Főoldal Friss Valcucine

Valcucine

szerző Csonka Imre
https://www.youtube.com/watch?v=9LHvqioLe6Y

Nem tologatom tovább, vágjunk bele. Akkora mennyiségű anyagot lapátoltunk össze Milánóban, hogy tök mindegy, hol harapunk bele. Én most ott kezdem, ahol a legfinomabb…

Mindig is szerettem a Valcucine munkáit. Első alkalommal, amikor találkoztam velük több mint egy évtizede, már akkor is kilógtak a sorból. Volt bennük valamiféle alázat és tudatosság a tervezés és az anyagválasztás terén is. Az alázat helyett talán jobb lenne a tiszteletet használni, méghozzá a hagyományos technológiák és a jó értelemben vett kézművesség felé. Azt vallották, csináljunk igényes és emocionális töltéssel bíró bútorokat. Olyanokat, amihez érzelmileg kötődik majd a tulajdonosa. Használjunk környezetbarát alapanyagokat és gyártástechnológiát, és akkor majd ragaszkodnak a termékeinkhez. Nem fogják kidobni tíz év múlva.

Ez aztán az ökoszemlélet, halleluja.

Azt hiszem, most is nagyjából ezt gondolják és ezt is teszik. Annyi változott időközben, hogy iszonyú jó érzékkel és bátran nyúlnak innovatív anyagokhoz és megoldásokhoz. A bátorság főleg abban rejlik, hogy nem várják meg, amíg a konkurencia előjön valamivel.

Bútoraikat és a milánói stand koncepciót is felvázolhatjuk, ha rendezési elvnek az alapanyagokat tekintjük. Ezen túlmenően pedig érdemes szót ejteni az általuk megfogalmazott új logikáról. Kezdjük talán ezzel.

Valcucine Eurocucina

Építettek és bemutattak egy egyenes konyhát

Tőlük ismert megoldással, miszerint nem klasszikus felső szekrényt építenek, hanem a 60 cm pultmélység mögé tesznek be egy hátsó szekrény modult. Kezdetben ez a modul a pult magasságáig ért és többnyire tároló rekeszeket, elektromos csatlakozót, csepegtetőt tartalmazott. Idén előjöttek valami újjal.
Tovább mélyült a hátsó modul, egészen magas elemekkel egészült ki. Nyitása, zárása vertikálisan mozgó óriási tolóajtókkal, vagy billenő ajtóval történik Az ajtók üvegből vannak, a mozgatás ellensúlyos, nem használnak felesleges elektronikát. Rendkívül szép megoldás és egy ujjal mozgatható. A hátsó modul mindent tartalmaz, amit egy klasszikus felső szekrény tudott. Ugyanakkor minden impulzust egy irányból kapunk. Feltoljuk vagy felnyitjuk a hátsó modul ajtajait és kitárul előttünk a Valcucine világa. Minden kéznél van, minden instant. A csap kifordítható, akárcsak a fűszertartók a főzéshez. Az elektromos csatlakozók és egyáb aljzatok mozgathatóak és karnyújtásnyira vannak a háziasszony számára. A variációs lehetőségek végtelenek. Csepegtetőtől a vágódeszkán át a borhűtőig bármilyen modullal beépíthető az alumínium szerkezetből kialakított rendszer. A vázszerkezetet a megrendelő öltözteti és tölti fel tartalommal.
Az integrált világítás alap, a kéken világító csatlakozó kicsit sok, de lehet hogy csak én vagyok vén.
Úgy tudtam egy mozdulattal kinyitni és elrejteni a konyhát, hogy nem került különösebb erőfeszítésembe.
A munkalapon a főzőlap felett eltolható takarás sem öncélú. Ápol és eltakar, valamint ad egy pár centivel magasabb munkafelületet.
Csináltak tehát egy olyan konyha kialakítást, ami szakít a hagyományos felépítéssel.
Az alsó szekrények csak fiókokat tartalmaznak. Könnyed mozgatással tartalmas belsővel.

Üveg

Nagyot futott az üveg idén Milánóban. Nemcsak a Valcucine standján, hanem általában sokat változott a bútorgyártásban betöltött szerepe. Különleges felületkezelési technikáknak köszönhetően nemcsak frontok, hanem pultok és adott esetben maga a korpusz is kaphat üveg felületet. Nyilván az olasz hagyományok jelentik az alapot, talán magyarázni sem kell az üveg létjogosultságát egy olyan országban, ahol egy Velence, egy Murano, stb. adja a történelmi hátteret az üveggyártásban.

Valcucine konyha - üveg

Valcucine konyha – üveg

Valcucine konyha - üveg

Valcucine konyha – üveg

Valcucine konyha - üveg

Valcucine konyha – üveg

A Valcucinénél további érvek is sorakoznak az üveg mellett: high tech anyag, felületkezeléséhez jól passzolnak a nanotechnológiás eljárások, higiénikus, zéró emisszió.
Kifinomult üvegfelületeik átlátszó és matt felületekkel csodás színekben kápráztattak el minket.

Angel Skin

Ezen a fantázianéven fut a PVC-mentes szintetikus frontjuk. Corianhoz hasonló anyagot kell elképzelnünk, annak minden előnyös tulajdonságával. Elegáns, jól és szépen megmunkálható anyag.

Vlacucine Angel skin

Vlacucine Angel skin

Laminált frontok

Kis tömegű, vékony laminált frontokat használnak. Ellenálló, nagy szín- és struktúra választék. Könnyen pántolható és strapabíró megoldás.

Valcucine laminált konyha

Valcucine konyha – laminált

Fa

Mint azt az elején említettem, a kézműves hagyományok előtti tisztelgés és az egészséges ökoszemlélet a fa, mint egy ősi és tiszta anyag felé mutat. Fontos számukra a tapintható életérzés, a maradandó értékek teremtése.

Valcucine fa konyha

Valcucine konyha – fa

Valcucine konyha - fa

Valcucine konyha – fa

Lakkozott felületek

Nagy mesterei ennek a műfajnak az olaszok. Lakkozott felületeikben van egy veleszületett elegancia. 6mm-es vastagságú frontjaik végtelen szín- és struktúra választékban érhetők el.

Valcucine lakk konyha

Valcucine konyha – lakk

Fémek

Az acél ipari minőséget, egyfajta professzionalitást kölcsönöz a bútoraiknak. Ellenálló, masszív anyag. Az alumíniumot elsősorban a modul rendszerű bútoraiknál használják. Az effekt fémek (bronz, réz, titán) közül idén főleg a vörösréz került reflektorfénybe.

Valcucine konyha - fém

Valcucine konyha – fém

Valcucine konyha - fém

Valcucine konyha – fém

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű