Főoldal Bútor A konyhaépítés luxusa

A konyhaépítés luxusa

szerző robinwood

A brit építészek által jegyzett (Andrew Hays és Kimm Kovac, valamint Bernd és Johann Radaschitz testvérek) Lanserring stúdió új dimenzióba helyezi a konyhaépítésről alkotott képünket.
Talán a kisszériás egyedi autógyártás terén lehetne párhuzamot találni azzal a világgal, amiben ők élnek.
Vannak drága szériaautók és vannak valóban a megrendelőre szabott, pontosan az általa megfogalmazott igényekre tervezett egyedi járművek. Az autógyártás talán azért is jó példa, mert itt válik igazán kézzelfoghatóvá az a magas minőségre való törekvés, ami anyaghasználatban, designban, illesztési pontosságban is megjelenik.
Mert hát a személyreszabott tervezés itt nem merül ki abban, hogy méretre gyártjuk a korpuszokat.

Ez valódi építészet, nem dobozok egymás mellé sorolása.

A stúdió négy alapkoncepciót fogalmazott meg. Ezt elsősorban inspiratív céllal ajánlják ügyfeleiknek. Nem várnak el többet, csupán az irány kijelölését, minden más aztán egyedi tervezés és gyártás útján valósul meg, hiper minőségben.

Tekintsünk meg egy alkotást közelről:

 1. a bútorok megtervezését meszebbről kezdik, a stúdió elmegy a falig (szó szerint is). A falak felületét, szegélyek és burkolatok formáját és legfőképp színét is megtervezik. Ebbe a térbe került később a bútor, ami két konyhaszigetből egy fal mellé épített egyenes elemből és két speciális tálalóból áll.
  Lanserring konyhaA képen az egyenes elem és az egyik sziget részlete látható. Mivel a fal szerkezete nem tette lehetővé, nem terveztek felső szekrényeket, illetve, ahol szükségszerű volt, ott egy felülről belógatott megoldást választottak. A furnérozott fogantyú nélküli frontok mozgatását a különleges korpusz kialakítás segíti.
  A sziget gyönyörű kőburkolatot kapott, amit nem egyszerűen rátettek, hanem szinte ráterítették, mint egy abroszt.
  Az egyedi tervezésű lámpák anyaghasználata és formája szintén a koncepció szerves részét képezi.
 2. A mosogatóhoz közelebb lépve szembesülünk a hibátlan anyaghasználattal és arányérzékkel, aminek köszönhetően a különböző felületek roppant kifinomult harmóniában jelennek meg.
  Lanserring konyhaA kő blokk tömbszerűen emelkedik ki a korpusz síkjából. A munkalap, a kő és a szálcsiszolt réz mosogató illesztése és síkban tartása megér egy misét. A márvány borítású fiókok szintén mesteriek.
 3. Egy szó erejéig álljunk csak meg az üveg tálaló előtt. A fogantyúk és az anyaghasználat, az üveg és a réz beemelése szintén hibátlan.
  Lanserring konyha
 4. Az első számú konyhasziget igazi remekmű. Nemcsak anyaghasználat, hanem statikai terén is. Sikerült megőrizni a könnyedségét, pedig nemcsak fajsúlyos, hanem igazán súlyos anyagokból építették.
  Lanserring konyhaA márvány lefuttatása, finoman gérbevágott illesztése és a sárgaréz polírozott felülethez való illesztése szinte már zavarbaejtő.
 5. A kettes számú sziget robusztus, erőteljesebb vázat kapott, ugyanolyan finom kialakítással, mint eddig minden eleme a bútornak. A pultba integrált kristályüveg fűszertartó keménységét LED világítás lágyítja.
  Lanserring konyha
 6. A falborításba épített akasztók a borítás síkjába hajthatóak. Mondanom sem kell, hogy egyedi gyártás.
  Lanserring konyha
 7. Ha már megint itt tartunk az egyedi gyártásnál, akkor jöjjön még egy szép példa. A megrendelő hobbija a gombaszedés. Ezért a tervezők kiválasztottak néhány gombászkodáshoz szükséges eszközt, terveztek hozzá egy fiókot és beépítették.
  Lanserring konyhaSzép, persze azt ne feledjük, hogy az ára 2000 font!
 8. A tálalók további elemei a hús és a bor köré lettek tervezve. Funkcionalitásuk terén vannak fenntartásaim, de így is 10-ből 9,5 pont!
  Lanserring konyha

Az egyedi gyártás egyik nagy problémája, hogy nincsenek raktáron lévő termékek. Ebből adódóan sokkal nehezebb a portfóliót összerakni, megfotózni, “terméket kínálni”.
Úgy kell valamit eladni, hogy nincs mit mutatni. Jó esetben vannak referencia fotók, de ezek többnyire telefonnal fotózott ramaty képek.

Érdemes ellátogatni weboldalukra és tanulmányozni a profi tálalást. Nemcsak a részletfotókra gondolok, hanem – és elsősorban – a színek, anyagok és hangulat összeállításokra és ennek artikulálására.

Ezt kell szembeállítani a dekorfüzért lóbáló asztalossal…

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű