Főoldal Alapanyag Különleges vázszerkezettel épült Inkubátorház és Innovációs Központ Debrecenben

Különleges vázszerkezettel épült Inkubátorház és Innovációs Központ Debrecenben

szerző robinwood

Az elmúlt időszakban számos példát láttunk már arra, amikor a JAF Holz kilép a szimpla beszállítói szerepkörből és már a tervezés szakaszától kezdve egészen a kivitelezés végéig szakmai partnerként van jelen egy projektben.

Az építészeti munkáik egyik fókusz területe a BSH és CLT alapanyagok népszerűsítése és projekt szintű értékesítése. Az új szerepkör nyilvánvalóan új kvalitásokat is igényel, de elnézve a referenciákat, nyugodtan állíthatjuk, hogy magas szinten és kiváló minőségben nyúlnak a témához.

2018-ban kezdődtek a debreceni Innovációs Központ tervezési munkáit

Az épület terveit a Bord Studio készítette. A több szempontból is rendhagyó épület kivitelezését aztán 2020-ban kezdték el. A háromszintes épület hibrid vázszerkezetet kapott. Esetünkben ez azt jelenti, hogy a legalsó szint vasbeton, a középső és legfelső szint pedig függőleges acél és vízszintes fa tartószerkezetre épül.

A tervezők egy olyan épületet álmodtak, ami egyszerre szolgál találkozási pontként, ugyanakkor kiválóan alkalmas egyfajta rendszerezésre és flexibilisen szolgálja a házban helyet kapó cégek szerteágazó tevékenységét.

 

A “találkozópont” elsődleges fontosságú eleme a koncepciónak, éppen ezért az épület nem rendelkezik egyetlen, kitüntetett ponton elhelyezett belső lépcsőházzal. A hálózatszerű alaprajzi rendszernek köszönhetően elméletileg bármely szabad rasztermezőben kialakítható lépcső. Így a vertikális közlekedés szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a középső szinten való áthaladást.

A legfelső szinten kutatói irodák, míg a földszinten prototípus-gyártásra is alkalmas terek találhatóak. Az üzemként működő földszinten a gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően vasbeton és acél szerkezetek adják a szilárd alapot a felső két emelet acél és fa szerkezetei számára. A fentebbi szinteken a függőleges acél szerkezetekre vízszintes fa tartószerkezeti váz került, így fordítva a megújuló építőanyagok építészeti nyelvére az épületben található előremutató, innovatív funkciókat.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű