Főoldal Gép/szerszám Elhunyt Dieter Brucklacher, a Leitz cégcsoport ügyvezetője, a VDMA elnöke

Elhunyt Dieter Brucklacher, a Leitz cégcsoport ügyvezetője, a VDMA elnöke

szerző robinwood

Prof. H. C. Dr. Dieter Brucklacher több évtizede ügyvezetője és elnök-igazgatója a Leitz GmbH & Co. KG-nak (Oberkochen). 2016. szeptember 27-én rövid, súlyos betegség után elhunyt. 77 éves volt.

Felesége, Monika Brucklacher és lánya, Dr. Cornelia Brucklacher, a Leitz tanácsadó testület elnöke, az ügyvezetők és az összes alkalmazott a Leitz vállalatcsoportban, a Leitz GmbH & Co. KG (Oberkochen), a Boehlerit GmbH & Co. KG (Kapfenberg / Ausztria), valamint a Bilz GmbH & Co. KG (Ostfildern) és leányvállalatai gyászolnak egy különleges embert és kiemelkedő személyiségű munkaadót.

dieter-bruchlaher-leitz

Dieter Brucklacher 1939-ben Oberkochenben született, 1959-1965 között a stuttgarti és karlsruhe-i egyetemeken végezte tanulmányait fizika szakon. 1966-1974 között tudományos munkatársa volt a Karlsruhe-i Anyag- és Szilárdtestkutatási Intézet Nukleáris Kutatási Társaságának.

1975-ben nevezték ki Brucklacher urat a Leitz GmbH & Co. KG ügyvezetőjének a menedzsment feladatok ellátása mellett, és ekkor koronázta meg akadémiai karrierjét is a mérnöki doktori cím megszerzésével a Karlsruhe-i Egyetem gépészmérnöki karán.

1982-ben Dr. Brucklacher átvette a Leitz-menedzsment elnöki posztját és stratégiai előrelátását felhasználva a tradicionális vállalkozást felváltva kiépítette a fa- és műanyag megmunkálásához szükséges bel- és külföldi leányvállalatokat és gyárakat, az 1990-es években pedig a fémipari területet lefedő vállalatcsoportokat. A 2000-es években Brucklacher úr égisze alatt a Leitz és az LMT vállalatcsoportok globális szereplőkké fejlődtek, ahol a Leitz egyértelműen világvezetővé vált szegmensében.

A Leitz egy családi vállalkozás, a tulajdonosa a Brucklacher család negyedik és az ötödik generációja. 1876-ban alapították Oberkochenben. A Leitz csoport jelenleg a világ egyik vezető gyártója a fa- és faalapú anyagok, valamint a műanyagok és több komponensű anyagok megmunkálásához használt professzionális szerszámoknak. Napjainkban a Leitz vállalatcsoport mintegy 4000 alkalmazottat foglalkoztat beleértve a Boehlerit GmbH & Co. KG-t (Kapfenberg / Ausztria) és a Bilz GmbH & Co. KG-t (Ostfildern), forgalma nagyságrendileg mintegy 400 millió euró.

Dr. Brucklacher mindvégig aktív volt a vállalatcsoportok vezetésében, világszerte ismert volt önkéntességéről iparágában: már 1997-ben elnökké választották a Német Gép- és Berendezésgyártó Baden-Württembergi Szövetségében (VDMA), 2007-ben kinevezték Frankfurtban a VDMA Német Szövetség elnökének és egyúttal felvették a Német Iparszövetség Tanácsának (BDI) és a Német Munkaadók Szövetségének (BDA) elnökségébe Berlinben.

A sikeres vállalkozó tudása és tapasztalata keresett volt belföldön és külföldön egyaránt: 2002-ben Dr. Brucklacher úr tiszteletbeli professzora lett Nanjing Erdészeti Egyetemének Kínában. Neves vállalatok felügyeleti szerveinek volt tagja. 2008-ban megkapta a Német Szövetségi Köztársaság „Bundesverdienstkreuz 1. Klasse” érdemrendjét. Ezen kívül számos országban munkáját kitüntetésekkel honorálták. Brucklacher úr 2014-ben elnyerte a „Német Szerszámgép Ipar” Életműdíjat és szülővárosa, Oberkochen díszpolgári címet adományozott neki.

Dr. Brucklacher országának határain kívül is ismertté vált, mint a zene és vizuális művészetek nagy barátja és támogatója. A jazz iránti szeretete jegyében életre hívta a Nemzetközi Zenei Fesztivált: „Jazz Lights” néven, amelyet a következő tavasszal immáron 27. alkalommal rendeznek meg.

Forrás: sajtóközlemény

 

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű