Főoldal Friss A Leitz bemutatja: a szerszámfejlesztés új dimenziója

A Leitz bemutatja: a szerszámfejlesztés új dimenziója

szerző robinwood

Az idei Ligna sem maradt nagy bejelentések nélkül. Az, hogy a 4. ipari forradalom elkezdődött, sőt javában zajlik (industry 4.0), már mindenki betéve tudja, de azt, hogy ez mit is jelent majd nekünk, fával dolgozó embereknek, csak most kezdjük kapizsgálni.

Sokat segített a kiállításon látottak megértésében Kala Tibor (Leitz Hungária Szerszám Kft.) kezdeményezésére az asztalos szövetség és a robinwood.hu koordinálásával megrendezett miniLIGNA konferencia. Az ott hallottak feldolgozását és megértését a világ legnagyobb szerszámfejlesztőjének ez évi újdonságaival, pontosabban a fejlesztések irányvonalának megértésével folytatjuk.

A Leitz nem ma kezdte a szerszámgyártást. A céget 1876-ban alapították Németországban. Mára 150 országban vannak jelen és 6 gyár biztosítja a folyamatos gyártást és persze a fejlesztési hátteret.

Az elmúlt időszakban a fejlesztéseket az új előírások, az újabb gépek és időnként a faiparban felbukkanó új alapanyagok indukálták. Az impulzusok azonban alaposan megváltoztak az elmúlt időszakban. Egyfajta paradigmaváltáson esett át a szerszámfejlesztés.

A kulcsszó: hatékonyság.

De nem csupán az előtolás vagy fordulatszám növelésével, ennél sokkal intelligensebb megoldásról van szó.

Megjelent a faiparban a webes, illetve a felhő alapú kommunikáció. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségű adatot tudunk tárolni, rendszerezni, majd az ezekből következtetéseket levonni, már ha van információnk és persze megfelelő szoftveres háttér.

A Leitz valós térben és időben kommunikálni képes tudástárrá változtatta a szerszámait

Olyan intelligens eszközöket hoztak létre, amelyek a jövőben nem csupán a munkadarab feldolgozásának minőségéért felelnek majd, hanem központi információs eszközzé válnak, a komplex gyártási folyamatok hatékonyabbá tételének érdekében.

Ennek a kihívásnak csak akkor tudnak megfelelni, ha képessé válnak a munkafolyamatot, gépet, alapanyagot és önmagukat is azonosítani, folyamatos információt küldeni, mindezt a hatékonyabb gyártásért.

Szabványosított adatbázisok, kritikus értékek és folyamatciklusok kerülnek majd a gyártók adatbázisaiba. A termelési folyamatban és a teljes értékláncon keresztüli összehangolódás révén a jövőben a szerszámok központi szerepet játszanak majd a gyártásszervezésben.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A szerszámok egy adattárolásra és bizonyos értetelemben kommunikációra képes egységet, konkrétan chipet kapnak. Ezek tárolnak bizonyos alapadatokat (szerszám geometriájának változása (élkör), megmunkálási paraméterek – pl. fordulatszám, forgásirány, üzemidő, stb.) és folyamatosan tájékoztatnak bennünket.

Leitz chip

Mi következik ebből?

  • Jobb üzembiztonság,
  • jobb minőség,
  • kevesebb karbantartási idő,
  • egyszerűbb szerszámlogisztika,
  • hatékonyabb készletgazdálkodás,
  • folyamathatékonyság növelése,
  • egyszerűbb szerszámprogramozás.

A jövőben (mondjuk holnaptól) tehát meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy döntéseinket a szerszámoktól kapott információk felhasználásával kell meghoznunk.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy amit olvas, az részlet egy Verne Gyula regényből, téved!
Ezek az intelligens szerszámok már a Leitz kínálatában idehaza is elérhetőek.

Profilcut Q Diamond

A Leitz világújdonsága a ProfilcutQ Diamond jól szemlélteti a német gyártó innovatív megközelítését. Ezzel a termékkel új szabályokat állítottak fel a szerszámgyártásban.

A szerszámtest speciális, ultra könnyű alumíniumból készült. Ebbe kerülnek a polikristályos gyémántból (PKD) készült kések. Ellentétben az eddig ismert gyémánt késekkel, ezek

akár öt alkalommal is újraélezhetőek egy különleges élezési technikának köszönhetően.

Így akár 20-szor hoszabb élettartam érhető el, amely jelentős költségmegtakarítást jelent a felhasználóknak az eldobható keményfém rendszerekkel szemben.

Az alumínium szerszámtest egyedi formája és felületkezelése szintén a jobb hatékonyságot, valamint az alacsonyabb felmelegedést szolgálja. 120m/sec maximális vágási sebesség mellett is kiváló minőségű felületet érhetünk el.

A kések cseréje rendkívül egyszerű, különösebb szerszámot nem igényel, a helyszínen elvégezhető.
Tökéletes tűrésmentes beállítás és rövid beállítási idő jellemzi, szemben a hagyományos rendszerekkel, ahol az egész szerszámegységet szét kellett szedni. Minden esetben tökéletesen rekonstruálható élkör beállítás.

leitz-profilcut-Q-Diamond

A ProfilCut Diamond-nál az élkörfutás pontossága érdekében a lapkák mind tengely-, mind sugárirányban nagyobb precizitású rögzítést kívánnak meg. A hornyos és stiftes megoldás kiválóan vizsgázott a gyakorlatban is. Lapkacserétől és élezéstől függetlenül a szerszámélkörfutás pontossága mindig ugyanaz marad, mint előtte az új szerszám élkör átmérője volt.

Tehát egy hiper könnyű testben egy ultra kemény, de élezhető gyémánt él, ez a Profilcut Q Diamond.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű