Főoldal Friss A Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni kara február 1-től Soproni Egyetem néven működik tovább

A Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni kara február 1-től Soproni Egyetem néven működik tovább

szerző robinwood

Gazdag történelmet tudhat maga mögött a több mint egy évszázados múlta visszatekintő soproni felsőoktatás, amely 2017 február elsejétől Soproni Egyetem néven működik tovább – írja bevezetőjében a Sopronmedia.hu.

Soproni Egyetem

Fotó: Panoramio.com

A Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni kara mától Soproni Egyetem néven működik tovább. Az intézmény november végi tájékoztatásában felidézték Palkovics László kijelentését; az oktatásért felelős államtitkár még július 6-án Sopronban elmondta, hogy “fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakul a Nyugat-magyarországi Egyetem”.

Az Erdőmérnöki Kar jogelődje, a Selmecbányán III. Károly által 1735-ben alapított Bányatisztképző Iskola, melyet Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelt. 1919-ben, miután Selmecbánya a megalakuló Csehszlovákiához került, a főiskola Sopronba települt át. Az Erdőmérnöki Karon belül 1957-ben elindult a faipari mérnökök képzése, majd az önálló Faipari Mérnöki Kar létrehozásával 1962-ben megalakult az Erdészeti és Faipari Egyetem.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem erdőmérnöki karán, az erdőmérnöki, vadgazda-, természetvédelmi-, környezetvédelmi mérnöki, környezettudós, és vadgazdálkodási szakmérnöki szakokon a keresztféléves képzés elvégeztével január közepén hatvanan kapták meg diplomájukat.
A Benedek-karon az alap- és mesterképzéseket befejező huszonöt hallgató vehette át a diplomáját. Ezt követően az új okiratokat már Soproni Egyetem néven fogják kiállítani.

Sopronban a Gyermekekért Egylet 1874-ben indította az első óvóképző tanfolyamot. Az Isteni Megváltó Leányai rend óvóképző intézete 1899-ben kezdte meg működését. 1959. szeptemberben nyitotta meg kapuit a város új felsőoktatási intézménye, az Óvónőképző Intézet. 2000. január 1-jén alakult meg a Nyugat-magyarországi Egyetem, amelynek ekkor lett része az idő közben főiskolai rangot kapott óvónőképző intézmény.

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2008. január elsején tovább bővült: egyesült a Berzsenyi Dániel Főiskolával. A Közgazdaságtudományi Kart a kor kihívásaira válaszolva hozta létre az NYME 2000-ben. A tíz karral működő intézmény égisze alól először a székesfehérvári geodéziai kar vált ki, majd a győri és a mosonmagyaróvári karok következtek.

Az új felsőoktatási koncepció szerint a négy soproni kar – erdészeti, faipari, közgazdasági és pedagógia – Soproni Egyetem néven működik tovább február elsejétől. A szombathelyi karok pedig az ELTE-hez tartoznak.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű