Főoldal Alapanyag Nagyívű megoldások, ragasztott fa tartószerkezetek

Nagyívű megoldások, ragasztott fa tartószerkezetek

szerző robinwood

A közelmúltban két olyan nagyszabású projektről is olvashattunk, ahol az építészeti megoldások központi eleme a tetőszerkezethez használt ragasztott fa tartókból készült konstrukció volt. Mindkettő esetben a JAF Holz Ungarn Kft. szakmai csapata segítette a tervezést és a gyártás előkészítést. A két projekt során felmerülő kérdésekről beszélgettünk Rittelwald Zoltánnal és Nágl Tamással.

Befejezéséhez közeledik a gödöllői városi sport uszoda megvalósítása. A 30 000 lakosú város régi álma válik valóra a közösségi sportlétesítmény felépítésével. Az egykori királyi kastély kertjéhez tartozó területen helyet kapó épület födém és tetőszerkezete nemcsak műszaki, hanem esztétikai szempontból is különleges. Az épület központi eleme a ragasztott fa tartókból kialakított tetőszerkezet. Az anyaghasználat és az esztétikai élmény mellett gondolom egyéb szempontok is indokolták ennek a szerkezetnek a preferálását, mennyire számít egyedinek ez a megoldás?
Rittelwald Zoltán:
Egy ilyen tér kialakításakor, ha ragaszkodunk egy „nagyívű megoldáshoz”, nem jöhet más számításba, csak a ragasztott fa tartókból épített megoldás. Ilyen fesztávon a hagyományos vasbeton szerkezetekkel nem tudták volna ezt az esztétikai élményt nyújtani. Nyilván nekünk faiparosoknak ez a konstrukció extra élményt jelent, de önmagában, ha szigorúan a műszaki szempontokat vesszük figyelembe, akkor is tökéletes megoldás.

Ma Magyarországon talán két ilyen épület van, tehát nemcsak műszaki tartalmában, hanem volumenében is kiemelkedő volt ez a beruházás.

Mi volt a JAF Holz szerepe a projektben, hiszen nem szimpla beszállítóként vettettek részt az épület kivitelezésében?
R.Z.:
Valóban nem egyszerű beszállítók voltunk. Idehaza ilyen méretű ragasztott tartószerkezetet nem tudnak gyártani. Vannak kisebb gyártók, de az ő műszaki hátterük nem megfelelő ilyen méretű tartók gyártására.
Cégünk több évtizede kooperál Ausztria egyik legnagyobb BSH (Brettschichtholz = rétegelt ragasztott fatartó) gyártójával. Saját erdővel, fűrészüzemmel és természetesen a legmodernebb gyártói háttérrel rendelkeznek. Ebből adódóan garantált a kiváló minőség és számtalan európai referencia. A közös munka tehát nem merült ki a beszállítói státusszal. A műszaki előkészítésben és a tervezésben is részt vettünk.

Maga a kivitelezés, konkrétan a szerkezet kialakítása sem hétköznapi. Mennyiben nehezítette ez a fa tartók beépítését?
R.Z.:
A nyolc fő borda, amik egyenként 30 méteresek, egy szintén ragasztott fa tartóból kialakított gyűrűbe (opeion) csatlakoznak. Ezt a gyűrűt egy speciális állványzatra kellett elhelyezni, ami már a versenymedence fenéklemezén támaszkodott. Ez önmagában még nem kihívás, viszont

23 méter magasra kellett építeni a végül 25 tonna súlyú állványzatot.

A gyűrű és az összes fő tartó beemelését követően a szerkezet öntartóvá válik, az állványzat akár el is bontható.

Ez a több mint 60 méteres fesztáv komoly keresztmetszeteket igényel.
R.Z.:
A fő tartók 140 cm magasak és 18 cm szélesek. Ez nemcsak a konstrukció stabilitását garantálja. Ilyen szerkezetek esetében fontos szempont az úgynevezett átégési biztonság is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mennyi ideig marad statikai szempontból biztonságos a szerkezet tűz esetén. Ezek a tartók 60 perc átégési biztonságot garantálnak. Emellett színtelen égéskésleltető felületkezelést kapott az összes beltéri fa elem.

 

A JAF Holz Ungarn tervezte a ragasztott fatartókat Európa egyik legszebb golfklubjába

A 250 millió eurós (kb. 77 milliárd forintos) beruházás keretein belül a Balaton régióban épül Közép-Európa első luxus resortja. A Zala Springs Golf Resort 160 hektáros területén megvalósuló fejlesztés részeként ötcsillagos szállodát, villákat, üzleteket, wellnessközpontot, éttermeket és más prémium szolgáltatásokat terveznek. A területen már most várja a látogatókat a térség legszínvonalasabb golfpályája, a hozzá tartozó bisztró, klubház és két társasház.

Zala-Springs-Golf Resort-jafholzZala-Springs-Golf Resort-jafholzZala-Springs-Golf Resort-jafholzZala-Springs-Golf Resort-jafholz

A zalacsányi golf klub wellness részlegének központi épülete a belső tér és a külső felület kialakítása terén is számos különleges megoldást mutat majd az építészeknek. Az épület központi részének födém szerkezetét ragasztott fa tartók segítségével alakították ki. A speciális, Ausztriában gyártott tartók gyártásának műszaki előkészítését a Jaf Holz Ungarn Kft. erre a területre szakosodott mérnökeivel kooperálva valósították meg.

Nemcsak szimpla alapanyag szállítóként voltak jelen a projektben, hanem a műszaki előkészítés, a gyártás, sőt a fogadó fém elemek méretezésébe és végleges kialakításába is figyelembe vették a cég javaslatait a kivitelezők.
Nágl Tamás:
Rendkívül pontos megmunkálás és hibátlan anyaghasználat mellett természetesen magas szintű kivitelezés jellemezte a projektet. Számos olyan egyedi kötőelem szerepelt a tervekben, amikhez a faanyagvégeket a helyszínen nem lehet szépen kialakítani. Ilyen esetekben mindig ajánljuk a gyári CNC gépekkel történő pontos precíz gerenda megmunkálásokat. Ehhez nyilván olyan gyártmány tervek kellenek, ami a gyár CNC megmunkáló gépeivel illetve az általuk használt programokkal kompatibilisek.
A ’gerenda végek’ kialakítása tehát CNC technológiával, az acél kötőelemek gyártójával folyamatosan konzultálva készültek. A szelvény méretek a fő tartók esetében 15×115 cm, illetve 15×85 cm voltak. Emellett számos peremtartó és kisebb szelvények érkeztek az ausztriai gyártól.

Ez a jellegű műszaki támogatás korábban nem volt jellemző. Egy egyedi esettel állunk szemben, vagy a jövőben szeretnétek több ilyen típusú projektet is?
N.T.: Valóban ez új szolgáltatás. Azonban szeretnénk a jövőben több ilyen projektet is.

Számunkra is fontos, hogy az általunk szállított vagy tervezett alkatrészek valóban úgy épüljenek be, ahogyan azt elképzelte a tervező.

Az ügyfelek számára pedig kényelmes és biztonságos ez a kooperáció.

Felületkezelés terén milyen kihívásokkal kellett szembenézni?
N.T.: Nagyon fontos a ragasztott fatartókból készült szerkezetek faanyagvédelméről gondoskodni. Mi a REMMERS felületkezelő rendszereket forgalmazzuk és alkalmazzuk. Egy uszoda vagy wellness részleg nem szokványos környezet a faanyagnak. A magas páratartalom miatt különös odafigyelést igényel a felületek kezelése, nem beszélve az egyéb szempontokról, amik egy ilyen belső tér esetén szóba jöhetnek, például ne tartalmazzon allergén anyagokat a faanyagvédőszer.
A műszaki követelmények ennél a beruházásánál nem indokolták az égéskésleltető felületkezelés alkalmazását. Ügyelve a megfelelő faanyagvédelemre és konzerválásra, natúr az anyag textúráját szépen mutató felületkezelést készült.
A beruházás másik érdekessége, ami extra megoldásnak számít idehaza, hogy az épület külső borítása speciális égetett fa felülettel készül.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű