Főoldal Ajtó/ablak Most akkor ki tervezi az ablakot?

Most akkor ki tervezi az ablakot?

szerző Csonka Imre

Érdekes, hogy a Leitz ausztriai központjában, majd a standjukon a Holz-Handwerk kiállításon tett látogatásunk óta foglalkoztat a kérdés, hogy most akkor ki tervezi az ablakot?


 

Mint minden tárgyat a környezetünkben, az ablakot is kell, hogy valaki tervezze. Meghatározó eleme egy háznak, akár a frontot nézzük, akár a belső enteriört. Nyilván egy Velux vagy egy Internorm ablak esetében elő tudnánk rántani valahonnan egy designert, na de hol van a többi?

A funkcionalitás mindenek előtt, ez vitathatatlan. Ennyi? Semmi design!?

Az ablakprofilok kialakítására konstruált szerszámok ma a szerszámtervezés kiemelkedő tárgyai. Többnyire az építőipar felől érkező egyre szigorúbb előírások, az energiatakarékosság nyomasztó igénye determinálja a szerszámtervezés irányvonalát. A passzív házakba építhető ablakok k(U) értéke már 0,8 alatti, egyre vastagabb (több rétegű) üvegeket építünk be, és ezzel együtt egyre nehezebbek az ablakaink. A vasalatokkal szemben egyre magasabbak az elvárások, mind a mozgatás, mind a biztonság terén. Ebben a terhelt közegben sikerült a Leitznek valami mást, valami újat hoznia.

Tervezni egy ablakot!

A német szerszámgyártót (Leitz) nem kell bemutatni olvasóinknak, évtizedek óta jelen vannak a hazai piacon. Ausztriai központban tett látogatásunk, az első kézből szerzett információ most kicsit más megvilágításba helyezte előttünk az asztalosság ezen műfaját.

A tervezési folyamat elejétől kezdve bevonták az ablakgyártás több szereplőjét. A teambe így bekerült

  • a Remmers,
  • a Maco,
  • a Stemeseder alumínium profil specialista,
  • a Lohmann ragasztástechnika
  • a német Meesenburg Gruppe,
  • valamint Helmut-Goll Gmbh.

Ezzel olyan szinergiákat sikerült felszabadítani, minek eredményeként

megszületett a Clima Trend Style ablakcsalád.

A tiszta fa és a fa-alu típus gyártásához ugyanazt a szerszámot lehet használni(!). Ez már önmagában is egy barátságos gesztus, nem beszélve a praktikus mivoltáról. Ami elsőre feltűnik az ablak szerkezetét szemlélve, hogy nincs üvegléc. Ezzel gyakorlatilag a gyártás egy fontos momentumát kihagyhatjuk. A szerkezet lehetővé teszi, hogy akár 70 mm vastag üveget is beépíthessünk. A szárny és a tok kívül és belül is síkban záródik.

Leitz ablak

78, 90 és 106 mm vastagságban készülhet a szerkezet. A 106 mm-es már passzív ház kategória, 0,8-as UV érték alatt. A másik két keresztmetszet alacsony energia szintű ablakok készítésére alkalmas. Az ablakszerkezeten belül változó anyagsűrűségű fafajokat használnak. Belül egy lazább szerkezetű, világos fa (többnyire valamilyen tűlevelű fafaj), kívül pedik tetszőlegesen választható fafaj kerülhet.

Leitz ablak

Ez nem csupán egy esztétikai effekt, hiszen ide ellenáló, akár a sós tengeri levegővel is kompatibilis fafajt válszthatunk. Ezek az elemek szintén speciális ragasztással rögzítik. Az üveg beépítésekor nem használtak szilikont (vagy csak a szárny külső felén). Ezzel a gyártás és a tartósság szempontjából is neuralgikus elem került ki a folyamatból.

Leitz ablak

Az ablakcsalád gyártásához szükséges szerszámcsalád műszaki paramétereiről érdeklődjön a Leitz Hungária Szerszám Kft. munkatársainál.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű