétfős a csapat, korlátozták az új szabályok a gépek használatát, tehát nehezebb lett a verseny. Sokkal inkább számít a rutin és a versenytapasztalat, ami nekünk momentán nem nagyon volt.

rw: A felkészülés sem zajlott zökkenőmentesen, gondolom egy kicsit ez is hátráltatta a csapatot?
B.Cs.: Nem akartam mondani, de ha rákérdeztél, nem térek ki a válasz elől: igen, nem volt szerencsés. Gyakorlatilag 5 hónappal később kezdtük a felkészülést, mint azt kellett volna. Szerencsére a szakmai szponzor a jogi és adminisztratív akadályok elhárultával teljes erőbedobással tolta a csapat szekerét. Ugyan kevesebb gépet lehet használni, de a minőségből nem szerettünk volna engedni.

A magyar csapat

A magyar asztalos csapat

rw: A bútorasztalos kategóriában Liszi Roland kiválósági éremmel tért haza, mi is az a kiválósági érem?
Fekete Zoltán: Ez azt jelenti, hogy az kaphat ilyen elismerést, aki 500 pont felett teljesít. Nagyon kell tudni ehhez a szinthez, Roland 517 ponttal zárta a versenyt.
Nehezen indult az első nap: majdnem egy órás késéssel kezdődött a verseny. Amikor majdnem 10 órát kell koncentrálni versenykörülmények között, akkor nagyon sokat kivesz a versenyzőkből az utolsó egy-két óra.
Rolandnak ez volt az első világversenye, nem tudta rutinnal kompenzálni ezt a szituációt.

rw: Az európai csapatoknál hoszabb a kiválasztási folyamat, pontosabban van lehetőségük a végleges csapat kialakítása előtt az aspiránsokat megmérettetni nemzetközi versenyen. Gondolom, ez a magyar csapat esetében is sok előnnyel járna?
F.Z.: Nyilván, de erről jelenleg álmodni sem merünk. Ne értsd félre, nem vagyunk telhetetlenek. Idén gazdagabbak lettünk egy európai színvonalú felkészítő műhellyel (erről már írtunk korábban – a szerk.): Festool gépekből a szakmai szponzor teljes szortimentet és instruktőri szolgáltatást biztosít, tehát fejlődünk mi is, csak látom a többi európai csapatot és tudom, hogy még jobbak is lehetnénk.
Nagyon hiányzik a verseny rutin és ezt nem lehet gyakorlással elérni, sport nyelven szólva a mi két vesenyzőnk lábában még kevés meccs volt.

Roland az első nap végén még az első helyen állt.

Ugyanakkor ismét sikerült két fantasztikus tehetséget kiválasztani. A fiatalok a világbajnokságra már sokkal több tapasztalattal készülnek majd. Nagyon elégedettek vagyunk, mindketten fantasztikusan versenyeztek és dicsőséget szereztek országunknak.

Büszkék vagyunk Rátok!! Köszönjük!! Köszönjük …

Büszkék vagyunk Rátok!! Köszönjük!! Köszönjük Mindenkinek, aki segítette, támogatta a Fiúkat!! #kaesz #bkszc #csakamagyarok ????????????????

rw: Az elmúlt évtizedben végzett munkátok eredményeként Magyarország felkerült az élmezőnybe, ez rendkívül komoly szakmai és felkészítő munka eredménye.
A szakértői munkában is komoly sikerek vannak. Babanecz Csaba az épületasztalos szakma főszakértője volt az idei versenyen, és a 2018-as budapesti versenyre is megválasztották a szakértők vezetőjének.

Egyszer jó bort csinálni bárki tud, de éveken át mindig a legjobbak között lenni csak keveseknek sikerül.

Gratulálunk!

Fotók: Facebook

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű