Főoldal Friss Van egy kis gond, AMI azt illeti

Van egy kis gond, AMI azt illeti

szerző Csonka Imre

Tüntetést szerveztek szerdán a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) hallgatói, miután kedden azonnali hatállyal menesztették pozíciójából az intézet igazgatóját, U. Nagy Gábort.

Eddig a hír, de mint sejteni lehet, a helyzet ennél kicsit bonyolultabb. Az intézet 25 éve működik a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karon belül.

Életszerű elképzelés volt, hogy egy művészeti intézet kapcsolódik egy alapvetően műszaki orientációjú karhoz. A szimbiózis, vagy inkább a harmonikus egymás mellett élés, már kicsit döcögősebben ment.

Az AMI intézetigazgatója a Soproni Egyetem vezetésének tudta és beleegyezése, valamint felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat a kiválás érdekében.

Soproni Egyetem sajtóközlemény

Nem tisztem állást foglalni az ügyben, hiszen nem ismerem kellő mélységben a gazdasági- és egyéb oktatáspolitikai hátteret, csak annyit tudok mondani, mivel volt szerencsém mindkét intézmény hallgatójának lenni, hogy sajnálom.

Egy jól működő kapcsolattal a háttérben nehezen elképzelhető egy ilyen szituáció kialakulása

U. Nagy Gábor felelősségteljes, komoly szakmai munkát végez az intézet élén. A kompetenciáin túlmutató kapcsolatépítés – ha valóban ez történt – indokait kellene vizsgálni, mindkét fél bevonásával. Különben csak egy bohózatot nézhetünk abból a seggberugós fajtából.

UNG for principal

Az AMI egy friss, üde színfolt a soproni egyetemi életben. Provokatív, mégis hagyománytisztelő módon van jelen a város mindennapjaiban. Egy művészeti intézetnek ez (is) a dolga. Feszegetni a határokat és megmutatni a világ másik arcát. A helyzetük nem egyszerű, hiszen, mint sok minden másban, ebben is nagyon centralizált az ország, a meghatározó intézmények Budapesthez köthetők. A végvári élet tehát nem könnyű, ennek ellenére

konstans túljelentkezés, évek alatt jól felépített oktatói gárda, majd idővel letisztult szakirányok jellemezték az intézményt.

A Simonyi Károly Műszaki Faanyagtudományi és Művészeti Kar (korábban Faipari Mérnöki Kar) nem szorul bemutatásra, a hazai faipar képzés origója. Egyetlen szakirányú felsőfokú képzést nyújtó intézmény lévén, fontos és megkerülhetetlen a szakma számára. Tehát mindkét szereplő fajsúlyos játékos a maga nemében.

A kialakult helyzet visszafordíthatatlan folyamatokat generált. Félő, hogy egy ilyen alkotóműhely komoly sérüléseket szerez a torzsalkodás során.

Leginkább azonban az elmúlt negyedszázad (kimondani is sok…), a jelenlegi és leendő diákok ideáit nem szabadna veszni hagyni, de ehhez

konszenzus és párbeszéd szükségeltetik, na és persze az autokratikus megoldások és a tüneti kezelés kerülése.

 

A Soproni Egyetem hivatalos állásfoglalása:
nyilvános: 2019. február 07., 15.45Sopron, 2019. 02. 07.
Az Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatójának felmentése – a Soproni Egyetem sajtóközleményeA Soproni Egyetem megszüntette az Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) intézetigazgatójának közalkalmazotti jogviszonyát, azonnali hatállyal visszavonta vezetői megbízását és felmentette a munkavégzés alól.
Az AMI intézetigazgatója a Soproni Egyetem vezetésének tudta és beleegyezése, valamint felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat a kiválás érdekében, amely súlyos etikai vétségnek minősül és sérti az Egyetem és Sopron városának érdekeit.
A Soproni Egyetem vezetése az egyetem fontos és értékes részének tartja az AMI-t, ezért megengedhetetlennek minősítette azt, hogy az Intézetigazgató azon munkálkodjék, hogy az intézet elszakításának kísérletével belülről rombolja az Egyetem integritását. Ezért az Intézetigazgató felmentésére és vezetői megbízásának visszavonására kényszerült.
A Soproni Egyetem eddig is külön figyelmet fordított az Alkalmazott Művészeti Intézet működésének biztosítására, hogy a kreatív, alkotó légkör kialakulásával a képzés minél magasabb színvonalon folyjon. Az intézmény a lehetőségekhez képest minden támogatást megad a negyedszázada működő, országos hírnévre szert tett intézetnek, amely számos szakmai sikert tudhat magáénak.
A Soproni Egyetem vezetése mindig kész a párbeszédre az Alkalmazott Művészeti Intézet oktatóival és hallgatóival.

 

Tiltakozó nyilatkozat U. Nagy Gábor azonnali elmozdítása miatt

Címlapfotó: Facebook/UNG for principal

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű