Főoldal Alapanyag Corian® bemutató és workshop a Jaf Holz-nál

Corian® bemutató és workshop a Jaf Holz-nál

szerző Csonka Imre

Örültem a meghívásnak, annak ellenére, hogy nem igazán értettem, mire fel a nagy felhajtás egy 50 éves termék kapcsán.

Mindjárt az elején hozzátenném, hogy ugyan nem egy most felbukkanó termékről és a hozzá tartozó technológiáról van szó, ennek ellenére nem sokan művelik ezt a műfajt profi módon.

Tehát az elképzelés nem volt alaptalan. Továbbá valahogy a Corian® megmarad a “baromi drága és macerás” kategóriában.

Méltatlanul.

A szakmai napot a JAF Holz Ungarn Kft. győrújbaráti telephelyén tartották. A meghívottak elsősorban a kiemelt partnerek közül kerültek ki. Nem azért, mintha ez valami kiváltság volna, hanem mert ezzel az anyaggal elsősorban azok dolgoznak, akik minőségi belsőépítészeti munkákat vállalnak. Nem tudom, érthető-e az összefüggés, de remélem. A szervezők egyébként a felvezetőben ki is tértek rá, hogy nem titkolt szándékuk egy minőségi asztalos hálózat kiépítése.
Jafholz Corian bemutató

Az előadást két szlovén kolléga abszolválta. Először rövid (tényleg rövid) betekintést kaphattunk a cégcsoport felépítéséről, ezen belül a DuPont™ Corian® gyártása mögött álló konszernről. Ezt követően már a termék bemutatása következett.

Alapvetően egy kompozit termékről beszélünk, amely 1/3 arányban acryl vegyület, 2/3 arányban pedig alumínium-trihidrát vegyület. Ehhez jönnek optikai effektként a különböző ásványi őrlemények, amelyek a karaktert kölcsönzik az anyagnak. Egy zárt pólusú, higiénikus és kopásálló anyagról beszélünk, amely alkalmazási lehetőségeinek szinte csak a képzelet szabhat határt.

Jafholz Corian bemutató

Mint megtudhattuk, általában DuPont™ Corian®-t emlegetnek az emberek, de alapvetően három termékcsoportot kell ezalatt érteni. Az „eredeti” DuPont™ Corian® és mellette két újabb fejlesztésű, kedvezőbb árú termék, a DuPont™ Basic Surfaces és a DuPont™ Montelli®. Különbség van a két termék között, amely az esetleges megmunkálási technológia kiválasztását befolyásolja.


Ami mindhárom termékkörnél általános érvényű, hogy faipari szerszámokkal megmunkálhatóak, de stabil, jól kiegyensúlyozott fűrészlap és marószerszám szükségeltetik. A pontos vágás és marás ugyanis az esztétikus ragasztás előfeltétele.  Az anyag igazi flexibilitását a láthatatlan toldás mellett a hajlításban rejlő lehetőségek adják, ami bizony nem megy hő nélkül. Mindjárt fel is hívták a figyelmet, hogy a DuPont™ Basic Surfaces termékcsalád nem alkalmas hőre való hajlításra.  Ellenben a DuPont™ Montelli® termékek alacsony hőmérsékleten is kiválóan hajlíthatóak. 165 C°-on lágyul a termék.

Textúráját illetve anyagszerkezetét tekintve 5 csoportot emeltek ki az előadók:

  • Az első a szolid színeket felvonultató szortiment.
  • A második a szemcsés textúrájú termékek.
  • A harmadik pedig a nagy szemcséket tartalmazó, keresztmetszetben is változó szemcsemérettel bíró, kifejezetten kőhatású termékcsoport.
  • Negyedikként az előre színezett komponensekből felépülő lapokat mutatták be,
  • majd végezetül az átvilágítható termékcsaládot.

Jafholz Corian bemutató

Ezután jöhetett a szakmai bemutató. Esetünkben ez egy ragasztás demonstrálásában merült ki. Akkurátus módon előkészített, 10 pontos gyakorlatot láthattunk, amihez a jól felkészült csapat további kiegészítéseket tett. (Zárójelben jegyezném meg, hogy valóban jól felkészült, angolul is kommunikálni képes brigád verődött össze, igazán élményszámba ment a velük töltött idő). Továbbá valóban értékes tapasztalatokat osztottak meg egymással a jelenlévők.

A 40 perces ragasztási idő sem szegte kedvét a társaságnak. Kitartottak, nem utolsó sorban a remek vendéglátásnak és a szervezők kiváló munkájának köszönhetően.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű