Főoldal Kultúra LEGO robotokat programoztak középiskolások a soproni Simonyi Károly Kar nyári táborában

LEGO robotokat programoztak középiskolások a soproni Simonyi Károly Kar nyári táborában

szerző robinwood
Játszva tanulták a robotok programozását

...játszani is engedd szép, komoly fiadat...

József Attila

Szeptembertől hazatér Sopronba a mechatronikai mérnök képzés. A Simonyi Károly Kar, a Széchenyi István Gimnázium szervezésében és az Autoliv Kft. támogatásával megvalósult nyári táborában a fiatalok a mérnöki pálya szépségeivel és kihívásaival ismerkedtek július 4.-6. között.

A januárban megrendezett nagy sikerű országos Robot Race verseny után most három napos táborral várta a szervező a műszaki és informatikai érdeklődésű diákokat. Mint a korábbi versenyeken, most is az Autoliv sopronkövesdi gyáregysége biztosította a LEGO robotokat. A tábort Vass Attila, az Autoliv Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja nyitotta meg a Ligneum Nyme Látogatóközpontban. Alpár Tibor elmondta, hogy a műszaki orientáltságú fiatalok jelenthetik a régió munkaerőpiacán mutatkozó több mint ezer főre tehető mérnökszakember hiányának megoldását.

Játszva tanulták a robotok programozását

Az egyetemi foglalkozásokon emellett földrengés szimuláció, mechatronikai laborgyakorlatok, 3D nyomtatás, drónbemutató és ipari robot bemutató is szerepelt a programok között, A tábor egyik legizgalmasabb pontjának mégis a LEGO robotok programozása ígérkezett.

Autoliv robot

A táborhoz a robotokat az Autoliv Kft. biztosította

Lang Ágota, a soproni Széchenyi István Gimnázium fizika-matematika-informatika szakos tanára a tábor egyik szakmai vezetőjeként elmondta, hogy a foglalkozások célja a fiatalok későbbi pályaválasztásának megkönnyítése, a problémamegoldó képesség és a műszaki szemlélet fejlesztése volt. „A „junior” csoport tagjai játékos feladatokra programozták a robotokat, míg a „haladók” a LEGO szenzorok (távolságmérő, fényszenzor) által adott értékek feldolgozásával és kijelzésével ismerkedtek a két-három fős csoportokban, amelyek mindegyikének rendelkezésére állt egy-egy számítógép a programok elkészítéséhez és egy-egy robot az Autoliv Kft. jóvoltából. A Széchenyi gimnáziumból érkeztek ‘robotos’ múlttal rendelkező segítők is”– tette hozzá az oktatói munkájáért többszörösen kitűntetett pedagógus.

A tábor egyetemi szakmai vezetője, Dr. Tatai Sándor egyetemi adjunktus elmondta: motivált, tanulni akaró diákok érkeztek a táborba, akik a műszaki és informatikai érdeklődés mellett szeretnek kísérletezni, alkotni is. „Fontosnak tartjuk az élmény-alapú tanulást, a résztvevők játszva ismerkednek az automatizálás alapjaival. Ha a kreatív és innovatív ötleteket a megfelelő módszerrel és magas szintű szakmai oktatással támogatjuk, az egyetem elvégzése után profi mérnökökként köszönthetjük újra a most középiskolás fiatalokat.”-mondta az adjunktus.

Már a szervezésnél kiderült, hogy a tábort nagy érdeklődés fogja övezni a középiskolások részéről. Sopronból, Szombathelyről, Győrből, Letenyéről, Budapestről, Ajkáról, Nagykanizsáról, sőt Nyíregyházásról is érkeztek csoportok.

Dr. Tatai Sándor, Vass Attila és Dr. Alpár Tibor a robotok átadó ünnepségében

Dr. Tatai Sándor, Vass Attila és Dr. Alpár Tibor a robotok átadó ünnepségében

Pakainé Dr. Kováts Judit tanszékvezető egyetemi docens, a tábor főszervezője elmondta: „A tanulók nyitottan fordulnak az olyan kezdeményezések felé, ahol a szakmai érdeklődésüknek, kíváncsiságuknak megfelelő témákkal foglalkozhatnak a nyári szünidőben is. Mindig nagy öröm olyan fiatalokkal találkozni, akik már most tudatosan foglalkoznak a jövőjükkel, s akiket már hagyományosan újra köszönthetünk a Simonyi Károly Karon. A rendezvény sikeréhez emellett lelkes kollégáink munkája, az Autoliv Kft. részéről Buczkó Balázs projekt mérnökség vezető, Kállay Balázs vállalati kommunikációért felelős munkatárs segítsége és a vállalat támogatása is szükséges volt: ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni nekik.”

Forrás: NYME/Iszak Noémi
Fotók: Bucsy Gyöngyvér

 

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű