Főoldal Friss Festool Domino: masszív megoldás azoknak, akik hosszú távra terveznek

Festool Domino: masszív megoldás azoknak, akik hosszú távra terveznek

szerző robinwood

A Holz-Handwerk kiállításon a Festool újdonságok között láthattuk a DOMINO rendszer újabb fejlesztéseit. Már régen nem egy egyszerű túlméretes “köldökcsapról” (elnézést) beszélünk, hanem egy átgondolt, innovatív kötőelem rendszerről. Egy olyan programról, ahol a kötési rendszert együtt fejlesztik a kialakításához szükséges géppel.

Festool Domino

A DOMINO  dűbelező rendszer megalkotásával a Festool egyetlen rendszerré ötvözte a hagyományos fa illesztések valamennyi előnyös tulajdonságát. Alapvetően a masszív fa szerkezetek idegencsapos kötésének egyszerű és stabil kialakítására indult a fejlesztés sok évvel ezelőtt.

Ma már nemcsak fa dűbelek, hanem többféle oldható kötés is megtalálható a rendszerben.

A cél az volt, hogy a kötések elkészítése egyetlen géppel történjen. Rendkívül egyszerű a pozicionálás és a marási művelet, köszönhetően a speciális gépmozgásnak. Az úgynevezett ingamozgási elv teljesen egyedülálló a felsőmarók fejlesztése terén. Az összehúzó vasalatok káva- és korpusz összeépítés esetén is pontos és rendkívül masszív kötést biztosítanak.

Festool Domino

Az új kötési rendszerek alkalmazásával már a szétszedhető szekrények összeszerelése is gyors, egyszerű művelet lesz, ahol kicsi, de robusztus oldható kötések gondoskodnak a szilárd és rugalmas illesztésről. A kötésrendszer alkalmazásakor szabadon dönthetünk, hogy MDF vagy tömörfával dolgozunk-e: a négy különféle kötőelem rendszer maximális rugalmasságot biztosít a felhasználásban.

Festool Domino

A Festool újonnan kifejlesztett DOMINO kötései 18 és 28 mm közötti anyagvastagság esetén használhatóak. A nagy feszítési távolságok és hosszú csavarok nagyfokú szilárdságot biztosítanak. Előszerelés után a DOMINO fakötések nem emelkednek ki a síkból, ezáltal a munkadarabok könnyen rakásolhatóak, és szállítás közben is épek maradnak.

Festool Domino

A DOMINO rendszer révén kézi kisgépek segítségével könnyedén, gyorsan tudjuk azt a minőséget produkálni, mint az adott esetben CNC gépekkel dolgozó műhelyek. Nyilván a volumenbeli különbségek megmaradnak, de a minőség a lényeg. A DOMINO szisztéma a létező kötésrendszerek összes előnyét egyesíti magában:

  • a hagyományos csapolások megkérdőjelezhetetlen szilárdságát,
  • a bútoriparban használt, keksz alakú lapostiplik rugalmasságát,
  • az ácsolatok és állványkeretek összeszerelésénél alkalmazott kerek dűbelek precizitását.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű