Főoldal Friss A Dewalt bekopogtatott az ipari telefonok piacára

A Dewalt bekopogtatott az ipari telefonok piacára

szerző Halász Zsolt

Úgy tűnik, a Dewaltnál a 2016-os év a fejlesztések éve. A FlexVolt család év elején történt debütálása után az amerikai gyártónál gondoltak egy merészet és – kilépve a gép- és szerszámgyártás alkotta burokból – piacra dobták az MD501 névre hallgató okostelefont.

Na de minek is húzni az időt? Íme, így néz ki a készülék:

Dewalt MD501

Az MD501 első ránézésre úgy néz ki, mint egy iPhone és egy Dewalt csavarbehajtó szerelemgyereke. A márkára jellemző sárga szín markánsan követi az előlapi keret körvonalát, míg a hátlapra egy elegánsan tolakodó (ha van ilyen) logót helyeztek el, na meg az IP-68 feliratot, amely állítás e készülék esetében

valóban megállja a helyét.

Nagyon masszív házat építettek a leginkább a középkategóriába sorolható hardware köré.

IP-68

Egy ipari környezetben használt telefon esetében alapvető elvárás, hogy bírja a gyűrődést. Az, hogy egy ilyen kütyünek illik bírnia a port, folyadékot és a kisebb-nagyobb ütéseket, nem kérdés. Az viszont igen, hogy milyen mértékben képes elviselni ezen ellenhatásokat.

Dewalt MD501

A tesztek alapján biztosan állítható a készülékről, hogy:

  • akár kétméteres, betonra történő zuhanás után is képes felállni,
  • olyannyira ellenáll a folyadéknak, hogy 30 percet is képes eltölteni víz alatt (max. 2 méter mélységig),
  • a pornak esélye sincs bejutni a gépházba,
  • -20 °C és 60 °C között képes garantáltan teljesíteni.

Házon kívül

Az 5″-os (12,7 cm) képernyő jellegzetessége, hogy kesztyűben is reagál az érintésre. A kijelzőt Gorilla Glass 3 üveg védi, így nem okozhat nagy kárt, ha eltéved a fúrószár és megsimogatja azt. Az előlapi kamera 5 megapixeles, mellette egy állapotjelző LED kapott helyet. A készülék tetején találjuk egy-egy gumitakaróval ellátva a microUSB és a jack dugó bemenetet.

Dewalt MD501

A bal oldalon egy testreszabható gyorsindító gombot helyeztek el, míg az ellentétes oldalon található a kamera-, a hangerőszabályzó-, valamint ki/be kapcsoló gombja. A hátoldali 13 megapixeles kamera támogatásként kapott egy dual LED vakut. A Dual SIM- és a microSD foglalat is a hátlapon található, mégpedig egy 2 csavarral rögzített takaró alatt.

Házon belül

Meglepő módon a készüléken nem a legújabb 6.0-s Android (Marshmallow), hanem az 5.1-es (Lollipop) fut. Várhatóan az operációs rendszer mielőbbi frissítése érdekében mindent elkövet majd a gyártó. A telefonba beépítettek egy sor szenzort: giroszkóp, nyomásérzékelő, mágnesességi szenzor, fényérzékelő, közelségi szenzor. A Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS már a telefonok alapfelszereltségeihez sorolható, így természetesen itt is helyet kapott.

A Bluetooth lehetőséget biztosít vezeték nélküli töltésre.

Az NFC (na de mi ez?) használata Magyarországon még nem terjedt el, de biztos, ami biztos, ott lapul a “motorházban”. A felsorolás végén érdemes még megemlíteni az FM rádiót és a hangszórót.
A 3950 mAh-s aksi akár 450 órás készenlétet és 480 percnyi beszédidőt biztosít.
Dewalt MD501

Első benyomás

Kiindulva abból, hogy a Dewalt gépei ipari használatra születnek, nem kérdés, hogy az MD501 telefon célközönségét a kőkemény építőiparban kell keresni. Emellett persze a márka más iparágbeli elkötelezettei is biztosan felkapták fejüket, ahogy tudomást szereztek létezéséről.
Magyarországi megjelenéséről egyelőre nincs hír. Külföldön az ára 150 000 Ft körül mozog. Egyáltalán nem biztos, hogy ér is ennyit a készülék, ezért nehezen elképzelhető, hogy nálunk fog csúcsokat dönteni az eladások száma.

Mindenestre kijelenthető, hogy azon kívül, hogy sokat bír, a dizájnja is menő. Vélhetően minden kolléga kitekint majd a sisak alól, amikor a mellzsebünkből a malterrel teli vödörbe zuhan, mi pedig dalolászva mászunk le érte az állványról, hogy tisztára mossuk a csap alatt.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű